H αξιολόγηση του «Momentum» στις αλλαγές της ΕΟΚ – Η αστοχία και το πιθανό τέλμα

Παρακολουθώντας τις αποφάσεις της ΕΟΚ για μεταγραφές και λοιπούς κανονισμούς που θα ισχύουν από τη νέα σεζόν στις εθνικές κατηγορίες, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα, αλλά και κάποια συμπεράσματα…

Α2 ανδρών
Στην Α2 Ανδρών έχουν δικαίωμα συμμετοχής δύο (2) ξένοι αθλητές (ανεξαρτήτως διαβατηρίου), με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα 650 λεπτά ανά γύρο πρωταθλήματος. Εδώ όμως, είναι απαραίτητη η παρουσίαση στη δωδεκάδα τουλάχιστον δύο (2) αθλητών 23 ετών ή νεότερων (γεννημένοι το 2000 ή αργότερα). Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει έναν (1) ξένο, τότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην χρησιμοποίησή του ούτε υποχρέωση για παρουσία αθλητή κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα. Οι ξένοι θα έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας, δίχως χρονικό περιορισμό. Κάθε ομάδα της Α2 Ανδρών μπορεί να κάνει μία (1) αλλαγή ξένου στη διάρκεια του πρωταθλήματος.Μία ομάδα της Α2 Ανδρών μπορεί να αποκτήσει ξένο από ομάδα της Stoiximan Basket League, κι αντιστρόφως.

Το δικό μας σχόλιο: Προφανώς υπάρχει η πρόθεση χρησιμοποίησης και ανάδειξης Ελλήνων αθλητών και ιδιαίτερα νεαρών. Δεκτόν, όμως η άλλη όψη του νομίσματος λέει, ότι το να δημιουργείς το μονοπάτι και να κάνεις το έργο δύσκολο σε κάποιον, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τον βοηθάς. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ελληνικές ομάδες πληρώνουν υπεραξίες σε γηγενείς αθλητές, επειδή αυτοί “πατάνε” στο ότι η εκάστοτε νομοθεσία υπαγορεύει στους συλλόγους την παρουσία πολλών γηγενών. Το επίπεδο μένει στάσιμο και η εξέλιξη πάει περίπατο. Ο ανταγωνισμός παραμένει χαμηλός και πλέον βλέπουμε όλο και λιγότερο παίκτες κάτω των 30 να πρωταγωνιστούν ακόμα και στην Α2. Απλώς θυμηθείτε ποιοι δυο παίκτες ήταν την περυσινή σεζόν οι βασικοί MVPs της Α2.
Όσον αφορά στον χρονικό περιορισμό των δυο παικτών και αυτό δεν συμβαδίζει με τη δική μας λογική. Στους προπονητές θα δημιουργούνται “πονοκέφαλοι” και συνεχή αξιολόγηση του rotation, ενώ σε αρκετές ομάδες, ενδεχομένως να κοστίσει και να αλλοιώσει την πρόοδό τους. Από την άλλη πλευρά μια ομάδα μεσαίου βεληνεκούς, που δεν θα έχει να κερδίσει κάτι σημαντικό, θα χρειαστεί να δώσει περισσότερο χρόνο και χώρο σε νεότερα παιδιά, άρα αυτό θα είναι αναμφίβολα κάτι θετικό.

Β’ – Γ’ Εθνική

Στη Β’ και στη Γ’ Εθνική επιτρέπεται η συμμετοχή ενός κοινοτικού (ή με ειδικό καθεστώς, όπως μετανάστες ή προερχόμενου από εμπόλεμη ζώνη). Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός αθλητή κάτω των 21 ετών στη δωδεκάδα.

Το δικό μας σχόλιο: Δεν βλέπουμε τον λόγο να γίνεται κάτι τέτοιο. Ίσως το προϊόν σε αυτές τις κατηγορίες να έχει ανάγκη την ανάδειξη και την προβολή, όμως γιατί ο κοινοτικός να πηγαίνει “αγκαζέ” με τον 21χρονο; Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ο πιτσιρικάς να κάνει αυτοσκοπό του τα χρηματικά ποσά σε αυτές τις κατηγορίες και όχι τα πραγματικά οφέλη, που θα “σπρώξουν” την καριέρα του προς τα μπρος. Ίσως εδώ να υπάρχει ο κίνδυνος του τέλματος λοιπόν. Σημαντικό το ότι δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που αναγκάζονται να “ξεριζωθούν” από τον τόπο τους, να μη χάνουν επαφή με το αγαπημένο τους άθλημα.

Α1 Γυναικών

Στην Α1 Γυναικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής τέσσερις (4) ξένες αθλήτριες, με τις τρεις (3) όμως εξ αυτών να δηλώνονται στη δωδεκάδα για κάθε αγώνα.

Το δικό μας σχόλιο: Ακατανόητη επιλογή. Οι ομάδες πληρώνουν ξένες αθλήτριες και κάθε αγωνιστική θα πρέπει να στερούνται τις υπηρεσίες μιας εξ αυτών; Για ποιον λόγο; Δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις ξένων αθλητριών, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο του αθλήματος στη χώρα μας.

Θυγατρικές

Οι ομάδες της Stoiximan Basket League μπορούν να έχουν θυγατρική με παίκτες κάτω των 23 ετών, με δικαίωμα συμμετοχής μέχρι την Α2 Κατηγορία. Από εκεί και πέρα, το ίδιο δικαίωμα έχουν επίσης όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τη θυγατρική τους να έχει τη δυνατότητα παρουσίας έως μια κατηγορία κάτω από αυτές (μέχρι τη Β’ Εθνική για την Α2, μέχρι τη Γ’ Εθνική για τη Β’ Εθνική κ.ο.κ.).

Το δικό μας σχόλιο: Πολύ σωστή ιδέα. Βαδίζει στα πρότυπα της Αμερικής. Οι θυγατρικές λειτουργούν ως… επαγγελματικές ακαδημίες των πρώτων ομάδων. Η εκάστοτε ομάδα δεν θα ρισκάρει να χάσει έναν αθλητή από τις τάξεις της, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται σε αυτόν η ευκαιρία να δουλέψει με χρόνο μακριά από τις μεγάλες απαιτήσεις και με το βλέμμα του στραμμένο στην άνοδό του στην πρώτη ομάδα. Φυσικά για ευνόητους λόγους, οι θυγατρικές ομάδες, δεν γίνεται να τίθενται αντιμέτωπες στην ίδια κατηγορία με την πρώτη ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ