Πώς διαχωρίζονται οι επαγγελματίες από τους ερασιτέχνες

Με αφορμή την εκπληκτική ανάρτηση (διαβάστε ΕΔΩ) του ψυχολόγου Αχιλλέα Υφαντίδη για τον αθλητισμό και τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών, σκαλίζουμε τα τις πλευρές αυτής της συνθήκης. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις βασικές διαφορές μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών και θα επισημάνει πώς αυτές οι διαφορές μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία στο γήπεδο.

Τα μεγέθη

Μία από τις πιο εμφανείς διαφορές μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών είναι η σωματική τους διάπλαση. Οι επαγγελματίες παίκτες είναι συχνά ψηλότεροι, ταχύτεροι, και εξαιρετικά γυμνασμένοι. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει η έντονη προπόνηση που κάνουν. Διαθέτουν καλύτερη αντοχή λόγω των αυστηρών προγραμμάτων γυμναστικής που περιλαμβάνουν προπόνηση με βάρη και προφανώς διατροφή.

Οι διανοητικές προσεγγίσεις

Η πνευματική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ομάδων είναι εξίσου σημαντική. Οι επαγγελματίες παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να σκέφτονται γρήγορα υπό πίεση – να κατανοούν τις καταστάσεις του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο, προβλέποντας παράλληλα τι θα κάνουν στη συνέχεια οι αντίπαλοί τους. Οι επαγγελματίες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναλύουν δεδομένα από προηγούμενα παιχνίδια προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο μέλλον. Εκτός από αυτή το αναλυτικό εργαλείο, οι επαγγελματίες πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα αυτοπειθαρχημένοι – να παραμένουν συγκεντρωμένοι ανεξάρτητα από περισπασμούς ή κόπωση – και να έχουν ακλόνητη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Οι ερασιτέχνες συνήθως δεν έχουν αυτό το επίπεδο αφοσίωσης ή πειθαρχίας όταν πρόκειται να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους στο γήπεδο

Η διαφορά της προπόνησης

Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του στυλ προπόνησης ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Οι επαγγελματίες προπονητές καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι για τους παίκτες να αναπτύσσονται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή της απόδοσής τους. Αυτό το επίπεδο τεχνογνωσίας απλά δεν είναι διαθέσιμο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις ομάδες (ακόμη και αυτές με ταλαντούχους παίκτες) να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Υπάρχουν διαφορές, που εντοπίζονται από τη φυσική κατάσταση και τη νοοτροπία μέχρι και το στυλ προπόνησης. Η επαφή με την κορυφή και τον επαγγελματισμό απαιτεί αφοσιωμένους αθλητές που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο για να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Με αυτόν τον συνδυασμό ταλέντου , σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας , κάθε ομάδα μπορεί να φλερτάρει με τίτλους και διακρίσεις.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ