Δ. Τσικόπουλος (Πανερυθραϊκός): Όραμά μας να δημιουργήσουμε την καλύτερη ακαδημία στην Ελλάδα

Αν κριτήριο της διαμόρφωσης μιας γνώμης για ένα πρόσωπο ή έναν Οργανισμό είναι το είδος της επικοινωνίας αλλά και οι πράξεις προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ομάδα του Πανερυθραϊκού έχει για βάση «υλικά» που δεν έχουν την λεζάντα «made in Greece».

Το «The Momentum.gr» ήρθε σε επικοινωνία με τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, κ. Δ.Τσικόπουλο, ο οποίος με ένα σεμνό και ταπεινό προφίλ εξήγησε με πραγματική αγάπη και ειλικρινείς προθέσεις το πνεύμα του συλλόγου, τους μακροπρόθεσμους στόχους, την σημερινή κατάσταση αλλά και το μεγάλο όραμά του για τις ακαδημίες.

Κ. Τσικόπουλε, περιμένατε να σταματήσουν τόσο βίαια οι αγωνιστικές υποχρεώσεις;

Δεν πίστευα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Βέβαια στην πορεία βλέποντας τα διάφορα στατιστικά κρουσμάτων της χώρας μας, αντιλαμβανόμασταν πως  προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι θα θέλαμε το πρωτάθλημα να τελειώσει στο γήπεδο γιατί ήμασταν πολύ σίγουροι για την πορεία μας. Θέλαμε να πάρουμε ένα καθαρό πρωτάθλημα με 30 αγωνιστικές και μέσα στο γήπεδο. Αν και μαθηματικά δεν ήταν οριστική η 1η θέση, ήμασταν σχεδόν σίγουροι πρωταθλητές.

Με αφορμή το «σοκ» του κορωνοιού, έχετε να προτείνετε κάποιες αλλαγές στο μπάσκετ;

Δυστυχώς, η νέα αυτή απρόσμενη εξέλιξη έφερε κάποιες κακές αλλαγές. Η αφορμή του κορωνοιού έδωσε τυπικά το δικαίωμα στις ομάδες να μην πληρώνουν τους παίκτες τους. Παράλληλα, ακούγεται η Α2 θα χωριστεί σε Βορρά και Νότο και η Β’ Εθνική σε τρεις κατηγορίες. Για μένα όλα αυτά είναι λάθος, γιατί όσο περισσότερο ανοίγεις ένα προϊόν, τόσο πιο πολύ χάνει την αξία του.Επίσης, με αφορμή τον κορωνοιό θα ήταν καλό οι περισσότερες ομάδες να κάνουν πράγματα μέχρι εκεί που μπορούν. Αν μπορείς να δώσεις 10 δραχμές, κάνε κουμάντο με αυτό το ποσό. Από αυτή λοιπόν την ιστορία, θα ήθελα το σύστημα που λέγεται μπάσκετ να γίνει πιο τίμιο. Είναι η πιο σημαντική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια του κορωνοιού είχατε τακτική επικοινωνία με τους παίκτες της ομάδας;

Εννοείται πως είχαμε επικοινωνία. Εγώ προσωπικά είχα μια λίγο πιο χαμηλής συχνότητας επικοινωνία. Αλλά κάναμε κάποιες συναντήσεις στην αρχή και κάποιες λίγο πριν μερικές μέρες. Στην ομάδα έχουμε ξεκάθαρους ρόλους και κανένας δεν μπαίνει στα χωράφια του άλλου. Ο προπονητής και ο manager της ομάδας είχαν πιο συχνή επαφή με τα παιδιά

Η απόφαση να εκπληρώσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς τους παίκτες, πότε πάρθηκε;

Σε αυτό δεν υπάρχει κάποια απάντηση. Για μένα αυτό είναι το αυτονόητο, γιατί δεν γίνεται να μην κάνεις πράξη αυτό που υπόσχεσαι.

Με αυτή την νοοτροπία που έχετε, νιώθετε περήφανος σε σύγκριση με τον περίγυρο;

Νιώθω ότι καλό θα ήταν σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, να αρχίσουν οι σύλλογοι να σκέπτονται με έναν αντίστοιχο τρόπο για την εξυγίανση του αθλήματος γενικότερα. Παράλληλα, εμείς ως σύλλογος θέλουμε να παραμείνουμε στοχευμένοι στα νέα παιδιά. Για το αυτονόητο, δεν μπορείς να αισθάνεσαι υπερήφανος.

Σαν παράγοντας, τα «πιστεύω» σας έχουν αλλάξει με την πάροδο των χρόνων;

Τα συναισθήματά μου δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ίσα ίσα έχουν δυναμώσει και είναι πιο δυνατά. Όσο ασχολούμαι περισσότερο, τόσο πιο πολύ μου αρέσει όλο αυτό. Μου αρέσει γιατί η ομάδα λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, από τις ακαδημίες και τους γονείς μέχρι τους παράγοντες του συλλόγου. Επίσης, δίνουμε την δυνατότητα στα παιδιά της γειτονιάς να ασχοληθούν με τον αθλητισμό  και παράλληλα τηρούμε όλες τις προδιαγραφές για να τα παιδιά που έχουν τις δυνατότητες να κάνουν πρωταθλητισμό. Όλα αυτά τα παρέχουμε μέσω του συλλόγου, που λέγεται Πανερυθραϊκός και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής. Τέλος, δεν με έχει ξενερώσει κάποια κατάσταση τόσο πολύ που ενίοτε μπορεί να είναι λίγο στραβή.

Ποιο είναι το πλάνο σας για την σχέση ακαδημιών – ανδρικού τμήματος;

Αυτό είναι το master plan. Σκοπός της ανδρικής ομάδας είναι να αποτελεί εξέλιξη της ακαδημίας. Αυτό όμως για να το πετύχεις, θέλεις χρόνια και πρέπει να χτίσεις πολλές γενιές μικρών παιδιών που κάποια εξ’ αυτών θα μπορούν να ακολουθήσουν τον πρωταθλητισμό. Παράλληλα, προτίμησή μας για την στελέχωση της ανδρικής ομάδας που δεν προέρχεται από τις ακαδημίες, είναι τα νέα παιδιά. Δεν θέλουμε να γίνουμε το γηροκομείο του μπάσκετ και να φέρουμε τους πολύ καλούς παίκτες (μεγάλους σε ηλικία) για να βγούμε στην 3η θέση και όχι στην 6η. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο και ουσιαστικό σκοπό όλο αυτό.

Ποια είναι τα κριτήρια στελέχωσης της ομάδας σας;

Καταρχήν βασικό κριτήριο είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Έχουν υπάρξει πολλοί υποψήφιοι παίκτες που δεν κινηθήκαμε για να τους αποκτήσουμε, επειδή δεν ταίριαζαν στο DNA της ομάδας. Ο χαρακτήρας και η χημεία είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που εξετάζουμε για να προχωρήσουμε. Δεν θέλουμε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα με τους λάθος παίκτες. Έχουμε συγκεκριμένες αρχές πάνω σε αυτό και θέλουμε να τις τηρήσουμε. Δεν κάνουμε εκπτώσεις.

Επίσης, η νεότητα και ο βαθμός εξέλιξης του παίκτη είναι μια ακόμη βασική παράμετρος που λαμβάνουμε υπόψη. Τέτοια παραδείγματα παιδιών έχουμε στην ομάδα μας με πλούσιο ταλέντο που στον Πανερυθραϊκό εξελίχθηκαν και έγιναν καλύτεροι συμπαίκτες.

Ποιος είναι λοιπόν ο απώτερος στόχος σας;

Στόχοι υπάρχουν πολλοί αλλά εγώ θα μιλήσω για όραμα. Και αυτό είναι να φτιάξουμε την καλύτερη ακαδημία στην Ελλάδα. Και αργότερα όλοι οι υπόλοιποι στόχοι  θα έρθουν σιγά σιγά για να κουμπώσουν πάνω σε αυτό το μοτίβο. Βέβαια όλο αυτό έχει πολλά πράγματα από πίσω του. Έχει την ατομική εξέλιξη, αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο στην παιδική, εφηβική και ανδρική ομάδα, σωστό σκάουτινγκ, συνεργασίες με άλλους συλλόγους για την μεταγραφή παιδιών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν το επίπεδο του ανδρικού τμήματος. Είναι πολλά τα στοιχεία αυτού του mix που θέλουμε να πετύχουμε. Συνοψίζοντας βασικός στόχος της ομάδας είναι η εδραίωση στην Α2, όπου θα παίζουν νεαροί παίκτες. Θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε ως ένα replication του NCAA. Αυτό το μοντέλο θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Δ. Χουχουλής: Στην ομάδα κάνουμε εντατικό scouting χαρακτήρα

Ενδιαφέρουσες θέσεις ανέπτυξε και ο αειθαλής coach της ομάδας, Δ. Χουχουλής, ο οποίος θα συμπληρώσει 21 χρόνια στον πάγκο του συλλόγου και με απώτερο στόχο, κατόπιν επισήμανσης του κ. Τσικόπουλου, να «σπάσει το ρεκόρ του Άλεξ Φέργκιουσον».

Coach, πες μας δύο λόγια για την φετινή πορεία της ομάδας

Ήταν μια καταπληκτική χρονιά. Το καλοκαίρι είχαμε θέσει σημαντικούς στόχους με τον πρωταθλητισμό να μην είναι αυτοσκοπός. Και η όλη η πορεία έχει μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη μας πως ξεκινήσαμε με τρεις ήττες στις πρώτες 4 αγωνιστικές. Στη συνέχεια γύρισε ο διακόπτης και κάναμε ένα απίστευτο σερί νικών. Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω σχετικά με το ερώτημα περί πληρωμών που τέθηκε νωρίτερα, ότι ο κ. Τσικόπουλος κάλυψε τις οικονομικές υποχρεώσεις όλων των μελών και τμημάτων (16 προπονητές) του συλλόγου και όχι μόνο της αντρικής.

Τι γεύση σου άφησε ο βίαιος επίλογος της χρονιάς;

Είναι λίγο γκρίζο όλο αυτό, αλλά τίποτα δεν μπορεί να μας στερήσει την χαρά και την ικανοποίηση για αυτό που πετύχαμε.

Κάνετε σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα;

Έχουν γίνει κάποια σχέδια, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην Α2.  

Ποια είναι η γνώμη σου για το ενδεχόμενο διάσπασης της Α2 σε Βορρά και Νότο;

Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ σε όλο αυτό, γιατί υποβαθμίζεται το ίδιο το μπάσκετ. Αν βέβαια, γίνει κάτι τέτοιο, θα το ακολουθήσουμε.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των παικτών του ρόστερ;

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των παικτών, γίνεται «Scouting» χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ο παίκτης να ταιριάζει με το DNA της ομάδας. Δεν ριψοκινδυνεύουμε να πάρουμε έναν πολύ καλό παίκτη αλλά με ασταθή χαρακτήρα.

Πηγές φωτογραφιών: Πανερυθραϊκός BC

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ