Στην ομιλία Πιτίνο η βάση της σχέσης προπονητή και παίκτη

AAASTOLI-SVAGPHOTO

Σε μια επική ομιλία προς του παίκτες του Παναθηναϊκού, προχώρησε ο προπονητής της ομάδας Ρικ Πιτίνο, μετά το τέλος του τρίτου τελικού της Basket League και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από πλευράς τριφυλιού.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός προπονητής αποθέωσε τους αθλητές του στα αποδυτήρια, με τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: «Έχω προπονήσει σπουδαίες ομάδες, όμως πρώτη φορά στα 40 χρόνια της προπονητικής μου καριέρας ανυπομονούσα τόσο για να έρθω στην προπόνηση. Όταν ήμουν στους Νικς, στους Σέλτικς, στο Κεντάκι, στο Λούιβιλ, πάντα υπήρχαν κάποιες μέρες που δεν ήθελα να πάω στην προπόνηση για κάποιον λόγο. Αυτό δεν συνέβη τους έξι μήνες που είμαι εδώ και αυτό έγινε χάρη σε σας».

Ο αθλητισμός και ειδικότερα το μπάσκετ στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, αν άφησε κάποιον ασυγκίνητο η συγκεκριμένη ομιλία. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε επίκληση στο συναίσθημα και εκφώνησε λόγο  που «χτυπάει» απευθείας στην καρδιά.

Η πλειοψηφία των προπονητών απευθύνει ξύλινους λόγους στους παίκτες τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της ανώτερης επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών.

Και το λέμε ανώτερη γιατί, επικοινωνία υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Το ζητούμενο όμως είναι η ποιότητα που την χαρακτηρίζει, αλλά και οι πράξεις που τη συνοδεύουν.

 Το μεγαλύτερο τρόπαιο ενός προπονητή είναι να παίζει ο παίκτης και για την πάρτη του. Να ευχαριστήσει την προπονητή του και να τον δικαιώσει την εμπιστοσύνη που του επέδειξε.

Η παρουσία του Ρικ Πιτίνο στην Ελλάδα, αποτελεί αναμφισβήτητα την επιτομή της ψυχολογικής προσέγγισης του μπάσκετ. Είναι η τέλεια βάση στην οποία και οι υπόλοιποι coaches μπορούν να πατήσουν και να ψάξουν μέσα τους για να την επιστρατεύσουν.

Τα υλικά δεν είναι δύσκολα, αλλά απαιτούν πίστη, ειλικρίνεια και διάθεση για συμπόρευση.

 Επομένως, προπονητές διαβάστε αυτό που ακολουθεί και ίσως η σημερινή και επόμενη προπόνησή σας να τεθεί σε άλλη βάση και οπτική…

«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ