Έμπειροι αθλητές και λάθη

O έμπειρος καλαθοσφαιριστής, είναι σημαντικό όχι μόνο να είναι εξαιρετικός αθλητής, αλλά και να έχει τη σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους υπερβαίνουν αυτές των συμπαικτών τους στο γήπεδο. Το πιο σημαντικό όμως από όλα για έναν έμπειρο παίκτη, είναι να διατηρεί θετική στάση και να δίνει το καλό παράδειγμα σε συμπαίκτες και αντιπάλους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές με χιλιόμετρα και ώρες στα γήπεδα κάνουν λάθη παιδικά και που δεν συνάδουν με την θεωρία και τις προσδοκίες που τους συνοδεύουν. Τι μπορεί να προκαλέσει απρόσμενες αντιδράσεις σε έναν έμπειρο αθλητή;

Έλλειψη πνευματικής συγκέντρωσης

Όταν πρόκειται για το μπάσκετ, ακόμη και η παραμικρή απώλεια συγκέντρωσης κοστίζει ακριβά. Οι έμπειροι παίκτες είναι πιο πιθανό να είναι ένοχοι γι’ αυτό σε σύγκριση με τους νεαρότερους, καθώς έχουν συνηθίσει να παίζουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και μπορεί να μην είναι 100% συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή μιας προπόνησης. Πρέπει οι προπονητές να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη είναι focus στον στόχο και να γίνεται συνεχής υπενθύμιση σε αυτό το κομβικό στοιχείο πνευματικής προετοιμασίας.

Σωματική κόπωση

Ακόμη και οι επαγγελματίες με μεγάλη «προϋπηρεσία» μπορεί να κουραστούν κατά τη διάρκεια μιας μακράς σεζόν ή μιας εξαντλητικής προπόνησης. Όταν επέρχεται η κόπωση, το μυαλό θολώνει και οι σωματικές ικανότητες αρχίζουν να μειώνονται – όλα αυτά οδηγούν σε λάθη τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Η εστίαση του προπονητή σε αυτά τα ζητήματα είναι καθοριστική. Πρέπει να έχουν υπόψη τους το πρόγραμμα των παικτών κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δουλειά και δραστηριότητες, έτσι ώστε να έχουν τις αντίστοιχες απαιτήσεις.

Αλαζονεία

Πολλές φορές τείνουν να αναπτύσσουν μια υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους, η οποία τους οδηγεί στην υποτίμηση αντιπάλων και ειδικά όταν οι τελευταίοι αποδεικνύονται δυσκολοκατάβλητοι.

Στη σούμα, όλοι οι αθλητές κάνουν λάθη εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά οι παλιοσειρές οφείλουν να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι σε πνευματικό επίπεδο σε σύγκριση με τους νεαρότερους συμπαίκτες τους. Είναι σημαντικό για τους προπονητές να αναγνωρίζουν πότε οι έμπειροι παίκτες κάνουν λάθη λόγω «διανοητικών κενών διαστημάτων» ή σωματικής κόπωσης, ώστε να μπορούν να παρέχουν υποστήριξη προκειμένου αυτά τα προβλήματα να μην επαναληφθούν σε μελλοντικούς αγώνες ή προπονήσεις.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ