Θέλεις να πάρεις πολλά rebounds; – Τα τρία μυστικά

Αναλύει ο coach Χρ. Καλογερόπουλος

Τώρα στην περίοδο της μπασκετικής μας αδράνειας φέρνω στο νου μου διάφορες περιπτώσεις όταν διδάσκαμε τα βασικά και αναλύαμε τις λεπτομέρειες που κάνανε την διαφορά.

Αφορμή για να γράψω αυτό το σύντομο άρθρο, πήρα όταν θυμήθηκα ένα παιχνίδι που είχαμε κερδίσει με δύο βολές σε νεκρό χρόνο. Οι βολές προήλθαν από ένα φάουλ που είχαμε κερδίσει, όταν πήραμε στην τελευταία μας επίθεση επιθετικό Rebound μετά από άστοχο σουτ.

Θα μου πείτε πολύ συνηθισμένο, όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι το Rebound το πήρε ο πιο κοντός παίκτης της ομάδας μας, που μάλιστα γενικά ήταν και από τους καλύτερους ριμπάουντερ της ομάδας μας.

Το αστείο είναι ότι μετά που φεύγαμε από το γήπεδο ο αντίπαλος coach τα «έχωνε» (κατά την μπασκετική αργκό), στους παίκτες του λέγοντας «καλά ρε παιδιά, σας πήρε ριμπάουντ ο νάνος και δεν ντρέπεστε, θα σας δείξω στην επόμενη προπόνηση …». Βέβαια όπως καταλαβαίνετε το γέλιο πήγε «σύννεφο» …  και ο νάνος ένοιωθε γίγαντας. Μάλιστα το συγκεκριμένο βράδυ μας κέρασε πολύ «βρώμικο» για το Rebound και τις νικητήριες βολές που έβαλε και  κερδίσαμε.

Ποιο είναι όμως το μυστικό που μπορεί να κάνει όλους τους παίκτες, ανεξάρτητα ύψους, ικανούς στο Rebound

Μια σειρά σύντομων λεπτομερειών από προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και μελέτης άλλων καταξιωμένων προπονητών σίγουρα θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι rebounders και ο coach να σας έχει στο νου του και για άλλους νέους ρόλους.

Έτσι λοιπόν είναι βασικό να καταλάβουμε ότι το Rebound δεν αφορά μόνο τους ψηλούς παίκτες

Πως μπορεί όμως ένας κοντός C ή PF ή κάποιος κοντός περιφερειακός παίκτης να πάρει πολλά ριμπάουντ;

Υπάρχουν τρεις απλοί βασικοί κανόνες:

1. Το Rebound είναι θέμα Θέλησης

Είναι γεγονός ότι οι καλύτεροι ριμπάουντερς είναι συνήθως οι παίκτες που επιθυμούν να διεκδικήσουν περισσότερο την μπάλα.

Εάν πηγαίνεις επιθετικά στην διεκδίκηση των ριμπάουντ, σίγουρα θα κερδίσεις περισσότερα από κάποιον που κάνει το ίδιο λιγότερες φορές

Σύμφωνα με την εμπειρία το ριμπάουντ είναι 75% επιθυμία και 25% ικανότητα. Είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενός βασικού παράγοντα «πόσο πολύ θέλεις την μπάλα»

2. Πρέπει να έχεις τα χέρια σου ψηλά

Αυτό ακούγεται απλό, αλλά υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν σηκώνουν τα χέρια τους παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Μια πρακτική συμβουλή είναι να περιμένεις με τις παλάμες σου στο ύψος των αυτιών σου. Με αυτό τον τρόπο τα χέρια σου είναι σε θέση ετοιμότητας για ένα rebound

3. Χρησιμοποίησε 2 χέρια και 2 Πόδια

Θα πρέπει εφόσον είναι εφικτό να πηγαίνεις στο Rebound και με τα δύο σου χέρια. Αυτό θα σε βοηθήσει να κρατήσεις καλά την μπάλα μέσα στο συνωστισμό, ενώ σου επιτρέπει να παίξεις πιο δυνατά όταν θα κερδίσεις την κατοχή.

Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια. Προσπάθησε να προσγειωθείς μετά το Rebound  και στα δύο πόδια, ώστε να αποκτήσεις καλή ισορροπία.

Για όλα αυτά υπάρχουν φυσικά ειδικά ασκησιολόγια για όσες και όσους ενδιαφέρονται

Coach Χρήστος Καλογερόπουλος

Διπλωματούχος Προπονητής Μπάσκετ

Μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Ελλάδας – Σερβίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ