Αυτά πρέπει να κάνει η Δραπετσώνα για να ισοφαρίσει τη σειρά

Το 1-0 έκανε ο Ερμής Αργυρούπολης στην μάχη των play offs της Α΄Ανδρών στην Εσκανά, επί της Δραπετσώνας. Η σειρά μεταφέρεται στον Πειραιά αύριο (12/5) και για να κριθεί σε τρίτο παιχνίδι, απαιτείται η νίκη των γηπεδούχων.

Το «The Momentum.gr» παρακολούθησε τον αγώνα και θα θίξει τα βασικά σημεία του αγώνα, ενώ παράλληλα προτείνουμε στην Δραπετσώνα μερικά tips για να ισοφαρίσει τη σειρά. Και για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό γίνεται όχι γιατί θέλουμε να περάσει η Δραπετσώνα ή ο Ερμής. Απλά σαν «απ’ έξω» θέλουμε τις μεγαλύτερες δυνατές μπασκετικές συγκινήσεις αλλά και τα αθλητικά όρια των παικτών.

Η Δραπετσώνα ξεκινά να παίζει man to man και να αλλάζει σε ζώνη, αφού ο Ερμής δεν κυκλοφορεί σωστά και ούτε δείχνει να είναι εύστοχος. Επιθετικά η Δραπετσώνα παρουσιάζει κάποια Flares που έχουν ενδιαφέρον, ειδικότερα με την αντίπαλη προσέγγιση (σκιά, δηλαδή γύρω από το σκριν). Η νέα τάση θέλει αυτά τα Flares να μην γίνονται αποκλειστικά για σουτ, αλλά για άμεση PnR δράση από το πλάι. Μήπως θα έπρεπε να το δουλέψει όσο προλαβαίνει. Επίσης κάποια Zipper screens φαίνονται ανούσια, αφού δεν κερδίζει κάτι η ομάδα, παρά μόνο κουράζει τον παίκτη και η Δραπετσώνα φαίνεται ομάδα χωρίς ιδιαίτερο conditioning.

Η αδύνατη πλευρά της Δραπετσώνας συνεχίζει να είναι μέτρια έως κακή. (Το έχουμε τονίσει παρά πολλές φορές). Ο Ερμής τρέχει ένα πικ στην πλευρά και οι δυο παίκτες που αμύνονται στην αδύνατη πλευρά, ο ένας παίρνει σωστά το dive του ψηλού και ο άλλος μένει στον δικό του παίκτη, ενώ εδώ πρέπει να παίξει Pack Line (ζώνη ανάμεσα σε δυο άτομα, “μπαλαντζάροντας” μεταξύ των δυο παικτών, ώστε να καθυστερήσει το σουτ και να υπάρξει recover δηλαδή επιστροφή από την άμυνα).

Επιθετικά τα pin downs στην πλευρά έχουν επίσης μια καλή βάση, όμως και εδώ δεν εκμεταλλεύονται σχεδόν καθόλου. Η άμυνα συνεχίζει σε σκιά. Περιμένουμε να δούμε μια “βουτιά” του σκρίνερ ή μια διαφορετική επιλογή μετά το σκριν. Γίνεται μόνο pop out, ενώ θα μπορούσαμε άνετα να δούμε ένα curl και flash προς τις βολές και σε συνδυασμό με κάποιο κόψιμο στην Base line, θα δημιουργούσε μεγάλη γκάμα επιλογών εκτέλεσης.

Ασαφής η αμυντική κατεύθυνση

Γενικότερα απουσιάζει η αμυντική έμπνευση και ο Ερμής βρίσκει εύκολα σουτ.

Μετά από ένα πικ παίζεται ένα double team στα όρια του τραπ. Ο PG μένει ανενόχλητος και έχει πλάτη τον προσωπικό του αμυντικό άρα μπορεί και να κόψει. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει την αμυντική τους τακτική και το πληρώνουν αδρανώντας και αφήνοντας πολλά ελεύθερα σουτ, τα οποία θα μπουν κάποια στιγμή όταν μιλάς για ομάδα εντός έδρας.

Βλέπουμε ένα τρίλεπτο στην 4η περίοδο με πολλά χαμένα σουτ και προσωπικές ενέργειες. Ο Ερμής παίζει κυρίως ποστ, όμως η 2-3 ζώνη δεν επιτρέπει εύκολα καλάθια γενικά σε καμία επίθεση στο ποστ, ενώ η Δραπετσώνα παίζει πικς ψηλά. Τα πικς δεν είναι καλά και η “σκιά” σπάει εύκολα την εν λόγω δράση, οδηγώντας σε σουτ μέσης απόστασης  τα οποία γενικά δεν είναι αρεστά στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Ερμής προσπαθεί να περάσει την μπάλα από το ποστ εκτός από επίθεση και για να κυκλοφορήσει και να μετακινήσει τη ζώνη, ώστε να βρει σουτ. Στη ζώνη ο Ερμής επίσης τοποθετεί έναν παίκτη στο Short corner και βρίσκει ένα ακόμα σκαλοπάτι.

Που εδραίωσε τη διαφορά του ο Ερμής

Ο Ερμής ενώ έχει πάει το παιχνίδι σε σετ γενικά, βρίσκει πολύτιμους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο στα τελευταία λεπτά κι εκεί εδραιώνει τη διαφορά του. Παίρνει κλεψίματα μετά τη σωστή απόσταση που κρατά ο ψηλός μετά το πικ των αντιπάλου και με το drop αποτρέπει την εκτέλεση από drive δίνοντας μόνο σουτ μέσης εκτέλεσης και η Δραπετσώνα ψάχνει την πλευρά και κάνει λάθη. Εδώ θα λειτουργούσε κάλλιστα μια συνεργασία 2-2 χωρίς την μπάλα στην πλευρά (βλέπουμε κυρίως ως θεατές τους εν λόγω παίκτες και στατικούς) ή μια screen the screener κατάσταση για back door λόμπα.

Συμπερασματικά

Αν ο Ερμής ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχος, θα είχε πάρει το ματς πολύ πιο εύκολα. Η Δραπετσώνα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που επιτίθεται και φυσικά την άμυνά της στο σκριν. Δεν θα προτείνουμε κάτι εδώ, αλλά για αρχή να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να παίξει. Δεν ξέρουμε αν ο όγκος πληροφορίας είναι μεγάλος για διαφορετική αντιμετώπιση στην πλευρά ή στην κορυφή και έχει μπερδέψει τους παίκτες. Πρέπει να το ξεκαθαρίσει άμεσα. Επιθετικά είπαμε ορισμένες ιδέες.

Ο Ερμής μπορεί να τοποθετήσει παίκτες στις βολές, ένα γυμνό σημείο με τη 2-3 ζώνη και από εκεί να εκτελέσει ή να κυκλοφορήσει. Μπορεί επίσης να ανεβάσει την πίεσή του με παγίδες στη γραμμή του κέντρου. Ίσως να του έδινε την ευκαιρία να ανοίξει τον ρυθμό.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ