Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής χρειάζεται να κάνει πολλές θυσίες σε όλους τους τομείς. Οι τραυματισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ζωή του και πολλές φορές απόλυτος ρυθμιστής για τη διάρκεια μιας καριέρας.
Στην περίπτωση του Γάλλου Κέβιν Σεραφέν, οι ανυπόφορες στιγμές των τραυματισμών είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τα δρώμενα του μπάσκετ σε ηλικία 31 ετών.
Η αιτιολογία μάλιστα που έδωσε σε αυτή του την απόφαση, πραγματικά ανατριχιαστική.
«Αποφάσισα να βάλω τέλος στην καριέρα μου. Πήρα τον χρόνο μου, το σκέφτηκα μαζί με τον ατζέντη μου, την οικογένεια και τους φίλους μου. Είναι κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα των προβλημάτων με το γόνατό μου. Στην Μπαρτσελόνα ήμουν δέκα μήνες εκτός δράσης. Από ένα σημείο κι έπειτα, το πρόβλημα με το γόνατο έγινε πολύ περίπλοκο και στόχος μου ήταν να μην καταλήξω σε αναπηρικό καροτσάκι».
Η καριέρα του
Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Κέβιν Σεραφέν έπαιξε σε Σολέ (2007-’10), Γουάσινγκτον Γουίζαρντς (2010-’15), Μπασκόνια (2011), Νιου Γιορκ Νικς (2015-’16), Ιντιάνα Πέισερς (2016-’17) και Μπαρτσελόνα (2017-19), ενώ ήταν μέλος της Γαλλίας στο EuroBasket του 2011, όταν οι μπλε κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη Λιθουανία.
Το μπέρδεμα των εννοιών
Ο πρωταθλητισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Δεν σημαίνει «νίκη με κάθε τίμημα» αλλά δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να βγω πρώτος. Η περίπτωση του Γάλλου αθλητή δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα, αλλά κομμάτι μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας αθλητών που είχαν την ίδια κατάληξη.
Επομένως, παιδιά και γονείς δώστε σημασία στον αθλητισμό και τις καλές του πλευρές. Δεν θα γίνουν όλοι πρωταθλητές. Καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπία σε ότι κάνουν τα παιδιά και να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας. Αν δεν γίνουν πρωταθλητές, θα είναι κερδισμένοι πολλαπλώς στις υπόλοιπες πλευρές της ζωής τους. Και το πιο σημαντικό θα έχουν μάθει στην αυτοπειθαρχία και την συνειδητοποίηση ότι η ήττα και η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού.
Σπύρος Κόγκας