Οι συνέπειες του κακού αθλητικού πνεύματος στο μπάσκετ

Είτε πρόκειται για διαφωνίες με τους διαιτητές, είτε για καυγάδες με αντιπάλους, είτε για ασεβή σχόλια στο γήπεδο, το κακό αθλητικό πνεύμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους παίκτες του μπάσκετ. Η κακή συμπεριφορά στο γήπεδο δεν βλάπτει μόνο τη φήμη του παίκτη, αλλά έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ομάδα, ακόμη και σε ολόκληρο το άθλημα στο σύνολό του. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η κακή συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει σε όλους τους εμπλεκομένους. Δυστυχώς, για το συγκεκριμένο άρθρο, την ασίστ την έδωσε ο Δημήτρης Αγραβάνης. (διαβάστε ΕΔΩ)

Αρνητικός αντίκτυπος στους παίκτες

Πρώτα απ’ όλα, η κακή συμπεριφορά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους ίδιους τους παίκτες. Είναι σύνηθες για τους προπονητές να αποβάλλουν παίκτες για αντιαθλητική συμπεριφορά ή ακόμη και να τους απομακρύνουν από τις ομάδες συνολικά. Αυτό μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τις προοπτικές καριέρας τους, καθώς οι παίκτες με καλή συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζονται θετικά από πιθανούς εργοδότες ή μελλοντικούς συνεργάτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι προπονητές έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους για υποψήφια νέα αποκτήματα.

Επιπτώσεις στις ομάδες

Πέρα από το να πλήττεται η φήμη των παικτών σε ατομικό επίπεδο, το κακό αθλητικό πνεύμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνολική πτώση της απόδοσης της ομάδας. Όταν ένας ή περισσότεροι παίκτες επιδεικνύουν κακή συμπεριφορά στο γήπεδο, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα έντασης που επηρεάζει όλους τους φορείς -από τους συμπαίκτες μέχρι τους προπονητές και τα άλλα μέλη του staff- και ρίχνει το ηθικό. Εν ολίγοις, η κακή συμπεριφορά αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία στο μπάσκετ.

Επιπτώσεις στο μπάσκετ στο σύνολό του

Όταν η κακή αθλητική συμπεριφορά γίνεται ευρέως αποδεκτή μέσα σε ένα άθλημα, αρχίζει να αντανακλά άσχημα στο συγκεκριμένο άθλημα στο σύνολό του. Για παράδειγμα, όταν οι διαιτητές δίνουν μονόπλευρα σφυρίγματα προς ορισμένες ομάδες ή όταν οι παίκτες λαμβάνουν αυστηρότερες τιμωρίες από άλλους για παρόμοιες παραβάσεις, οι φίλαθλοι τείνουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την παρακολούθηση αγώνων και μπορεί ακόμη και να σταματήσουν να παρακολουθούν εντελώς αυτές τις ομάδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσέλευση στους αγώνες και σε χαμηλότερη τηλεθέαση των αγώνων που μεταδίδονται από την τηλεόραση – και τα δύο αυτά στοιχεία μειώνουν τα έσοδα τόσο των ομάδων όσο και των πρωταθλημάτων.

Η κακή συμπεριφορά δεν βλάπτει μόνο τους αθλητές του μπάσκετ, αλλά επηρεάζει τις ομάδες, τα πρωταθλήματα, ακόμη και το ίδιο το άθλημα στο σύνολό του. Οι προπονητές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αθλητές τους το κατανοούν αυτό, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι διακυβεύεται όταν συμπεριφέρονται άσχημα κατά τη διάρκεια των αγώνων ή των προπονήσεων– άλλωστε, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα επωφεληθούν από την ύπαρξη αθλητών που επιδεικνύουν καλό αθλητικό πνεύμα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου!

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ