Άγγελος Τσάμης: Είμαστε ήδη χαμένοι σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο

Την τρέχουσα επικαιρότητα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που έχει στο οικονομικό, κοινωνικό και αθλητικό μέτωπο, σχολίασε ο πολύπειρος καλαθοσφαιριστής του Απόλλωνα Πατρών, Άγγελος Τσάμης.

Μιλώντας αποκλειστικά στο «TheMomentum.gr», ο 38χρονος αθλητής εξέφρασε τις απόψεις του για το φαινόμενο αυτής της πανδημίας αλλά και το κύμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις συνειδήσεις των συναθλητών του σχετικά με το ενδεχόμενο του οριστικού λουκέτου στο πρωτάθλημα της Α2 και το μέλλον των οικονομικών τους συμφωνιών.

Άγγελε πως βιώνεις το φαινόμενο του κορωνοιού;

Είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο. Το αντιμετωπίζω με μεγάλη αγωνία και εύχομαι να μην επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα η συγκεκριμένη νόσος. Ενημερώνομαι καθημερινά  για τις εξελίξεις στον κόσμο και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που γίνεται στην Ιταλία με τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων.

Η προσωπική σου εκτίμηση;

Εγώ πρώτα από όλα ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών, αλλά θεωρώ πως θα αργήσουμε πολύ να επανέλθουμε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι πρώτες σου σκέψεις για το ενδεχόμενο του οριστικού λουκέτου στο πρωτάθλημα;

Θα είναι κάτι οδυνηρό από πολλές απόψεις. Αν είναι για το καλό της δημόσιας υγείας, θα ταχθώ με αυτούς που υποστηρίζουν την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος. Από την στιγμή όμως που αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στην χώρα μας,  οι περισσότεροι αθλητές  – και αυτοί της Α1-  θα θέλαμε να παίζαμε μπάσκετ  και μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε,  η πλειοψηφία των αθλητών που είναι επαγγελματίες  δεν σταματάει τις προπονήσεις μετά την λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Ως προς το οικονομικό και τα δεδουλευμένα σας;

Επικρατεί τεράστια οικονομική αβεβαιότητα. Κάποιοι ζούμε από αυτό και ξαφνικά δεν έχουμε τίποτα. Στην Α2 δεν υπάρχει το ίδιο πλαίσιο διεκδίκησης των δεδουλευμένων με αυτό της Α1,με αποτέλεσμα να είμαστε πραγματικά στον αέρα και να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Πρόκειται για ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζει και το αγωνιστικό, καθώς  οι άνοδοι και οι υποβιβασμοί είναι άγνωστοι, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται μια ετήσια προσπάθεια.

Οι συναθλητές σου πως αντιμετωπίζουν αυτή την ιστορία;

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει  και φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Αυτή την στιγμή οι περισσότεροι συμπαίκτες μου είναι στα σπίτια τους με τους δικούς τους ανθρώπους και είναι καλά. Εγώ  προσωπικά τους εξήγησα πως στην Α2 πιστεύω πως θα πάρουμε μόνο τα δεδουλευμένα μας, αν διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα. Αν συνεχιστεί, θα πληρωθούμε τον υπόλοιπο 1,5 μήνα που θα παίξουμε. Δεν πιστεύω πως κάποια ομάδα θα εξετάσει το σενάριο της πλήρους αποζημίωσης  στους παίκτες της. Άρα στο σύνολο ο παίκτης είναι χαμένος από οικονομικής άποψης.  Υπάρχει η πλευρά του αθλητή αλλά και αυτή του Σωματείου. Είναι πραγματικά ατέρμονη αυτή η συζήτηση.

Η γνώμη σου για την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε τo Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και την εισήγησή  για τη διακοπή;

Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση που λήφθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΚ. Γιατί κατά τα ψέματα, οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές. Η καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν η σταδιακή αξιολόγηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην χώρα μας και μετά να παρθεί μια οριστική απόφαση.

Σε περίπτωση που ξαναπαίξετε, θα είναι εύκολη η προσαρμογή δεδομένης της μεγάλης αποχής;

Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη η προσαρμογή. Είμαστε ένα μήνα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων και δεν θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο προ κορωνοϊού. Αν ξεκινήσουμε, θα χρειαστούμε τουλάχιστον δυο εβδομάδες  για να επανέλθουμε.

Εσύ ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα;

Κάνω ότι μπορώ για να διατηρηθώ σε μια καλή κατάσταση, αλλά τίποτε όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να συγκριθεί με την προπόνηση και τα τρεξίματα στο γήπεδο.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ