Επικράτηση των ξεθωριασμένων αξιών

«Όταν ο αθλητισμός, παρακάμπτοντας πελατειακές σχέσεις, γίνεται μια ακτιβίστικη πλατφόρμα που αγωνίζεται για όλους εμάς, τότε αυτή είναι μια καλή μέρα για την ανθρωπότητα». Ίσως δεν θα μπορούσε να γραφεί καλύτερο σχόλιο για πρόλογο, από τη συγκεκριμένη φράση της Έλενας Ακρίτα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση των Μπακς να μην αγωνιστούν στο 5ο παιχνίδι τους κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους πάντες, δίνοντας με πράξεις και όχι με λόγια, πρωτεύουσα σημασία στα ουσιώδη. Η θλιβερή εξέλιξη στη χώρα μετά τον πυροβολισμό του Αφοαμερικανού, Τζέικομπ Μπλέικ, προστίθεται στην μακρόσυρτη λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δεν έχει περάσει και τόσος πολύ καιρός από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ και τα φαινόμενα απανθρωπιάς και υποτίμησης της έννοιας άνθρωπος, πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα και από τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η κίνηση των Μπακς

Αναμφισβήτητα τεράστια και γενναία η πράξη των παικτών της ομάδας να απέχουν για να δηλώσουν την απέχθειά τους σε ότι τοξικό λαμβάνει χώρα γύρω τους. Υπό άλλες συνθήκες, θα την χαρακτηρίζαμε αυτονόητη τη συγκεκριμένη κίνηση. Ωστόσο, οι αξίες της ζωής έχουν πλέον αλλάξει και ο άνθρωπος έχει χάσει το μέτρο της ηθικής αξιολόγησης. Η πράξη των παικτών αποκτά μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι απείχαν μόλις μια νίκη από πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Ευτυχώς όμως, κέρδισε η προτεραιότητα στον άνθρωπο.

Τα σπαρακτικά λόγια της αδελφής του Τζέικομπ

«Η ανθρώπινη ζωή μετρά. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι λυπούνται για ό,τι συνέβη στην οικογένειά μου. Λοιπόν, να μη λυπάστε. Γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένειά μου. Αυτό συμβαίνει στην οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια και κλαίω για κάθε έναν από αυτούς. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είμαι στενοχωρημένη, δεν λυπάμαι, είμαι θυμωμένη και κουρασμένη. Βλέπω την αστυνομία να δολοφονεί ανθρώπους σαν εμένα εδώ και χρόνια. Δεν το βλέπω να συμβαίνει μόνο τα 30 χρόνια που ζω. Συμβαίνει πολλά χρόνια. Δεν είμαι στενοχωρημένη, δεν θέλω τη συμπόνοια σας. Θέλω αλλαγή».

Έννοιες ξεχασμένες

Σε τέτοια γεγονότα ίσως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανατρέξουμε όλοι στα λεξικά και να αναζητήσουμε τους ορισμούς των όσων κεντρίζουν την προσοχή μας και μας συγκινούν.

Ο αθλητισμός λοιπόν είναι µια ιδέα που πηγάζει από τα βάθη του ανθρώπου και µια από τις ευγενέστερες εκδηλώσεις της ψυχής του. Γι’ αυτό και αυτή η ιδέα, όταν µεταφέρεται, ενσαρκώνεται και υλοποιείται σωστά µέσα στους αγωνιστικούς χώρους, δηµιουργεί µια πολύτιµη ακτινοβολία, ψυχική και πνευµατική, τόσο στους αθλούµενους όσο και στους φιλάθλους.

Σπύρος Κόγκας (kogass@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ