Γιατί η εμπιστοσύνη ισούται με πρωτάθλημα

Οι προπονητές δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των αθλητών και τα ροζ φύλλα αγώνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς περιβάλλοντος όπου οι αθλητές μπορούν να ευδοκιμήσουν. Μία από τις κύριες ευθύνες των προπονητών είναι να αναπτύξουν μια κουλτούρα εμπιστοσύνης στην ομάδα τους. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας επιτυχημένης ομάδας και οι προπονητές παίζουν ζωτικό ρόλο στην οικοδόμησή της.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό κάθε σχέσης και η σχέση προπονητή-αθλητή δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν οι αθλητές εμπιστεύονται τον προπονητή τους, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους, να λάβουν θετικά σχόλια και να πιέσουν τον εαυτό τους πέρα από τα όριά τους. Οι αθλητές που εμπιστεύονται τον προπονητή τους είναι επίσης πιο πιθανό να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.

Η σημασία της εμπιστοσύνης είναι ακόμη πιο κρίσιμη σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Όταν οι αθλητές βρίσκονται υπό πίεση, είναι πιο πιθανό να βασίζονται στο ένστικτο και την κρίση τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αθλητές που δεν εμπιστεύονται τον προπονητή τους μπορεί να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, απογοήτευση και άγχος.

Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όπου οι αθλητές μπορούν να εκφραστούν χωρίς τον φόβο της κρίσης ή της τιμωρίας. Όταν οι αθλητές αισθάνονται ότι ακούγονται, επενδύουν περισσότερο στην ομάδα και είναι πιο πιθανό να καταβάλουν την προσπάθεια που απαιτείται για την επιτυχία.

Μια άλλη ουσιαστική πτυχή της οικοδόμησης μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης είναι η διασφάλιση ότι όλα τα μέλη της ομάδας αντιμετωπίζονται ισότιμα και με σεβασμό. Το αίσθημα της δικαιοσύνης μπορεί να δημιουργήσει μια ένα υγιές περιβάλλον χωρίς δεύτερες και κυρίως σκοτεινές σκέψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Παππά για τον Dusko Ivanovic. Ο Σέρβος coach αντιμετώπιζε τους πάντες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς διακρίσεις.

Συμπερασματικά, η οικοδόμηση κουλτούρας εμπιστοσύνης είναι μια από τις βασικές ευθύνες των προπονητών. Αν δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτό το κεφάλαιο, θα έχουν μπει για τα καλά τα θεμέλια της πετυχημένης ομάδας.

Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ