Τι είδαμε λοιπόν την Παρασκευή στο ΣΕΦ; Είδαμε -όπως ακούμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες και βάσει του γενικότερου κλίματος- μια καθολική επικράτηση του κόουτς Μπαρτζώκα έναντι του κόουτς Αταμάν; Δεν θα το λέγαμε ακριβώς έτσι. Βασικά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, η αλήθεια είναι κάπου… στη μέση.
Προφανώς και ο προπονητής του Ολυμπιακού, βάσει και των μεγάλων απουσιών του κέρδισε τη μάχη των πάγκων, αν και θεωρούμε, ότι η επικράτηση -η 11η σερί επί ευρωπαϊκών εδαφών- του πρωταθλητή Ελλάδος, Ολυμπιακού, οφείλεται εν πολλοίς στην ανεπάρκεια δυο τεράστιων κεφαλαίων του καλοκαιρινού σχεδιασμού του Παναθηναϊκού (Σορτς-Χολμς), για τους οποίους σας είχαμε προειδοποιήσει, αλλά σαν “αντάλλαγμα” δεχθήκαμε χλεύη, προσβολές και ύβρεις. Πλέον, είμαστε μάλλον σε θέση να δεχθούμε απλόχερα την αναγνώριση του αγνού μπασκετικού κοινού που -θέλουμε να πιστεύουμε- ότι μας διαβάζει.
Στο θέμα μας, η δυάδα των Ντιλικίνα-Τζόζεφ ήταν φυσικά το κλειδί για τον Ολυμπιακό και τον κόουτς Μπαρτζώκα, ο οποίος είδε από πολύ νωρίς τους παίκτες του να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και να παρουσιάζουν σπουδαίο κίνητρο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που πριν λίγες μέρες είχε… περάσει από πάνω τους στο ματς που έκρινε τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Η άμυνα σε απόσταση μιας πάσας ήταν υποδειγματική, με τον Ντιλικίνα εδώ να είναι σούπερ, αμυνόμενος στον Ναν, αλλά και παίζοντας τόσο-όσο όταν κλήθηκε να αναμειχθεί ως help defender στα mismatch που παραδοσιακά στοχεύει ο κόουτς Αταμάν. Εξαιρετική επίσης η προσήλωση του Ουόρντ που τα πήγε περίφημα πάνω στον Χέιζ, με άμυνα 3/4 στο χαμηλό post και πολύ επιθετική συμπεριφορά όταν ο νεοαποκτηθείς Forward των πρασίνων επιχειρούσε να επιτεθεί με face up παιχνίδι από το τρίποντο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γηπεδούχοι είχαν έτοιμη βοήθεια από το ποστ, με σωστά δουλεμένη περιστροφή (credit στον κύριο Μπαρτζώκα) σε περίπτωση που ο Χέιζ έβλεπε την head pass για την αδύνατη πλευρά (πλήγωσε αρκετά τον ΟΣΦΠ στην Κρήτη), με τον ΜακΚίσικ να ανταποκρίνεται πολύ σωστά σε τέτοιες περιστάσεις και τον Παπανικολάου να επεμβαίνει επίσης πολύ έγκαιρα, προσθέτοντας αμφότεροι παράλληλα και πόντους, όπως συνηθίζουν, σε αυτά τα ματς επιθετικά.
Με αυτά και με πολύ ελεγχόμενες επιθέσεις που δεν θα επέτρεπαν γρήγορες μεταβάσεις και ελπίδες transition στον Παναθηναϊκό, οι ερυθρόλευκοι κράτησαν πολύ χαμηλά τους πράσινους στο ημίχρονο, χτίζοντας γερές βάσεις νίκης, που δεν έτριξαν, ούτε όταν οι πράσινοι πέρασαν μπροστά στο σκορ στην επανάληψη.
Ο κόουτς Αταμάν έψαξε τρόπους και κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, παίζοντας ως δίδυμο ψηλών με τους Χέιζ-Χουάντσο, ανέβασε τον Γκραντ στο ‘3’ ή τον Οσμάν στο ‘4’ έβαλε τον Σλούκα ως main ball handler αλλά και ως spot απειλή από την αδύνατη πλευρά, έτρεξε PnR και short roll επιθέσεις με τους ψηλούς του, όμως προδόθηκε από την ταυτοχρόνως χαμηλή επίδοση αρκετών παικτών του.
Πληγή του Παναθηναϊκού, ξαναλέμε, η κακή βραδιά του Σλούκα, που οκ θα ερχόταν φυσιολογικά, αλλά πολύ περισσότερο η ανυπαρξία του Σορτς που και πάλι δεν μπόρεσε να ματσάρει τα δυναμικά Guard του ΟΣΦΠ και κυρίως τον Ντόρσεϊ, ο οποίος σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι έχει αυτοπεποίθηση που τρυπάει ταβάνι. Πληγή επίσης η απολύτως μέτρια εικόνα του Χολμς σε ακόμα ένα παιχνίδι τοπ ανταγωνισμού, με την ατυχία με τον Φαρίντ να αναγκάζει τον Αταμάν να παίξει με τον Μήτογλου στο ‘5’ κάποια λεπτα, με τον διεθνή PF/C να επιστρέφει σε… mode παλαίμαχου, παρά την πολύ φρέσκια και ενθαρρυντική εικόνα που παρουσίασε στου κύπελλο πριν λίγες μέρες.
Οι δυο ομάδες συνεχίζουν λοιπόν να βαδίζουν σε εντελώς διαφορετικό δρόμο, αφού ο Ολυμπιακός κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την 4άδα, ενώ ο Παναθηναϊκός που το 2026 φαίνεται να έχει κατεβάσει όλους τους διακόπτες του, ξεκινάει νωρίς νωρίς στη χρονιά τα ματς ζωής και θανάτου, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Ζαλκγίρις στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη, την ώρα που η Αρμάνι που τον έχει κερδίσει δις φέτος πλησιάζει, ενώ η Ντουμπάι βρίσκεται μια νίκη πίσω με ένα ματς λιγότερο και το μεταξύ τους να λαμβάνει χώρα στην Ανατολή.
Ergin, we have a -huge- problem!
Περισσότερες ειδήσεις
Μια νέα πρότυπη αθλητική υποδομή στην πόλη: Απέκτησε ξανά ζωή το Κλειστό Γυμναστήριο της Πεντέλης
Σαν σήμερα: Ο… έρωτας για τον Μάικλ Τζόρνταν και το αναπάντεχο ρεκόρ



