Η ξύλινη Δραπετσώνα και οι χαμάληδες του Ερμή Αργυρούπολης

Ο Ερμής Αργυρούπολης επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα μετά από ένα σημαντικό και δύσκολο διπλό στην Δραπετσώνα, με τους γηπεδούχους να μην επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας.

Πάμε να εξετάσουμε σε τεχνικό επίπεδο τον αγώνα και να σταθούμε σε έναν παίκτη της Δραπετσώνας, που μας έκανε τρομερή εντύπωση και αξίζει να αφιερώσουμε δυο γραμμές με ουσία και να μην αναλωθούμε σε κενολογίες, που έχει εθιστεί το μπασκετικό κοινό και νομίζει ότι η καλοπροαίρετη κριτική είναι προσβολή.

Τζάμπολ!

Η Δραπετσώνα επιθετικά είναι πολύ “ξύλινη”, δηλαδή στατική και προβλέψιμη. Δεν παίζει κάτι ιδιαίτερο, αν και προσπαθεί να χτυπήσει σε πρώτο χρόνο σε πολλές περιπτώσεις και να ανοίξει τον ρυθμό. Παίζει κάποια απλά picks ψηλά, ώστε να χτυπήσει την drop αμυντική τακτική του Ερμή, ο οποίος δεν τζογάρει απλά στο αντίπαλο σουτ, αλλά παίζει και… τα ρέστα του. Καμία κίνηση μακριά από την μπάλα και φυσικά μεγάλη αναποτελεσματικότητα και κακό decision making θα λέγαμε, αφού στο σύγχρονο μπάσκετ τα πολλά σουτ από τα 5-6 μέτρα δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία.

Η απάντηση του Ερμή στην ζώνη

Ο Ερμής από την άλλη με ένα απλούστατο base line cut απάντησε στην 2-3 ζώνη της Δραπετσώνας, αναγκάζοντάς την να πάει σε man to man και στο 1ο δεκάλεπτο να εκθέσει αρκετές από τις αδυναμίες της, όπως αυτή στις βοήθειες από τη weak side στο post ή η όχι ξεκάθαρη κατεύθυνση στα screen (δεν καταλάβαμε ποτέ αν παίζουν αλλαγή, under ή help n’ recover).

Στο 2ο δεκάλεπτο η Δραπετσώνα μαζεύει τη διαφορά, παίζοντας σε όλο το διάστημα ζώνη 2-3. Αυτή τη φορά ανεβάζει την πίεση των δυο μπροστινών παικτών σε όλο το γήπεδο (4/4), ώστε να καθυστερήσει την επίθεση και να χαλάσει τους χρόνους του Ερμή. Επιστρέφει μετά το κέντρο σε 2-3 κανονική ζώνη και κατεβάζει την πίσω γραμμή αμύνης, με το base line cut του Ερμή να μετατρέπεται σε… διακοσμητικό. Ταυτόχρονα η Δραπετσώνα τζογάρει στο σουτ του ‘6’, ενώ ο Ερμής τοποθετεί παίκτες στα κενά και βάζει ψηλά εσωτερικά picks, ώστε να μετακινήσει την άμυνα ή εφόσον αυτό δεν γίνει, να βρει κενό για να σουτάρει.

Επιθετικά η Δραπετσώνα βάζει επιτέλους κίνηση στην μπάλα με κάποια cross screens, τα οποία είτε δίνουν την μπάλα στο pop out  του Guard, που ξεκινά από χαμηλά σε στυλ Floppy επίθεσης, ή κυρίως στο ‘7’, που από το post δικαιώνει τον προπονητή του.

Ο Ερμής τα βρίσκει σκούρα στη ζώνη. Δοκιμάζει πράγματα αλλά είναι άστοχος, ενώ κάνει και κάποια παιδικά λάθη, πουλώντας την μπάλα εύκολα. Αμυντικά επίσης χάνει την κατεύθυνσή του με κακά close outs και άστοχες αλλαγές.

Το παραγωγικό 3ο δεκάλεπτο

3η περίοδος, ένα πολύ παραγωγικό διάστημα και για τις δυο ομάδες. Η Δραπετσώνα περιμένει απάντηση μετά την ανάπαυλα για τη ζώνη, που δυσκόλεψε τον Ερμή στο Β’ δεκάλεπτο, και επαναφέρει τη man to man τακτική. Ο Ερμής είναι καταιγιστικός πλέον με 5 τρίποντα. Μετά το πρώτο base line cut στην πλάτη της ζώνης (η οποία μετά τα πρώτα 3 λεπτά της περιόδου επιστρέφει) βάζει κι ένα δεύτερο από τον παίκτη του δεξιού 45αριού, ώστε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έκταση στη ροή της επίθεσής της. Ο παίκτης του πρώτου cut μετατρέπεται ξανά σε απειλή αφού γίνεται είτε instant scorer από τις γωνίες είτε weak side threat με close out κατά μήκος της base line και εκτέλεση ή kick out. Επίσης υπάρχει ένας ψηλός που κινείται πάντα στα δυο short corners της δυνατής πλευράς, ανάλογα με την κίνηση της μπάλας.

Ποιος είναι το «15» της Δραπετσώνας;

Θα θέλαμε να σταθούμε στο νούμερο 15 της Δραπετσώνας, το οποίο μας έκανε τρομερή εντύπωση. Διαβάζει άριστα στη Floppy επίθεση της ομάδας τον προσωπικό του αμυντικό. Σετάρει τις αποστάσεις και βλέπει ότι ο αμυντικός του πάει να τον παίξει γύρω από το σκριν. Αλλάζει την τακτική του από pop out σε fade και εκτελεί άμεσα δυο πάρα πολύ ωραία τρίποντα, από το ίδιο σημείο, τα οποία βρίσκουν στόχο. Όλη η διαδικασία από το στήσιμο των ποδιών και την υποδοχή της μπάλας μέχρι το release είναι πραγματικά εξαιρετικά. Μπράβο. Κατά τα άλλα, η Δραπετσώνα επιστρέφει σε αρκετά σημεία σε αυτό το στατικό μπάσκετ του πρώτου δεκαλέπτου, αν και αυτή έχει γίνει αρκετά πιο εύστοχη.

H σκυλομαχία του 40υ δεκαλέπτου

Στο 4ο δεκάλεπτο γίνεται σκυλομαχία και η τακτική πάει περίπατο. Οι ομάδες παίζουν man to man και επιθετικά πάνε περισσότερο στους ζεστούς παίκτες τους σε 1on1 ή σε συνεργασίες κεντρικά ή στην πλευρά. Η Δραπετσώνα στο τελευταίο 2λεπτο κι ενώ βγάζει άμυνες και έχει το momentum, ελέγχει πλήρως το rebound (σε αυτό το διάστημα μόνο παίρνει 5 επιθετικά!) αλλά δεν μπορεί να κάνει… γκολ.

Εν ολίγοις οι δυο ομάδες είναι βελτιωμένες. Η Δραπετσώνα ωστόσο έχει δουλειά να κάνει. Έχει βάλει κίνηση επιθετικά, ωστόσο συνεχίζει να έχει θέματα αμυντικά. Δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση και παίζει αρκετή ζώνη, για να σώσει ανάσες και να βγάζει ένταση μπροστά. Πρέπει να αλλάξει λίγο τακτική εκεί και να κοιτάξει να πάρει περισσότερο τα παιχνίδια από την άμυνά της, βρίσκοντας ισορροπία. Ο Ερμής είναι πάντα ο κλασικός ασταθής Ερμής που τη μία τα σπάει και την άλλη τα βάζει. Μας άρεσε η προσθήκη νέων πραγμάτων στη matchup ζώνη της Δραπετσώνας, ωστόσο και πάλι αμυντικά έχει θέματα, αφού οι περιστροφές του είναι κακές και η δουλειά στο rebound δεν είναι ομαδική αλλά κυρίως υπόθεση των ψηλών, που μετατρέπονται σε χαμάληδες αρκετές φορές.

Επιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ