«Αόρατη» Basket League – Πόσοι βλέπουν τους αγώνες του πρωταθλήματος – Γιατί επιλέγουμε τους «ερασιτέχνες»

Η λέξη απογοητευτικά για τα ποσοστά τηλεθέασης των αγώνων της Basket League είναι τουλάχιστον επιεικής. Αυτό γιατί, σε έρευνά της η εφημερίδα Live Sport βασιζόμενη στα στοιχεία της εταιρείας Nielsen αναφέρει ότι η μέση τηλεθέαση των αγώνων της Α1 επί συνόλου κατοίκων της χώρας είναι 1,15% δηλαδή ουσιαστικά τους αγώνες κάθε αγωνιστική τους βλέπει μόλις ένας στους 100 Έλληνες!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Nielsen από τις 9 πρώτες αγωνιστικές της Basket League και τους αγώνες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ 3 ο μοναδικός αγώνας όπου η τηλεθέαση ξεπέρασε το 3% ήταν το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (3,1%) στις αρχές Δεκέμβρη ενώ μόλις άλλοι δύο αγώνες ξεπέρασαν το 2% σε τηλεθέαση.

Το ενδιαφέρον είναι πιο χαμηλά

Με αφορμή την εν λόγω καταμέτρηση, ως «The Momentum» το δικό μας πραγματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις χαμηλές κατηγορίες. Το δίλημμα πχ μεταξύ Ιωνικός – Απόλλων Πατρών ή Ευρυάλη – Ερμής Αργυρούπολης δεν υφίσταται καν. Με διαφορά θα δούμε το δεύτερο, καθώς υπάρχουν εστίες πραγματικής προσμονής. Στο πρώτο, δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε, εκτός αν έχει στοιχηματικές διαστάσεις ο αγώνας, που και αυτό σε βάθος χρόνου οδηγεί σε δεδομένες χασούρες στο τέλος του ταξιδιού.

Στους αγώνες των χαμηλότεων κατηγοριών, πέρα από την οικειότητα με τους εκάστοτε πρωταγωνιστές, έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη των γνωστών μας με τις ομάδες που παίζουν όπως επίσης και η αγωνιστική προσέγγιση που έχουν σε δύσκολους αγώνες, όταν προσπαθούν να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με την αγάπη τους.

Σίγουρα, τα κριτήρια είναι υποκειμενικά για την στορφή μας στα ερασιτεχνικά, αλλά αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει και τους λόγους της δικής μας αποστροφής στα μεγάλα σαλόνια της Basket League. Όσο δυστυχώς γίνονται επενδύσεις σε ξένους και οι Έλληνες δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο στο rotation, τα αποτελέσματα θα είναι σαν αυτά της Nielsen.

Το χειρότερο όμως από όλα αυτά είναι η παντελής έλλειψη προσδοκιών, αφού τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει παρά την πεισματική επιμονή των πολλών να μας αποδείξουν την πίστη μας στο ακριβώς αντίθετο.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ