Κείμενο – πρόταση στην ΕΣΚΑ για τα μεγάλα σκορ στις υποδομές

Αρκετό ντόρο έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της ΕΣΚΑ με αφορμή τις τεράστιες διαφορές των σκορ σε αγώνες των τμημάτων υποδομής και την ανάλογη σύσταση στα σωματεία.

Το «The Momentum.gr» τοποθετήθηκε στο εν λόγω θέμα (διαβάστε ΕΔΩ) ασκώντας κριτική στη γενικότερη κακή φιλοσοφία που διέπει την πλειοψηφία των παραγόντων αλλά και τα κριτήρια των επιλογών τους στις προπονητικές θέσεις.

Ωστόσο, άκρως ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του κ. Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος ζει στο Βέλγιο και είναι προπονητής στο Royal Basketball Club Henri Chapelle.

Αναλυτικά:

«Λύσεις υπάρχουν, πρέπει όμως να “σπάσουμε αυγά” για να γίνει η ομελέτα…

Κοντρολάρουν οι προπονητές το σκορ, (δύσκολο έως ακατόρθωτο με κάποιους ανεκδιηγητους), και παίζουν μόνο οι αναπληρωματικοί όταν αρχίζει και φεύγει το σκορ.

✓ Το φύλλο αγώνα μετά τους 30+ διαφορά κλείνει (εδώ παρεμβαίνει η Ένωση).

✓ Μια λύση είναι (όπως και στο εξωτερικό που προπονώ) οι όμιλοι να προσαρμόζονται σε γκρούπ δυναμικότητας μετά από κάποια ματς, προς αποφυγήν τέτοιων σκορ. Μετά από 3-4 ματς οι δυνατοί παίζουν με τους δυνατούς και οι αδύναμοι μεταξύ τους. Συμβαίνει βόρεια του Βελγίου στην Φλαμανδια, Δίκαιο;

✓ Κατανομή με 3 κατηγορίες:

α: provincial (τοπική) παιδιά 1ης χρονιάς,

β: élites (τοπική επίσης αλλά 2η χρόνια και με 3-4 παίχτες καλού επιπέδου)

γ: régional (σαν πανελλήνιο, με παίχτες 1ης ή 2ης χρονιάς εξαιρετικών παιχτών/ομάδας)

Αυτό βέβαια ακολουθείται βάση βαθμολογίας της προηγούμενης χρονιάς. Εάν πχ μια ομάδα τερματίσει με 3Ν-17Η, μένει στο (α). Εάν μια ομάδα τερματίσει με παραπάνω νίκες από ότι ήττες γράφεται στο (β) την νέα σεζόν. Όλα αυτά κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής συλλόγου/προπονητών.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, διάθεση και οργάνωση χρειάζεται. Και αν οι ομάδες είναι λίγες μπορούν να παίζουν 4 φορές αντί για 2 μεταξύ τους».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ρήγας – Προπονητής στο Royal Basketball Club Henri Chapelle.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ