Ιωνικός vs Δραπετσώνα: Το διάβασμα των δυο προπονητών – Τι είδαμε

Την Δευτέρα παρακολουθήσαμε όντως τις καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος στους τελικούς της Α Εσκανα. Δυο ομάδες που δεν άφησαν σε κανέναν αντίπαλο περιθώριο αμφισβήτησης μέσα στη χρονιά.

Δραπετσώνα και Ιωνικός φάνηκαν σχεδόν αγνώριστες επιθετικά καθώς παρέμειναν μακριά από τα μ.ο. πόντων τους (81 ο Ιωνικός και 77 η Δραπετσώνα) και με πολύ κακά ποσοστά στο τρίποντο. Δείγμα της έντασης, του άγχους των δύο ομάδων και φυσικά του «διαβάσματος» απο τους δύο προπονητές.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ:

Α δεκάλεπτο : 15-15

Ιωνικός: Ο Ιωνικός έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεών του στον Κομποδιέτα κυρίως στο low post. Σ αυτήν εδώ την συνθήκη η «ζωή» του γίνεται πιο εύκολη καθώς τόσο ο Ψαρόπουλος όσο και ο Πετροδημόπουλος είναι κάτι παραπάνω από συνεπείς στο 3π.

Η επόμενη συνθήκη με την οποία ο Κομποδιέτας γινόταν επι της ουσίας το play maker της Νίκαιας ήταν το down screen που του γινόταν ακιβώς κάτω από το καλάθι (τύπου Σπανούλη) και ανέβαινε στην κορυφή κυρίως high low κατάσταση.

Στην άμυνα ο Ιωνικός πήγε σε μια wall defence στα pick n roll ωστε να διαφυλάξει την ρακέτα του. Δηλαδή άφηνε τον Πετροδημόπουλο μέσα στο ζωγραφιστό και την «δουλειά» την έκαναν οι περιφερειακοί με jump πάνω στην μπάλα.

Δραπετσώνα: Η Δραπετσώνα είχε κύριο εκφραστή των επιθέσεων της τον Κουκουνιά στο low post καθότι δεν καρποφόρησαν τα όποια πικ έγιναν στην αρχή. Με την είσοδο του Καρασταμάτη στην θέση 4 έγιναν πολύ απειλητικοί διότι είναι πολύ μπασκετικό παιδί με τρομερό vision και δολοφονικό ένστικτο στα 6,75. Εκεί είδαμε πολλά σκρην μεταξύ τους ώστε να αναγκάσουν τον Ιωνικό σε αλλαγή ,πράγμα που τους έδωσε και 8π.

Στην άμυνα η Δραπετσώνα έιχε σαν κύριο στόχο να προστατεύσει το ζωγραφιστό της και να κάνει contest τα όποια τρίποντα προκύψουν μετά από κάποιo low post action είτε από κάποια πάσα στην αδύνατη πλευρά.

Β δεκάλεπτο: 25-28

Ιωνικός: Οι Νικαιώτες «κόλλησαν» στην άμυνα ζώνης που εμφάνισε ο Κόουτς Καλλιπολίτης και δεν κυκλοφόρησαν πολύ καλά την μπάλα (έβαλαν φυσικά το χεράκι τους και οι φιλοξενούμενοι) και βγήκαν από το αρχικό τους πλάνο. Στην άμυνα πήγαν σε αλλαγές στα πικ απέναντι στα ψηλά σχήματα της Δραπετσώνας.

Δραπετσώνα: Ο κόουτς Καλλιπολίτης βασιζόμενος στο εξαιρετικό size που έχει η ομάδα του (Μανιάτης, Κουκουνιάς , Μπάζιος) εμφάνισε μια ζώνη 2-3. Η ζώνη αυτή είχε την ιδιαιτερότητα ότι μάτσαρε στα pick n roll από τον κεντρικό της ζώνης. Με τον τρόπο αυτό (ψηλή πεντάδα) κυριάρχησε και στο ριμπάουντ. Στο επιθετικό κομμάτι η μπάλα μπήκε για αρκετό χρονικό διάστημα στο ποστ είτε μετά απο dive του ψηλού στο πικ εν ρολ είτε μέσα από κάποιο play για low post action “χτυπώντας» επιτυχώς τις αλλαγές του Ιωνικού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ: 36-27

Ιωνικός: Ο κόουτς Καραχάλιος συνέχισε την άμυνα αλλαγών και επέλεξε να εμφανίσει και ένα man2man press με παγίδες μετά από κάθε «νεκρή μπάλα». Πράγμα το οποίο του έδωσε παραπάνω κατοχές ενέργεια στην άμυνα και αυτοπεποίθηση. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί (ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο) ότι οι παίχτες του Ιωνικού έγιναν πιο ενεργοί στο επιθετικό ριμπάουντ με πρωτεργάτη τον Πετροδημόπουλο (3 επιθετικά) που σε τέτοια ματς κάθε κατοχη μετράει.

Δραπετσώνα: Οι φιλοξενούμενοι θέλησαν και πάλι να μπερδέψουν τον αντίπαλο παίζοντας διαφορετική αντιμετώπιση στο pick (under και αλλαγή στο repick) ωστόσο γρήγορα επέστρεψαν στην match up ζώνη τους που τους έδωσε πολλές κατοχές στο πρώτο μισό.

MVP: Αν και ο Κομποδιέτας ήταν αυτός που μίλησε στα «κρίσιμα» ο Πετροδημόπουλος (όπως φυσικά καθόλη την διάρκεια του πρωταθλήματος) ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης του Ιωνικού. Το παιχνίδι του τακτικά ήταν σωστό (τον βοήθησε αρκετά και ο κόουτς Καραχάλιος) στην επίθεση «μοίρασε» σωστά την μπάλα και τελείωσε όσες φάσεις του δόθηκαν.

Κούρασε και στα δυο κομμάτια του γηπέδου το αντίπαλον δέος Κουκουνιά και φυσικά καθάρισε τα ριμπάουντ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1-1

Ο κόουτς Καλλιπολίτης εμφανίστηκε αρκετά διαβασμένος και αιφνιδίασε σε αρκετές κατοχές τον πολύπειρο Ιωνικό.

Ο δρόμος βέβαια για το 1-1 θα ναι πολύ δυσκολος καθώς το τεχνικό επιτελέιο θα ναι υποψιασμένο.

ΚΡΑΤΑΜΕ:

1. ΤΗΝ ΨΗΛΗ ΠΕΝΤΑΔΑ

2. ΤΗΝ MATCH UP ZΩΝΗ

Ωστόσο θα θέλαμε να δούμε πιο ενεργοποιημένη την Δραπετσώνα στο κομμάτι του man2man press (πράγμα που επιχείρησε στο τέλος και του έδωσε 4 κατοχές) και φυσικά στο κομμάτι της επίθεσης περιμένουμε να δούμε κάποιο ποστάρισμα από την περιφέρεια του ή απο τα ψηλά του forwards(Μανιάτη – Κατσούρη-Καρασταμάτη) καθώς ο Κουκουνιάς παραμένει απειλή ακόμα και στα 5-6 μ.

Επιμέλεια: Γιώργος Κυρίος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ