Ο Παπαλουκάς για την επόμενη μέρα της Εθνικής και το νόημα της ευτυχίας

Ασυνεπής σε ένα ακόμη καλοκαιρινό ραντεβού με την διάκριση, παρουσιάστηκε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στα γήπεδα της Κίνας, στο πλαίσιο του Μουντομπάσκετ.

Ο επιθετικός προσδιορισμός «ασυνεπής» δεν προέκυψε αβίαστα, αλλά προήλθε από τη γενική εικόνα που καλλιέργησε το ρόστερ της ομάδας εδώ και πολύ καιρό και ειδικά αμά τη εμφανίσει του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Σίγουρα, η μπόρα της απογοήτευσης δεν έχει κοπάσει ακόμα. Σκοπός όμως του σημερινού γραπτού διαλόγου δεν είναι η απόδοση των ευθυνών και η αναζήτηση των αιτιών για το μη προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Στόχος είναι το αύριο και το κατά πόσο αυτό θα δομηθεί με βάση το σήμερα.

Ανάμεσα στους πολλούς του χώρου που εξέφρασαν τη γνώμη τους, ήταν και ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τις χρυσές σελίδες της εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Ο λόγος για το Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος εξέφρασε άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για το κεφάλαιο «Εθνική ομάδα», αναλύοντας με επιχειρήματα και μπασκετική πραότητα την επόμενη μέρα.

Ίσως ήταν η πιο σωστή φωνή που ακούστηκε και καλώς έπραξαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που επέλεξαν το συγκεκριμένο πρόσωπο για να ερμηνεύσει το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 πριν από δέκα μέρες:

«Σήμερα (στον αγώνα εναντίον της Τσεχίας) τα παιδιά κέρδισαν την εκτίμηση του κόσμου, δείχνοντας χαρακτήρα. Εγώ βλέπω μια εθνική ομάδα με πάρα πολύ ταλέντο. Έχει στις τάξεις της ένα υπερόπλο που λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο και παιδιά με τεράστια ποιότητα» είπε αρχικά ο πρώην διεθνής παίκτης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενδιαφέρουσες ιστορίες που πηγάζουν από μερικά πρόσωπα, όπως ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.  Κατάφερε να δώσει το παρών σε μια τεράστια διοργάνωση, έπειτα από πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για ιστορίες που μπορούν να αποτελέσουν όχημα εκπαίδευσης για τις επόμενες γενιές. Όλοι θέλαμε μια επιτυχία, καθώς θα φέρει τον κόσμο στο γήπεδο και τα παιδιά θα αγαπήσουν το άθλημα. Εμείς λοιπόν το καταφέραμε αυτό, δεδομένου ότι το ΟΑΚΑ γέμισε 20.000 κόσμου τον 15Αύγουστο. Αγάπη για το μπάσκετ υπάρχει».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, υπογράμμισε πως: «Αυτή τη στιγμή έχουμε χρυσάφι στο χέρι μας και δεν το ξέρουμε. Έχουμε κάνει φιλέλληνες ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Μην μιζεριάζουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μεγαλώνουμε όλοι γύρω από την επιτυχία, αλλά το δύσκολο είναι η ευτυχία. Δεν μπορούμε να δομήσουμε μια ομάδα γύρω από ένα θετικό αποτέλεσμα, γιατί θα κυνηγάμε μονίμως την πρόοδο και την επιτυχία κάθε 20 χρόνια. Πρέπει να δώσουμε στα νέα παιδιά το σωστό τρόπο σκέψης. Σίγουρα, είναι υγιές να κυνηγάς το καλύτερο, αλλά μην γίνει αυτοσκοπός η επιτυχία».

Το σημαντικότερο στοιχείο στην όλη αυτή κουβέντα είναι πως τα λόγια αυτά δεν κρύβουν δηθενιά και δεν αποτελούν μια κομψή δικαιολογία για το αρνητικό αποτέλεσμα.

Απεναντίας, πρόκειται για μια άλλη οπτική στα αθλητικά δρώμενα με υπόστρωμα την υγεία, σωματικής και πνευματικής φύσεως. Και επειδή οι φωνές αυτές έχουν για κατοικία την έρημο, αιφνιδιάζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται άμεσα ή και εμμέσως με τον αθλητισμό.

Γονείς, παιδιά και όλοι εμείς μην γινόμαστε δούλοι μοναχά του επιτυχούς αποτελέσματος, αλλά να απολαύσουμε τα ταξίδια των προσπαθειών μας για να εκπληρώσουμε τους εκάστοτε στόχους μας με ανοιχτή την καρδιά και την αγκαλιά στις αποσκευές μας.

Επιμέλεια κειμένου: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here