Υιοθεσία του σήμερα για το οξυγόνο του αύριο

Η προημιτελική σειρά των play offs της Euroleague ήταν ίσως από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Αγωνία και λαχτάρα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στην κυριολεξία.

Πολλά τα στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτές τις αναμετρήσεις, πέρα από το αγωνιστικό μέτωπο. Ας σταθούμε όμως στα πρόσωπα και τον αντίκτυπο που είχε στην ψυχοσύνθεσή τους αυτή η διαδικασία.

Το πρωί κάναμε μια αναφορά στον Pablo Laso και τα κέρδη που αποκόμισε η Ρεάλ από την Εφές. Λίγο μετά διαβάζουμε τις δηλώσεις του Σάρας και τα λόγια θαυμασμού και αναγνώρισης προς το πρόσωπο του Τσάβι Πασκουάλ.

«Με όλο μου τον σεβασμό, συγχαρητήρια στον Τσάβι Πασκουάλ και την Ζενίτ για αυτήν την καταπληκτική σεζόν, για μια καταπληκτική σειρά. Είπα στον Τσάβι μετά το παιχνίδι ότι για μένα, ως νέος προπονητής, ήταν πραγματικά εκπληκτικό να πάω στη σειρά εναντίον του και να βιώσω όλο αυτό. Με έκανε καλύτερο προπονητή. Το σημαντικό για το παιχνίδι είναι ότι δείξαμε τελικά το πραγματικό μας πρόσωπο. Δείξαμε τη σοβαρότητά μας. Δεν ήταν τέλειο, δεν θα είναι ποτέ τέλειο. Ήταν απλώς ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, όχι μόνο επειδή κερδίσαμε και προχωράμε, αλλά γιατί παίξαμε καλό, σοβαρό μπάσκετ. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια» είπε χαρακτηριστικά ο Σάρας.

Η πυξίδα

Εξίσου όμως εντυπωσιακή είναι η επιλογή της προσοχής των υπολοίπων. Δηλαδή ημών. Πού θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας. Στις νίκες ή και στη διαχείριση των συναισθημάτων των ηττημένων; Τα κριτήρια είναι καθαρά προσωπικά, αλλά κρύβουν και μια αντικειμενική οπτική.

Οι δηλώσεις του Σάρας για παράδειγμα φανερώνουν ένα επαγγελματικό και προσωπικό μεγαλείο. Η αντίληψη δεν περιορίζεται στα επίγεια συναισθήματα της νίκης ή της ήττας, αλλά κάνει άλματα και σε πιο κρυμμένα μονοπάτια της προσωπικής θέασης των πραγμάτων.

Αυτά λοιπόν τα παραδείγματα είναι άξια προς copy paste και σταδιακής προσπάθειας υιοθέτησής τους. Σίγουρα, ο πληθυντικός αριθμός τους για παίκτες, προπονητές και παράγοντες απαιτεί θάρρος,τόλμη, και καθρέπτη αλλά θα αξίζει τον κόπο πραγματικά.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here