EuroBasket 2022: Day 9

Τέσσερα σπουδαία παιχνίδια κρατούσε για μας η 9η η μέρα του EuroBasket. Αναλυτικά:

Τουρκία – Γαλλία: 86-87 (κ.α: 77-77)

Τούρκικη αυτοκτονία στο παρκέ της Berlin Arena.
Στα Power Rankings την είχαμε βαφτίσει ως “μαύρο άλογο” και αυτό ακριβώς περιμέναμε: να πετάξει κάποιο φαβορί έξω. Η Τουρκία τα πήγε εξαιρετικά, αν και ξεκίνησε μουδιασμένα, έφερε τα πάνω κάτω στο τρίτο δεκάλεπτο με τον εξαιρετικό Tuncer που μπήκε στα παπούτσια του τραυματία Larkin και με 6/7 τρίποντα ως το 30′ οδήγησε την ομάδα του σε εντυπωσιακό 22-6 επιμέρους με το οποίο η ομάδα του Ataman μπήκε 8 πόντους μπροστά. Ο συγκινητικός Rudy Gobert με 20 πόντους και 17 rebounds ήταν όλη η Γαλλία μόνος του και την κράτησε όταν οι Τούρκοι έδειχναν να καθαρίζουν. Το αντιαθλητικό του Cabarrot στον Osman 14” πριν το τέλος και με τους Τούρκους ήδη στο +2 έδειχνε να τελειώνει το ματς και να στέλνει τους Γάλλους πρόωρα σπίτι τους, όμως ο ηγέτης των κόκκινων με 0/2 βολές και με κακή επαναφορά στο καπάκι, εξανέμισε το τεράστιο πλεονέκτημα της ομάδας του. Ο Gobert με follow-κάρφωμα ισοφάρισε το ματς 2.7” πριν το τέλος, με τον Tuncer να μην καταφέρνει να το ολοκληρώσει στον εναπομείναντα χρόνο.
Στην παράταση οι Γάλλοι είχαν τον πρώτο λόγο, με τους Τούρκους ωστόσο να δίνουν απαντήσεις συνεχώς. Και φτάνουμε στα τελευταία 15”, με τον Rudy Gobert να έχει 0/2 βολές και με τη Γαλλία στον πόντο. Οι Τούρκοι κερδίζουν το rebound και η μπάλα πάει κατευθείαν στον Korkmaz που από τα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας, μέχρι τότε, είχε 7/7 βολές και 3/3 εντός παιδιάς. Και εκεί που όλοι περιμέναμε ένα δραματικό φινάλε, ο Korkmaz επιλέγει σταυρωτές τρίμπλες, περιμένοντας να επιτεθεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο, χάνει το κοντρόλ της μπάλας, αυτή πάει σε γαλλικά χέρια και το ματς τελειώνει ξενέρωτα…
Τελικό σκορ 86-87 (κ.α: 77-77) και η Γαλλία περιμένει τη Σερβία ή την Ιταλία στους ‘8’.

Σλοβενία – Βέλγιο: 88-72

Το Βέλγιο άντεξε για περίπου 33 λεπτά στον ρυθμό των Σλοβένων, σουτάροντας δίχως αύριο από τη γραμμή του τριπόντου (35 προσπάθειες από τις συνολικά 68 εντός παιδιάς). Ξεκίνησαν ζεστοί και δεν έλεγαν να αφήσουν σε ησυχία τη Σλοβενία, που προσπαθούσε επί ματαίω να χτίσει μια διαφορά ασφαλείας. Τελικώς, έπεσαν από το σπαθί του μεγαλύτερου αρτίστα στη γη, του Luka Doncic (35 PTS, 5 REB, 5 AST, 4 STL), που όταν έμπαινε μέσα, ήταν απλώς ασταμάτητος. Η Σλοβενία με επιμέρους 25-12 στην τελευταία περίοδο εξασφάλισε τη νίκη ουσιαστικά 3 λεπτά πριν τη λήξη, έχοντας την ανάγκη να κρατήσει τον Λουκά στο παρκέ για 35:41, κάτι που για τη συνέχεια ίσως να κοστίσει. Δεν έλειψαν φυσικά οι “ομορφιές” με τον 23χρονο PG/SG/SF να ανοίγει διάλογο εν ώρα παιχνιδιού με τον προπονητή του Βελγίου, Dario Gjergja.
Από το supporting cast του αστέρα του Dallas, ο Prepelic είχε 13 πόντους, ο Tobey 12 και ο Dragic 11. Από το Βέλγο o Lecomte είχε 16 πόντους και ο Gillet 15, με 2/11 τρίποντα όμως.

Γερμανία – Μαυροβούνιο: 85-79

Η Γερμανία έπαιξε με τη φωτιά και λίγο έλειψε να βρεθεί σε ένα μεγάλο κάζο, όμως δεν το έπαθε. Από το ημίχρονο +24 και στο 30′ στο +17. Το επιμέρους 12-27 των Μαυροβουνίων έφερε τη διαφορά στο -2 και το ματς πήρε φωτιά, όμως οι Γερμανοί είχαν τις απαντήσεις, ενώ ήταν εύστοχοι και από τις βολές. Ο Dennis Schroder με 22 πόντους, 4 rebounds και 8 assists και οι Lo και Wagner με 14 πόντους ο καθένας ήταν οι καλύτεροι για την ομάδα του Gordie Herbert, η οποία εκτός από το 34-34 των δυο ομάδων στη μάχη των rebounds προδόθηκε από το underperforming των ψηλών της στον συγκεκριμένο τομέα (Theis, Voigtmann, Thiemann και Wobo είχαν μαζί 15 rebounds, ενώ οι Radovic, Radoncic, Dubljevic, Drobjnak και Simonovic είχαν 29 με τα επιθετικά να είναι 5-9).
Από το Μαυροβούνιο που αποχωρεί από το τουρνουά, ο Kendrick Perry ήταν εκ νέου εξαιρετικός με 25 πόντους, 6 τελικές και 2 κλεψίματα, ο Dubljevic είχε 22 με 7 rebounds και ο Simonovic 13 με 9 αντίστοιχα.

Ισπανία – Λιθουανία 102-94

Θυμάστε που τα λέγαμε; Δεν μπορεί να μη θυμάστε…
Η Ισπανία είναι και πάλι στους ‘8’ και πολύ πιθανό να φτάσει και στους ‘4’, αφού η επόμενη φάση θα τη βρει να αντιμετωπίζει τον νικητή του ‘Φινλανδία – Κροατία’. Οι Ισπανοί όσες φορές έμειναν πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, ακόμα και όταν η διαφορά ξεπέρασε τους 10 πόντους, επέστρεψαν, με τη ζώνη του Sergio Scariolo να βάζει πολύ δύσκολα στους Λιθουανούς, που πελάγωσαν χωρίς λόγο (Jokubaitis, Giedraitis και Grigonis αθροιστικά μόλις 1/9 τρίποντα, τα περισσότερα εξ αυτών υπό πολύ καλές προϋποθέσεις). Ο Usman Garuba (8 πόντοι, 8 “σκουπίδια”) ήταν έτι μια φορά ο X-Factor των Ίβηρων, φέρνοντας τόνους ενέργειας και hustle στο παρκέ της Berlin Arena. O Garuba έκανε σπουδαία δουλειά στους Valanciunas-Sabonis, με τον πρώτο να απογοητεύει με την εμφάνισή του (μόλις 5 πόντοι, 6 rebounds, 3 λάθη), ενώ ο Willy Hernangomez ήταν τρομερά αποδοτικός επιθετικά με 21 πόντους (7/9 δίποντα, 7/9 βολές) αλλά και 8 rebounds. Από τη Λιθουανία ο Kuzminskas με 18 ήταν ο πρώτος σκόρερ, ενώ 17 είχε ο Brazdeikis, 15 οι Sabonis-Lekavicius και 13 ο Jokubaitis. Τα λάθη των δυο ομάδων (8 οι Ισπανοί, 20 οι Λιθουανοί) ήταν το στατιστικό-κλειδί του αγώνα, καθώς οι Λιθουανοί είχαν 50% εντός παιδιάς έναντι 44% των Ισπανών, όπως επίσης και 2 παραπάνω rebounds (πληγή τα 15 επιθετικά των Ισπανών). Παίκτης-αποκάλυψη στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση ο Lorenzo Brown, που τελείωσε με 28 πόντους και 8 assists, με τους 12 από τους πόντους του και τις 2 από τις τελικές του πάσες να έρχονται στην παράταση, κάτι που σημαίνει ότι οι 16 από τους 19 πόντους της ομάδας του στην παράταση, ήταν δικιά του “σπορά”.
Η Λιθουανία που έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά μπαίνει στο αεροπλάνο της επιστροφής με μια μεγάλη πικρία και ένα μεγάλο ‘γιατί’ να υπάρχει παντού στο μυαλό της. Έχασε παιχνίδια στο νήμα στον πιο δύσκολο όμιλο των τελευταίων διοργανώσεων, δεν απέφυγε το κακό πλασάρισμα με τους Ισπανούς, που ακόμα κι έτσι χρειάστηκαν 45′ για να τους λυγίσουν και φυσικά κάποια μεγάλα λάθη, όπως το ανόητο επιθετικό του Sabonis στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας ή το λάθος κοντρόλ του Brazdeikis στην επίθεση που ίσως τους έδινε τη νίκη στα τελευταία 15′, το οποίο μετατράπηκε σε αντιαθλητικό και έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα της συμπαθέστατης “Lietuva”. Και όλα αυτά από τον παίκτη, που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση με δικό του tip-in στην εκπνοή. Κρίμα…

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ