Τα βασικά μυστικά του dribbler στην πίεση της μπάλας

Τα βασικά μυστικά του dribbler παρουσιάζει με τον δικό του ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, ο προπονητής καλαθοσφαίρισης, κ. Χρ. Καλογερόπουλος.

Αναλυτικά:

Συνεχίζοντας στην περίοδο της μπασκετικής μας αδράνειας όλο και φέρνω στο νου μου διάφορες περιπτώσεις που διδάσκαμε τα βασικά και αναλύαμε τις λεπτομέρειες που κάνανε την διαφορά.

Αφορμή για να γράψω αυτό το σύντομο άρθρο, πήρα όταν θυμήθηκα ένα παίκτη μου, που είχε έρθει εκείνη την χρονιά με μεταγραφή και μου είχε πει « Coach όπως ξέρεις γενικά παίζω στην θέση του PG όμως οφείλω να σε ενημερώσω ότι δεν είμαι τόσο καλός όταν με πιέζουνε ειδικά με παγίδες, δεν μπορώ να τις περάσω εύκολα και μπορεί αυτό να με οδηγήσει και σε λάθος πάσες, οπότε θα χρειαστώ βοήθεια από τους συμπαίκτες μου. Στην προηγούμενη ομάδα ο coach με άφηνε να κατεβάζω μόνος μου στην πίεση και αυτό με άγχωνε και έκανα λάθη. Αν μπορείς να το έχεις στο νου σου αλλά και αν μπορείς να με βοηθήσεις να βελτιωθώ στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει αντιμετωπίσει μια παρόμοια ιστορία με πρόβλημα ορισμένων παικτών να αντιμετωπίσουν την ατομική πίεση ή παγίδες.

Φυσικά δεν θα αφήναμε αβοήθητο τον νεαρό μας που μάλιστα τον πιστεύαμε πολύ, διότι είχε τα χαρακτηριστικά πολύ έξυπνου μπασκετικά παίκτη όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε πάνω του. Βεβαίως πάντα ήταν προσωπική πρόκληση να ανεβάζουμε το επίπεδο των παικτών μας.

Μια σειρά λοιπόν σύντομων λεπτομερειών από προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και μελέτης άλλων καταξιωμένων προπονητών σίγουρα θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι χειριστές, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και ο coach να σας εμπιστεύεται περισσότερο

Έτσι λοιπόν είναι βασικό να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα που έχουμε στην πίεση με παγίδες δεν το ξεχωρίζουμε από την ατομική πίεση. Εάν δηλαδή μπορείς να ανταποκρίνεσαι με ευχέρεια στην ατομική πίεση είναι βέβαιο ότι δεν θα αντιμετωπίσεις σημαντικό πρόβλημα και με τυχόν άμυνες με δεύτερο παίκτη. Μάλιστα ένας καλός χειριστής μπορεί μια κατάσταση παγίδας που ο αντίπαλος επιλέγει για να του δημιουργήσει μειονέκτημα, να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα και στο τέλος να το επιζητούμε για να βάλουμε εύκολα καλάθια στον transition.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να καταλάβουμε ότι ο καλός χειρισμός δεν αφορά μόνο τους guard αλλά όλους τους παίκτες της ομάδας. Ένας καλός χειριστής ψηλός μπορεί να αποτελέσει την κύρια επιθετική μας απειλή στο transition.

Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό ;

Υπάρχουν δύο κύριοι – απλοί βασικοί κανόνες:

1. Δούλευε συνέχεια – καθημερινά μια ποικιλία ασκήσεων με τρίπλα

Δούλεψε πάνω σε κινήσεις που θα αντιμετωπίσεις σε πραγματικές συνθήκες. Και όπως συνηθίζουμε να λέμε, «καλό είναι το «τσίρκο» αλλά όχι για να ξεφεύγεις από τον αντίπαλο».

Είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθείς με ορισμένους συνδυασμούς κινήσεων με ντρίπλα που σου ταιριάζουν, αλλά και εναλλακτικών όταν οι αμυντικοί μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις βασικές σου κινήσεις.

Για παράδειγμα δουλεύεις με «κλειστά μάτια» την ντρίπλα «μέσα-έξω» «in and out dribble». Αυτή μάλιστα είναι μια εξαιρετική ντρίπλα να περάσεις εύκολα ένα αντίπαλο. Όμως αν ο αντίπαλος αμυντικός είναι τόσο καλός που δεν σου επιτρέπει να τον περάσεις με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να συνεχίσεις την προσπάθεια σου άμεσα με μια σταυρωτή (crossover), προς το αντίθετο χέρι σου.

Έτσι όταν είσαι εξοικειωμένη-ος με ορισμένες διαφορετικές κινήσεις ή διαφορετικούς συνδυασμούς κινήσεων με ντρίπλα, αυτό σου δίνει επιλογές να νικήσεις ακόμα και τους καλύτερους αμυντικούς.

2. Αλλαγή Ρυθμού

Οι καλύτεροι χειριστές της μπάλας διαρκώς αλλάζουν ταχύτητα (ρυθμό) στην κίνηση με ντρίπλα

Το να είσαι γρήγορος σίγουρα σου δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όμως είναι πιο σημαντικό να είσαι ικανός να επιταχύνεις και να μειώνεις ταχύτητα απότομα ώστε η άμυνα να βγαίνει εκτός ισορροπίας

Παρατήρησε για παράδειγμα πως ο James Harden αλλά και ο Luka Doncic, που σε καμία περίπτωση δεν θα τους χαρακτήριζες «αθλητικούς», σύμφωνα φυσικά με τα στάνταρ του NBA, αλλάζουν τον ρυθμό στην κίνηση με ντρίπλα, που τους επιτρέπει να φτάνουν με ευκολία στο καλάθι

Αυξομειώνοντας την ταχύτητα της κίνησης με ντρίπλα, θα ξεγελάσεις τις άμυνες και θα δημιουργήσεις περισσότερες φάσεις τόσο για σένα όσο για την ομάδα σου

Εννοείται ότι ο νεαρός μας παίκτης με πολύ δουλειά και συγκέντρωση πάνω στις αρχές που αναφέραμε απέκτησε τόση αυτοπεποίθηση που οι αντίπαλοι όσο ήταν στο παιχνίδι δεν τολμούσαν να τον πιέσουν

Για όλα αυτά υπάρχουν φυσικά ειδικά ασκησιολόγια.

Για όσες και όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες στην διάθεση σας στο [email protected]

CoachΧρήστος Καλογερόπουλος

Διπλωματούχος Προπονητής Μπάσκετ

Μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Ελλάδας – Σερβίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ