Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Πώς καθιερώθηκε

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

 Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Η viral – μαμά αθλήτρια του μπάσκετ

Κάνοντας λοιπόν και εμείς την απαραίτητη μπασκετική ντρίμπλα, ξαναφέρνουμε στην μνήμη μας την εικόνα της 30χρονης μπασκετμπολίστριας Αντονέλας Γκονζάλες, η οποία έγινε viral στο διαδίκτυο, όταν στο ημίχρονο ενός αγώνα της Αργεντινής θήλασε την έντεκα μηνών κόρη της στον πάγκο.

«Συνήθως, την θηλάζω πηγαίνοντας στο γήπεδο και μετά είμαι ήρεμη. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη θήλασα μέσα στο ματς, γιατί πεινούσε και ήταν ανήσυχη. Το στήθος μου ήταν βαρύ, οπότε έπρεπε να το κάνω» είπε για το περιστατικό η Αντονέλα.

«Είμαι μητέρα και αθλήτρια. Μακάρι όλες οι γυναίκες να το καταλάβουν αυτό. Ολα είναι δυνατά, παρόλο που η ζωή και ο αθλητισμός μετά την μητρότητα φαίνονται διαφορετικά» συμπληρώνει η 30χρονη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here