Πώς διατηρείς την ψυχραιμία σου στα ντέρμπι – Τι είναι η οπτικοποίηση της επιτυχίας

Για τους αθλητές, μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του μπάσκετ είναι να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια ενός επίσημου αγώνα. Οι παίκτες, μπορεί συχνά να παρασύρονται από  θυμό και απογοήτευση όταν έρχονται αντιμέτωποι με  έναν περίεργο σφύριγμα του διαιτητή ή με τα τεχνάσματα της αντίπαλης ομάδας. Ο έλεγχος των συναισθημάτων σε αυτές τις στιγμές μπορεί να είναι το κλειδί για να βοηθήσετε την ομάδα σας να παραμείνει ανταγωνιστική και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας εντός του γηπέδου.

Ορίστε λογικές προσδοκίες εκ των προτέρων

Ένας τρόπος για να διατηρούν οι παίκτες του μπάσκετ την ψυχραιμία τους κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι να θέτουν λογικές προσδοκίες πριν καν μπουν στο γήπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβετε ότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι και ότι κατά καιρούς θα συμβαίνουν λάθη. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι απλώς μέρος του παιχνιδιού και προσπαθήστε να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο προσωπικά, αν κάτι δεν πάει όπως θέλετε. Αν είστε σε θέση να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε αυτές τις στιγμές, θα είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρήσετε την προσοχή σας σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία – να κερδίσετε το παιχνίδι!

Κάντε διαλείμματα όταν τα χρειάζεστε

Μια άλλη σπουδαία συμβουλή για τον έλεγχο των συναισθημάτων σας κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου επίσημου παιχνιδιού είναι να κάνετε διαλείμματα όταν είναι αναγκαίο ή μονόδρομος. Αυτό μπορεί να σημαίνει να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να πιείτε λίγο νερό ή να απομακρυνθείτε από τη δράση για ένα ή δύο λεπτά. Αυτά τα μικρά διαλείμματα μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας και να επικεντρωθείτε εκ νέου σε αυτό που πρέπει να γίνει για να κερδίσετε το παιχνίδι.Αυτό βέβαια απαιτεί υψηλού επιπέδου ωριμότητα, από την πλευρά του αθλητή, σε περίπτωση που ο coach δεν διαβάσει τη συναισθηματική φόρτιση του παίκτη του.

Οπτικοποίηση της επιτυχίας μέσω ψυχικής προπόνησης

Λένε ότι ο Michael Jordan κάθισε στον πάγκο πριν από τα παιχνίδια και φαντάστηκε τις διάφορες πιθανές καταστάσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους στόχους του. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνθηκε πιο προετοιμασμένος για τις καταστάσεις αυτές, επειδή δεν ήταν «απρόβλεπτες». Η οπτικοποίηση της επιτυχίας και των θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μετατόπιση της αρνητικής ενέργειας σε θετική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στο γήπεδο. Οι ειδικοί ανακαλύπτουν πως τα οφέλη του οραματισμού αφορούν πολύ περισσότερα από τη φυσική κατάσταση.Σε νέα έρευνα έχει επαληθευτεί η αποτελεσματικότητά του για όλους, δείχνοντας πως η τεχνική είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της απόδοσης

Οραματιστείτε ότι είστε εύστοχοι, παίρνετε σωστές αποφάσεις, διαβάζετε την αντίπαλη άμυνα ή και κερδίζετε πρωταθλήματα. Αυτός ο τύπος νοητικής άσκησης μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρός και να βοηθήσει στην ανάδειξη πιο θετικής σκέψης και συμπεριφοράς σε περιόδους άγχους ή δυσκολίας.

Θέτοντας εκ των προτέρων λογικές προσδοκίες, κάνοντας διαλείμματα όταν χρειάζεται και χρησιμοποιώντας τεχνικές οπτικοποίησης, οι παίκτες του μπάσκετ θα έχουν ευκολότερο χρόνο να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία, δηλαδή τα ροζ φύλλα αγώνα.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας                                              

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ