Οι τεχνικές παρατηρήσεις του ντέρμπι της Αργυρούπολης – Tι μπορούν να αλλάξουν οι δύο ομάδες

Στο ντέρμπι της Αργυρούπολης, ο ΑΟΝΑ αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής. Στη δική μας οπτική, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να μην παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων, αλλά οφείλουμε να εστιάσουμε στο παρόν.

Η τεχνική μας ανάλυση θα επικεντρωθεί στο 2ο ημίχρονο, αφού στο πρώτο το 19-25 δεν δίνει περιθώρια γόνιμων σχολίων. Αντιθέτως, στο β΄ημίχρονο παρατηρήσαμε πράγματα που αξίζει να σχολιάσουμε και παράλληλα να δημιουργήσουμε εναλλακτικές σκέψεις στα προπονητικά επιτελεία για τις επιλογές τους στα σχήματα και τα συστήματα που δοκιμάζουν.

3ο δεκάλεπτο

Βλέπουμε τον ΑΟΝΑ να παίζει ένα zipper hand off και να τρέχει staggered για να βρει συνεργασία ή πάσα στη weak side. Η άμυνα του Ερμή στο πρώτο πικ είναι σκιά, στο δεύτερο help n’ recover από τον ψηλό.

Ο Ερμής στην απέναντι πλευρά παίζει ένα cross των φτερών, που οδηγεί σε ωραίο curl, το οποίο οδηγεί σε κεντρικό πικ. Ο αμυνόμενος της δυνατής πλευράς κλείνει αρκετά, για να αναμειχθεί στη φάση και να βοηθήσει, ωστόσο τιμωρείται με πάσα και τρίποντο από τον παίκτη που μάρκαρε. Γενικά η επίθεση εκτελέστηκε σε πολύ αργούς χρόνους από τον Ερμή και για αυτό η άμυνα του ΑΟΝΑ παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό εδώ.

Στη συνέχεια οι δυο ομάδες επιλέγουν το post, για να επιτεθούν. Το flex του ΑΟΝΑ δίνει την μπάλα στο 41, που περισσότερο θέλει να πασάρει, ωστόσο η εκτέλεση του Guard δεν είναι καλή. Αντίθετα, ο Ερμής ποστάρει σε early post καταστάσεις, για να δημιουργήσει και με πάσα στο 24 μετά τη βοήθεια, βρίσκει άνετο καλάθι.

Το παιχνίδι μετατρέπεται σε ροντέο για ένα λεπτό με τους παίκτες να εκτελούν στην πρώτη κιόλας πάσα (δείγμα νευρικότητας). Ο ΑΟΝΑ βρίσκει δυο μεγάλα τρίποντα, το ένα ύστερα από το ίδιο σύστημα με πριν (high staggered).

Ο ΑΟΝΑ ψάχνει με απομόνωση και side pick την αλλαγή για να ποστάρει. Ο Ερμής παίζει under και δεν δίνει mismatch. Κλέβει την μπάλα με έγκαιρη βοήθεια από την αδύνατη πλευρά του 24.

Ίδιο τροπάριο και στη συνέχεια με τον ίδιο παίκτη του ΑΟΝΑ, που ποστάρει και αυτή τη φορά παίρνει διάδρομο από base line. Το 5 δεν έρχεται ποτέ για βοήθεια για τον Ερμή και το καλάθι είναι εύκολο. Ο Ερμής απαντά επίσης με flex σκριν για το ποστ.

Στη συνέχεια ο «διάλογος» δύο αντίπαλων παικτών, δημιουργεί ένα ευκολότατο καλάθι για τον ΑΟΝΑ (μετά από άστοχο και επιθετικό ριμπάουντ μάλιστα!) από το 0 που αρχίζει να πατάει καλά.

Στο 2:40 πριν το τέλος της 3ης, ο Ερμής με μια ΑΨΟΓΗ motion επίθεση με αρκετή κίνηση και σωστή μεταφορά της μπάλας βρίσκει ελεύθερο σουτ μετά την έξτρα πάσα, που ήρθε από το in and out του 24. Εξαιρετική επίθεση, 10/10.

4η περίοδος

Ο ΑΟΝΑ ξεκινά 2-3 ζώνη. Ο Ερμής με ένα απλό flare βάζει την μπάλα στο φτερό, ο 24 κόβει στην base line και σουτάρει εντελώς ανενόχλητος από τα 5 μέτρα. Εύστοχο.

Ο ΑΟΝΑ παίζει ξανά πικ πλευράς, ωστόσο η άμυνα του Ερμή στην πάσα εισαγωγής είναι καλή και την αποτρέπει. Το 8 βάζει μεγάλο τρίποντο, που κόβει τα πόδια του αντιπάλου σε μια επίθεση που είχε κολλήσει εξ αρχής.

Ο Ερμής γεμίζει τα κενά της  ζώνης του ΑΟΝΑ και πασάρει σωστά την μπάλα. Βρίσκει τρίποντο και απαντά στον ΑΟΝΑ.

Με drive n’ kick του 8, που είναι και ο καλύτερος παίκτης του ΑΟΝΑ στο 2ο ημίχρονο, το 11 βρίσκει εύκολο τρίποντο και το εκτελεί.

Με zipper cut και άμεσο κεντρικό pick, o Ερμής θέλει ξανά να χτυπήσει στη weak side, ωστόσο τα σουτ του είναι άστοχα σε διαδοχικές επιθέσεις (επιθετικά rebounds). O ΑΟΝΑ γυρίζει σε man to man.

Με μια 1-4 High Stack επίθεση και ένα απλό screen στο πλάι, λόγω της κακής αμυντικής τακτικής του Ερμή, ο ΑΟΝΑ βάζει μεγάλο τρίποντο και μπαίνει ξανά μπροστά στα 5′ πριν το τέλος.

Ο Ερμής απαντά με ένα γελοίο καλάθι (γελοίο ως προς την αμυντική συμπεριφορά του ΑΟΝΑ), με ένα απλό fake hand off (και πολύ καλή δουλειά του 10 χαμηλά, που κρατάει δυο παίκτες) το 11 βάζει εύκολο καλάθι ανενόχλητος, απαγορευτικό καλάθι στις τελευταίες κατοχές για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Το 0 απαντά με ανενόχλητο τρίποντο, αφού πρώτα ο Ερμής δεν καταφέρνει να κλέψει μια ανεπίτρεπτη πάσα από τη μια πλευρά στην άλλη, από αυτές που οι προπονητές απαγορεύουν δια ροπάλου σε επίπεδο προ-μίνι.

Ξανά καλάθι χωρίς αμυντική προσπάθεια, αυτή τη φορά για τον ΑΟΝΑ που μάλλον παίρνει ως δώρο το ματς από τον Ερμή.Το 17 εκμεταλλεύεται το βάθος του ΑΟΝΑ μετά το πικ και μειώνει στο καλάθι, ωστόσο ο ΑΟΝΑ κερδίζει τρεις βολές (ξανά εύκολοι πόντοι).

Νευρικό το τέλος με τις δυο ομάδες να χάνουν βολές. Επικρατεί ο ΑΟΝΑ με ένα πολύ μεγάλο σουτ ξανά από το 0.

Τα γενικά συμπεράσματα

 Για τον Ερμή: Θέλει πολλή δουλειά στην ποστ άμυνα., καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση (πχ, δίνω στον παίκτη που ποστάρει διάδρομο στη base line).

Επίσης θέλει δουλειά στην επίθεση. Πρέπει να μάθει να παίρνει πράγματα από τους πλαγίους του και να χτίσει ένα πλαίσιο που θα προσφέρει έδαφος για προσωπική φάση.

Αυτό γίνεται με δοκιμή διάφορων σχημάτων μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία. Επίσης γίνεται, παίζοντας δυο καλούς επιθετικά παίκτες, με καλούς σκρίνερς και αμυντικούς.

Για τον ΑΟΝΑ: Θα ήθελα να δούμε πολύ περισσότερο light σχήματα με το 0 ως 5άρι.

Το 41 δίνει όγκο και μέγεθος, δίνει ποστ, δίνει Box out, όμως με το 0 ανοίγεις το γήπεδο επιθετικά με το σουτ του (έβαλε πολύ μεγάλα σουτ) και αμυντικά παίζεις αλλαγές, hedge out ή και παγίδα (κάτι που δοκιμάστηκε για λίγο). Επομένως, δημιουργείται πλουραλισμός στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας με την παρουσία των δυο αυτών παικτών, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες των παιχνιδιών, επιστρατεύονται πότε ο ένας και πότε ο άλλος παίκτης.

Επιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ