1913: Η κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου – ΦΩΤΟ

Ο Χρήστος Κάκαλος, ο Φρεντερίκ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί πατούν για πρώτη φορά στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου (2.917 μ.).

Κανένα άλλο βουνό στον κόσμο δεν έχει εξάψει τόσο πολύ τη φαντασία των ανθρώπων. Μπορεί να μην είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, ωστόσο ήταν ο τόπο που οι θεοί της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είχαν επιλέξει για κατοικία τους. Και στις 2 Αυγούστου 1913, τρεις γενναίοι και πρωτοπόροι άνδρες πάτησαν για πρώτη φορά στον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου σε ύψος 2.918 μέτρων, γράφοντας ιστορία.

Δύο Ελβετοί εξερευνητές, οι Frederic Boissonas και Daniel Baud – Bovy έβαλαν στόχο να κατακτήσουν την απάτητη κορυφή, όμως θα ήταν αδύνατο να το καταφέρουν μόνοι τους. Κι εδώ μπαίνει ο “απαραίτητος” Έλληνας της ιστορίας: Ο Χρήστος Κάκαλος.

Ο κυνηγός αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο ήξερε όσο λίγοι τα κατατόπια και τα μονοπάτια του βουνού και η βοήθειά του ήταν ως εκ τούτου πολύτιμη. Και για την ακρίβεια, ο Χρήστος Κάκαλος ήταν ο πρώτος από τους τρεις που πάτησε το πόδι του στον Μύτικα, την υψηλότερη βουνοκορφή της χώρας μας.

Πηγή:sansimera.gr

Πηγή φωτο:Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (www.thmphoto.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ