Game 2: Το βελτιωμένο επιθετικό ρεπερτόριο και η ευστοχία «πρόκρισης»

Στο 1-1 η σειρά και αύριο (15/5) θα μάθουμε τον τελικό νικητή. Η Δραπετσώνα έφερε στα ίσα την σειρά με τον Ερμή σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι και πλέον οι δυο ομάδες θα παίξουν τα ρέστα τους στην Αργυρούπολη.

Στο σημερινό κείμενο θα σχολιάσουμε τις τακτικές επιλογές των δυο ομάδων με βάση αυτά που είδαμε στο β΄ημίχρονο.

Βλέπουμε ένα staggered flex από τον Ερμή μετά από επαναφορά κάτω από το καλάθι (το εκτελεί ο παίκτης της επαναφοράς). Η άμυνα είναι μπερδεμένη, αφού ο αμυντικός στο πρώτο σκριν παίζει σκιά και στο δεύτερο προσπαθεί να παίξει under. Καλό θα είναι από τη Δραπετσώνα να δουλέψει σε αυτές τις καταστάσεις και να δουλέψει τριπλή αλλαγή, με τον τελευταίο παίκτη να βγαίνει over ώστε να αποτρέψει την πάσα εκεί. Παίζει ρόλο και το ποιοι θα είναι οι σκρίνερς, αφού ο Ερμής μπορεί να απαντήσει βάζοντας τον ψηλό του ως πρώτο σκρίνερ, για να απαντήσει σε κάποια αλλαγή (εδώ τον έχει δεύτερο) και να χτυπήσει άμεσα στο ποστ.

Από τη Δραπετσώνα βλέπουμε κυρίως side picks με εξωτερικό σκριν και ένα πολύ ωραίο σύστημα σε 1-4 Low Stack διάταξη με τους δυο μεσαίους παίκτες να είναι οι ψηλοί που τρέχουν στο high post για να σχηματίσουν μια Horns διάταξη με σκριν μεταξύ τους για pop out του PF. Ωραία σκέψη, βγάζει τον ψηλό του Ερμή έξω και γεννά ευκαιρίες για έξτρα πάσα.

Ο Ερμής απαντά με αλλαγή, όμως ο παίκτης της δυνατής πλευράς έρχεται για να βοηθήσει και αυτά τα πολύτιμα ένα-δυο δευτερόλεπτα αρκούν για να βγει ελεύθερο τρίποντο από τη γωνία.

Βελτιωμένη η Δραπετσώνα

Η Δραπετσώνα φαίνεται πολύ καλύτερη από την προηγούμενη αναμέτρηση. Φέρνει παίκτη στη base line όπου οδηγεί τον αντίπαλο όταν ποστάρει, αμύνεται under στα σκριν μακριά από την μπάλα για να μη δημιουργηθούν μισματς και παίζει 4-1 για να ποστάρει το 7 με ανοιχτό χώρο. Ενεργοποιεί κάποια κοψίματα ενώ έχει ως “καθρέφτη” στην πλευρά τον σουτέρ της, περιμένοντας το ντουμπλάρισμα και την πάσα για καλό σουτ. Έχει μεγάλη ρέντα σε αυτό το διάστημα αφού σκοράρει 4 σερί τρίποντα (τα δυο έμμεσα).

Ο Ερμής γυρνάει σε ζώνη 2-3 και η επίθεση πασάρει λίγο περισσότερο από όσο πρέπει με επικίνδυνες πάσες από πλευρά σε πλευρά. Καταλήγει σε επίθεση-προσευχή και το τρίποντο σερί σταματά, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά ένα σερί των φιλοξενούμενων με δυο τρίποντα στα οποία χτυπάνε τον 11 της Δραπετσώνας, που έχει τάση να κλείνει στο καλάθι αμυντικά. Μια ο 4, μια ο 8 ευστοχούν από τις 45 μοίρες, είτε από πάσα που βγήκε από το ποστ είτε από κεντρικό PnR.

Στον 23 της Δραπετσώνας παίζεται ένα overplay, με τον παίκτη της ζώνης (δεξιά πίσω) να φεύγει από τη θέση του συχνά. Οι δυο μπροστά της ζώνης 2-3 παίζουν μια όχι ιδιαίτερα πιεστική παγίδα στα 3/4 του γηπέδου, ίσως έχει σκοπό να χαλάσει τον χρόνο επίθεσης ή να πάει η μπάλα σε παίκτη που θέλει ο Ερμής.

Ο Ερμής παίζει και τα γνωστά Flex για τον ψηλό του με την Δραπετσώνα να παίζει σκιά για να μην αλλάξει. Επιλέξει να μη στείλει βοήθεια και το πληρώνει (με υποψία επιθετικού). Όμως αμυντικά η πίσω γραμμή ζώνης κοιμάται κυριολεκτικά και τρώει τρίποντο από τη γωνία εντελώς άκοπο για τη Δραπετσώνα που βρίσκει ανάσα μετά από ώρα.

Τα τελευταία κρίσιμα λεπτά

Καθώς πάμε στα τελευταία λεπτά, ο Ερμής γυρνάει σε man to man. Επιθετικά παίζει απλά PnR με τη Δραπετσώνα να παίζει “σκιά” όμως αργεί να ξεμπλέξει από το πικ.

Αντίθετα η Δραπετσώνα παίζει επιθετικά πιο σύνθετα πράγματα (προσωπικά μας γοητεύει αυτό σε κρίσιμα λεπτά, όμως αντικειμενικά δεν είναι τόσο ορθόδοξο), όπως Floppy ή Pin Downs στην πλευρά. Στο προηγούμενο ματς είχαμε πει για κάποια Curls που μπορεί να βάλει στο ρεπερτόριο. Δεν το βλέπουμε. Θεωρώ, ότι μπορεί να δώσει εύκολα και ξεκούραστα κοντινά σουτ στην ομάδα, αφού η εισαγωγική πάσα δεν πιέζεται ιδιαίτερα. Εκτός και αν δεν το “έχουν” οι παίκτες της ομάδας, οπότε πάω πάσο.

Μεγάλη επίθεση από τον Ερμή που χρησιμοποιεί τον 11 ως σκαλοπάτι τόσο μετά από PnR όσο και στο ποστ. Ο 11 βλέπει δυο πάσες που δημιουργούν άριστες ευκαιρίες για την ομάδα του. Οι συμπαίκτες του έχουν υπομονή και παίρνουν μεγάλο τρίποντο, αφού επίσης ο 11 τραβάει στο ποστ πάνω του αμυντικούς για βοήθεια και μένει παίκτης ελεύθερος.

Δυο λάθη από τον Ερμή με λάθος πάσα μετά την αλλαγή και βήματα. Η Δραπετσώνα είναι ψύχραιμη στις βολές. Το λάθος του Αρμανίδη δεν στοιχίζει, αφού ο Φωτόπουλος έχει 0/2 βολές και στη συνέχεια ο Καραγιαννίδης με σουτ αλά Χουέρτας βάζει για τελευταία φορά την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Δεν ξέρουμε αν είναι φάουλ στο τέλος για τον Ερμή, δεν φαίνεται καλά από την κάμερα. Ο ψηλός του Ερμή έκανε κακή άμυνα στο τέλος που έδωσε φάουλ. Εκεί παίζεις απλά σαν close out με το χέρι ψηλά, ειδικά όταν υπάρχει υψομετρική διαφορά. Δεν πηδάς.

Εκτιμούμε ότι δύσκολα θα αντέξει η Δραπετσώνα στην Αργυρούπολη. Εύκολα ή δύσκολα θα το πάρει ο Ερμής. Αν έχει τέτοια ευστοχία, θα πάει +20.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ