Σεμνά και ταπεινά

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτόν τον ρόλο! Υπάρχουν πολλοί παίκτες που επηρέασαν το παιχνίδι μου. Αν δεν τους έβλεπα, δεν υπήρχε πιθανότητα να βελτιωθώ! Δεν είμαι εδώ για να διεκδικώ τον τίτλο του κορυφαίου στην ιστορία. Δεν το λέω αυτό, γιατί οι εποχές αλλάζουν και οι παίκτες παίζουν διαφορετικά».

Αυτή είναι η απάντηση του Μάικλ Τζόρνταν σχετικά με τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών. Τον αρνείται πεισματικά, με την παραπάνω δικαιολογία.

Αλήθεια ή ψέμα, δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα λόγια ενός πραγματικού θρύλου. Βασική αιτία είναι το ότι οι προσδοκίες και τα μεγάλα λόγια είχαν τον μανδύα της πράξης στα παρκέ και όχι της λογικής των εντυπώσεων, που στηρίζεται το σημερινό και επονομαζόμενο star system των παικτών του σήμερα.

Είναι σίγουρα δύσκολο να κατανοηθεί το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης από έναν τόσο σπουδαίο αθλητή, αλλά χρειάζεται ερμηνεία, πίστη και διαρκή αγώνα από τους προπονητές των επίδοξων αθλητών για να υιοθετήσουν αυτή την νοοτροπία.

Η ταπεινότητα και η σεμνότητα δεν είναι ίδιον του αδύναμου ανθρώπου, αλλά του δυνατού. Είναι παράγοντας εξέλιξης, αριστείας και υψηλής παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα. Στην εποχή των μεγάλων εγώ, η σεμνότητα είναι ίσως η πιο αποτελεσματική στάση ζωής. Και λέμε ίσως, καθώς οι βεβαιότητες μυρίζουν ιδεολόγημα και παραπέμπουν σε άκαμπτα σχήματα…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ