EuroBasket 2022: Day 3

Γεμάτη ημέρα σήμερα από μπάσκετ, μιας και στα παρκέ της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γεωργίας και της Τσεχίας διεξήχθησαν συνολικά 12 αγώνες, με κάθε ομάδα του τουρνουά να δίνει τον δικό της.
Η ημέρα ξεκίνησε με τρία πολύ σκληρά παιχνίδια.

Αρχικά το Μαυροβούνιο έκανε σεφτέ στη διοργάνωση, κερδίζοντας το Βέλγιο με 76-70 και πιάνοντάς το στον βαθμολογικό πίνακα στο 1-1. Μεγάλη εμφάνιση από τον διαχρονικό ηγέτη των Μαυροβουνίων, Bojan Dubljevic, που σταμάτησε στους 21 πόντους, έχοντας ταυτόχρονα 11 rebounds και 4 assists. Άξιος συμπαραστάτης ο Kendrick Perry, που πραγματοποιεί σπουδαίο τουρνουά ως τώρα, με 19 πόντους και 5 assists, ενώ διψήφιος ήταν και ο Vladimir Mihailovic με 14 πόντους. Από το Βέλγιο για ακόμα ένα παιχνίδι ξεχώρισε ο Retin Obasohan με 25 πόντους (8/10 FG, 7/9 FT).
Λίγη ώρα αργότερα, στα παρκέ της Ιταλίας, η Κροατία δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση των Βρετανών, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Saric, Zubac και Bogdanovic (15 πόντους ο κάθε ένας) για το τελικό 86-65.

Την ίδια ώρα στον όμιλο της Τσεχίας, οι Φινλανδοί έπαιρναν το πρώτο τους ροζ φύλλο στο τουρνουά, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους την Πολωνία. Οι δυο ομάδες είχαν εντελώς διαφορετική νοοτροπία, μετά τα χτεσινά τους αποτελέσματα και οι νικητές με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Sasu Salin αυτή τη φορά με 18 πόντους, 3 rebounds και 6 assists, πήραν το ματς ουσιαστικά από το τρίτο δεκάλεπτο (20 πόντοι διαφορά), δίνοντας πολλούς λόγους στους δυο προπονητές για rotation και χρόνο σε όλους. Κάπως έτσι το τελικό 89-59 ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Στη Γερμανία το τρομερό δίδυμο των Nurkic-Musa (21 και 30 πόντοι αντίστοιχα), λίγο έλειψε να σοκάρουν τους οικοδεσπότες και να βάλουν κυριολεκτικά φωτιά στον όμιλο, όμως το επιμέρους 28-11 στην τρίτη περίοδο ήταν ζωτικής σημασίας, ώστε η ομάδα του Herbert να κάνει το 2/2 με 92-82. Κορυφαίοι με 18 πόντους έκαστος για τους νικητές οι Franz Wagner και Dennis Schroder, με τον δεύτερο να έχει επίσης 9 τελικές πάσες.
Στη Γεωργία, είχαμε μια από τα ίδια, αφού το outsider, Βουλγαρία, έβαλε δύσκολα στους Τούρκους για 20′, όμως το 35-51 των παικτών του Ataman στην επανάληψη μαρτυρά την ποιοτική τους ανωτερότητα έναντι των Βούλγαρων. Τελικό σκορ 101-87. Εξαιρετικός ξανά ο Σάσα Βεζένκοφ με 28 πόντους και 15 “σκουπίδια”, ενώ μεγάλο ματς πραγματοποίησε και ο Dee Bost με 12 πόντους, 5 rebounds και 13 assists. Osman με 25 και 8 rebounds και Sengun με 20 και 9 αντίστοιχα οι κορυφαίοι των νικητών. Αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο ποσοστό αμφότερων των ομάδων στα σουτ δυο πόντων (62.9% για τη Βουλγαρία, 73% για την Τουρκία).

Στο ματς ανάμεσα σε Εσθονία και Ουκρανία, οι Εσθονοί έκαναν όποιο λάθος μπορούσαν να κάνουν στο τελευταίο τρίλεπτο, ώστε να χάσουν το ροζ φύλλο από τα χέρια τους. Μια νίκη που εκτός από μεγάλη ηθική και ψυχολογική τόνωση, θα έβαζε φωτιά στον όμιλο και θα έδινε τεράστιες ελπίδες πρόκρισης στην ομάδα του Jukka Toijala. O δικός μας, Maik Kotsar με 17 πόντους και 9 rebounds ήταν ο ηγέτης των Εσθονών, όμως η Ουκρανία καθοδηγούμενη από τον Svi Mykhailiuk (18 πόντοι) δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την αδράνεια του αντιπάλου της και έκλεψε τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα με τελικό σκορ 73-74.
Ταυτόχρονα, η Ισπανία κέρδιζε άνετα την οικοδέσποινα του δικού της ομίλου, τη Γεωργία, με το ευρύ 64-90. Η Ισπανία με 7 Rookies στις διοργανώσεις της FIBA, συνεχίζει ήσυχα και αθόρυβα την πορεία της και δουλεύει το παιχνίδι της πέρα από τα πρωτοσέλιδα και τους προβολείς. Πολλοί την υποτιμούν, αλλά άμα τη δουν φάντη μπαστούνι σε καμιά 4άδα, ας μην εκπλαγεί… Χρησιμοποιήθηκαν και σκόραραν και οι 12 παίκτες του Sergio Scariolo με τους Willy Hernangomez και Jaime Pradilla να είναι οι μοναδικοί διψήφιοι με 14 και 12 αντίστοιχα.

Το ίδιο αθόρυβα και χωρίς να εντυπωσιάσει, η Σερβία έκανε κι αυτή το “διπλό” κερδίζοντας την έτερη γηπεδούχο, Τσεχία, με 68-81. Ο Nikola Jokic είναι too much για αυτό το επίπεδο και για αυτούς τους αντιπάλους και σε 25′ συμμετοχής έγραψε 18 πόντους με 11 rebounds και 5 assists, ενώ για τους Τσέχους, που αγωνίστηκαν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι, Thomas Satoransky, οι Krejci και Hruban είχαν από 13 έκαστος.

Η Γαλλία συνεχίζει να προβληματίζει, όμως μια νίκη απέναντι στη Λιθουανία πάντα είναι σπουδαίο επίτευγμα. Ο Vincent Collet είδε τους παίκτες του να τρέχουν επιμέρους 17-27 στην 4η περίοδο και να φτάνουν αγχωτικά στο τελικό 73-77, που ουσιαστικά τους εξασφαλίζει μια θέση στην επόμενη φάση. Κορυφαίος ο Evan Fournier με 27 πόντους (μόλις 4/12 τρίποντα) την ώρα που κανείς συμπαίκτης του δεν έφτασε σε διψήφια νούμερα. Αγωνία στο στρατόπεδο της “Lietuva” αλλά και σε αυτό του ΠΑΟ, για τον Marius Grigonis, που 2 λεπτά πριν το τέλος αποχώρησε από το γήπεδο με ενοχλήσεις στο γόνατο.
Στο τελευταίο παιχνίδι του εν λόγω ομίλου, η Σλοβενία, κάνοντας έναν υγιεινό περίπατο και μοιράζοντας τον χρόνο σε όλους τους παίκτες της, κέρδισε με 103-88 την Ουγγαρία, την οποία η τελική διαφορά των 15 πόντων κολακεύει τα μάλα. O Luka Doncic σε 19′ συμμετοχής πρόλαβε να “γράψει” στη στατιστική του 20-7-7, ενώ από τους ηττημένους, που αγωνίστηκαν χωρίς τον Adam Hanga, o Zoltan Perl σημείωσε 18.

Στα τελευταία χρονικά παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να κερδίσει τη γηπεδούχο Ιταλία με 85-81 και κάνοντας το 2/2 να καπαρώσει την 1η θέση στον όμιλό της. Η ομάδα μας αντιμετωπίζει προβλήματα στο αμυντικό rebound (15 επιθετικά η Ιταλία) και περιμένει με αγωνία την επιστροφή των Κώστα και Παπαγιάννη (έπαιξε 6 λεπτά, φανερά ανέτοιμος), για να θωρακίσει τη ρακέτα της και να στείλει πιο έξω τον Γιάννη, ο οποίος επίσης έτσι θα εξοικονομήσει και αρκετές ανάσες. Ο Super Star των Bucks ήταν ξανά εντυπωσιακός, τελειώνοντας με 25 πόντους, 11 “σκουπίδια” και 3 κλεψίματα, ενώ στους ίδιους ρυθμούς από το ματς με την Κροατία συνέχισε και ο Tyler Dorsey, που είχε 23 με 6/10 τρίποντα. Οι Ιταλοί με τον Simone Fontecchio σε τρομερή κατάσταση (26 πόντοι, 4 rebounds, 5 assists) επέστρεψαν και έφτασαν σε απόσταση βολής στα τελευταία δευτερόλεπτα, όμως τα δυο τρίποντα που επιχείρησαν δεν βρήκαν στόχο και το ματς δεν πήγε στην παράταση. Η “Επίσημη Αγαπημένη” παρά τις νίκες της, έχει αρκετά πράγματα να δουλέψει και δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τα ευτυχή αποτελέσματα.
Τέλος, στην Τσεχία, η Ολλανδία πήγε ξανά να πιάσει τον αντίπαλό της στον ύπνο, βάζοντας δύσκολα στο Ισραήλ, όμως η εμπειρία και η ποιοτική υπεροχή των παικτών του Guy Goodes δεν θα μπορούσε να μη “μιλήσει”. Έτσι το Ισραήλ, που μπήκε στην 4η περίοδο με έναν πόντο πίσω, έτρεξε επιμέρους 16-24 και χωρίς να εντυπωσιάσει και όντας φυσικά κουρασμένο από τη χτεσινή μάχη 45 λεπτών με τη Φινλανδία, έφτασε στο τελικό 67-74, που το κατατάσσει στην κορυφή του ομίλου του μαζί με τους Σέρβους. Κορυφαίος και πάλι ο Deni Avdija με 21 πόντους, ενώ 14 σημείωσε ο Madar και 10 ο Sorkin.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ