Πώς να ξεπεράσετε το άγχος κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού

Ως αθλητής, μπορεί να βιώνετε συχνά άγχος κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων. Είτε γιατί, οι δεξιότητες του αντιπάλου είναι υψηλές, είτε για την πίεση της απόδοσης μπροστά σε πλήθος, είτε απλώς για το φόβο της αποτυχίας, τα αγχώδη συναισθήματα μπορεί να είναι κοινά μεταξύ των παικτών όλων των επιπέδων. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας και να βγάλετε τον καλύτερο μπασκετικό σας ευατό.

Μείνετε στη στιγμή
Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του άγχους κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού, μία από τις καλύτερες στρατηγικές είναι να εστιάσετε στο να μείνετε συγκεντρωμένοι στη στιγμή. Αντί να ανησυχείτε για το τι μπορεί να συμβεί αν χάσετε ένα σουτ ή κάνετε ένα λάθος, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελέγξετε μόνο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Επικεντρωθείτε στην εκτέλεση του τρέχοντος παιχνιδιού σας και βεβαιωθείτε ότι κάθε ενέργεια γίνεται με αυτοπεποίθηση και πίστη. Με την εξάσκηση, θα μπορέσετε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να ελαχιστοποιήσετε τις αγχωτικές σκέψεις που μπορεί να προκύψουν.

Να είστε θετικοί
Όταν βιώνετε άγχος πριν ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ό,τι κι αν συμβεί στο τέλος, θα έχετε αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για το πώς να βελτιώσετε τις ικανότητές σας για την επόμενη φορά. Αυτού του είδους η θετική σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε την όποια ένταση και να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε πιο ποιοτικά στις απαιτήσεις του αγώνα.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σωματική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση στο γήπεδο. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά πριν από τους μεγάλους αγώνες και ότι φροντίζετε τον εαυτό σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά πριν από κάθε ημέρα παιχνιδιού. Η σωστή και προσεγμένη διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας προετοιμάσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι φυσικό για τους αθλητές όλων των επιπέδων – από NBA μέχρι τα τοπικά της Εσκα – να βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους πριν ή κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων. Με εξάσκηση και αφοσίωση σε όλα τα παραπάνω, θα είστε σε θέση να αποδίδετε με αυτοπεποίθηση υπό πίεση, ώστε να μπορείτε να επιδεικνύετε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά όταν η μπάλα «καίει».

Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ