Οι παγίδες της λαχτάρας για γρήγορα αποτελέσματα στους νεαρούς αθλητές

Ένα μεγάλο θέμα συζήτησης των μπασκετικών είναι η επόμενη μέρα των εφήβων αθλητών και ειδικότερα η εισαγωγή τους στα ανδρικά τμήματα. Η τελευταία «βαθμίδα» είναι και η πιο δύσκολη, αφού καλούνται να προσαρμοστούν σε πολλά διαφορετικά και ογκώδη δεδομένα.

Και εδώ είναι η ουσία του σημερινού μας προβληματισμού που μοιραζόμαστε με τον coach Στέφανο Λαμπαδάριο.

«Η έλλειψη υπομονής δυστυχώς είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό των νέων αθλητών. Καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια στον όγκο, την αλτικότητα και την αθλητικότητα, αμελώντας την τελειοποίηση ή εξάσκηση της ατομικής τους τεχνικής. Ασφαλώς και τα δυο πρώτα είναι το διαβατήριο της εισαγωγής τους στο άθλημα σε ανδρικό επίπεδο, αλλά και τα fundamentals δεν πρέπει να πηγαίνουν πίσω» τονίζει αρχικά ο coach.

Επεξηγώντας το επιχείρημά του συνεχίζει λέγοντας ότι: «Η λαχτάρα για άμεσα αποτελέσματα κάνει στην άκρη την ουσία που για την πλειοψηφία είναι κρυμμένη στο μέλλον και όχι ορατή στο τώρα. Επομένως, η εξέλιξή τους κάνει παύσεις και κοστίζει στην μακροπρόθεσμη πορεία τους και προσπάθεια για εδραίωση στο άθλημα».

Το πλήρωμα του χρόνου

«Τέλος, η δική μου εμπειρία έχει δείξει πως όποιος αθλητής περιμένει το πλήρωμα του χρόνου δουλεύοντας σωστά, μεθοδικά και με υπομονή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χαμογελάσει, ανεξάρτητα από το επίπεδό του (μέτριος ή καλός). Και τι εννοούμε. Να είναι συνεπής στο rotation των παιδοεφηβικών τμημάτων.

Στο ανδρικό χωρίς χρόνο συμμετοχής αλλά επιμονή στην εξάσκηση των βασικών (ατομική τεχνική), θα έρθει η στιγμή της ανταμοιβής λόγω συνέπειας, πίστης και καθιέρωσης. Δυστυχώς, όμως τέτοιες αντιλήψεις είναι όλο και λιγότερες με παιδιά και γονείς στην αντίπερα πνευματική όχθη των όσων περιέγραψα» καταλήγει ο κ. Λαμπαδάριος.

Σ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ