Σφαιρόπουλος: Οι κατευθυντήριες οδοί όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα μεσούσης της σεζόν

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε διεξοδικά στο διαδικτυακό σεμινάριο του ΣΕΠΚ για κάποια πολύ ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την προπονητική. Ασχολήθηκε περισσότερο με το θέμα «αναλαμβάνοντας μια ομάδα μεσούσης της σεζόν από την πλευρά του προπονητή».

Τα αναλυτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας προπονητής ανέφερε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και τα οποία είναι τα εξής:

1. Διατήρηση ισορροπιών -η ομάδα είναι ένας οργανισμός που ήδη λειτουργεί

2. Ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα (σχέσεις παικτών μεταξύ τους, κλίμα στα αποδυτήρια) -πρέπει να μάθουμε όλο το υπόβαθρο των παικτών, ιδίως σε ό,τι αφορά στο προσωπικό και ψυχολογικό κομμάτι.

Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να είναι rookie και να μην λειτουργεί καλά λόγω του ότι του λείπει το σπίτι του. Όπως επίσης, ενημέρωση από τη διοίκηση για το σκεπτικό και τον τρόπο λειτουργίας πριν από την άφιξη του νέου προπονητή, για να μπορούμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί -πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι.Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν κάνουμε αναφορές στο παρελθόν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο έργο του προηγούμενου προπονητή – συναδέλφου. Πρέπει να στηρίξουμε τον συνάδελφο, γιατί πολλές φορές δεν φταίει αυτός. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε κι εμείς στην ίδια θέση με εκείνον.

3. Πρέπει να στηριχθεί το ρόστερ. Δεν είναι δίκαιο προς τους παίκτες να γίνουν άμεσα αλλαγές. Οι παίκτες έχουν άγχος μετά την αλλαγή προπονητή, γιατί το βάρος πέφτει πάνω τους.

4. Πρέπει να μάθουμε τους παίκτες μας, να τους δώσουμε χρόνο για να γίνει η αξιολόγησή τους. Είναι άλλο να τους βλέπεις ως αντιπάλους ή μέσα από το video, κι άλλο να τους κοουτσάρεις.

5. Δύο κατευθυντήριες οδοί: ψυχολογία και τακτική.

6. Ατομικές προπονήσεις με παίκτες, για να περάσει σταδιακά η φιλοσοφία πριν φτάσουμε στο ομαδικό. Να γίνεται σιγά σιγά η μετάβαση από συνεργασίες δύο παικτών έως τις συνεργασίες μεταξύ μιας πεντάδας.

7. Έλεγχος προόδου της προπόνησης κάθε εβδομάδα για να κριθεί αν έχουν υλοποιηθεί τα πλάνα του επιτελείου ή κάτι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αφομοιωθεί.

8. Χρησιμοποίηση του video από την προπόνηση (πέραν των αγώνων) για την αξιολόγηση των λαθών.

Στη συνέχεια πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα αλλαγών στα ρόστερ των ομάδων:

“Προσωπικά είμαι κατά των αλλαγών στο ρόστερ, μεσούσης της σεζόν ενώ αναλαμβάνω την ομάδα. Στηρίζω το ρόστερ μου. Μόνο έναν παίκτη έχω αλλάξει, τον Άστον Γκιμπς στον Πανιώνιο.Σε σχέση με τις τρεις τελευταίες ομάδες που μπήκα στη διάρκεια της σεζόν. Ακόμη και τότε όμως, του έδωσα περίπου έξι εβδομάδες δουλειάς μαζί μου, για να έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να δει αν μπορεί να βοηθήσει. Δεν έγινε αυτό, οπότε προχώρησα σε αλλαγή. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δεν έκανα κάποια αλλαγή”.

Για την καλύτερη λειτουργία μιας ομάδος από την πλευρά του προπονητή τόνισε τι χρειάζεται λέγοντας ο Σφαιρόπουλος:

«Team meeting και προσωπικά ραντεβού με κάθε παίκτη, για να ψυχολογήσεις τον παίκτη, τον χαρακτήρα του. Όχι στο γήπεδο, σε ένα γραφείο, σε κλειστό χώρο για να είναι πιο κοντά η ομάδα. Μετά τα ατομικά meeting με τους παίκτες, πάω σε meeting με το επιτελείο μου. Μαθαίνεις πώς λειτουργούσε η ομάδα πριν, σίγυρα θα υπάρχουν διαφορές.

meeting με όλη την ομάδα (όχι στο γήπεδο, σε κλειστό χώρο για να είναι πιο μαζεμένη η ομάδα)
meeting προσωπικά με τους παίκτες (για την αντίληψη της ψυχολογίας και του χαρακτήρα τους)
meeting με το προπονητικό επιτελείο (για να ενημερωθεί για τον τρόπο δουλειάς με τον προηγούμενο προπονητή και να περάσει τις δικές του επιθυμίες)
meeting με το υπόλοιπο staff (διοικητικά στελέχη)

Τόνισε πως “το ψυχολογικό κομμάτι είναι σημαντικό και φτιάχνεται μέσα από τις προπονήσεις. Ο παίκτης καταλαβαίνει αν ο προπονητής τον πιστεύει, ήδη από την προπόνηση».

Όσον αφορά το θέμα της τακτικής επισήμανε:

«Δεν γίνεται να αλλάξουν όλα, γιατί μαζικές και ριζικές αλλαγές θα μπερδέψουν την ομάδα και θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το πρώτο πράγμα που άλλαξα στη Μακάμπι, για παράδειγμα, ήταν η ταχύτητα εκτέλεσης.Έβλεπα ότι η ομάδα έπαιζε πολύ στο “πέντε εναντίον πέντε” παρότι είχε καλούς και γρήγορος αθλητές. Οπότε ανέβηκε η ένταση τόσο στην προπόνηση όσο και η ταχύτητα με την οποία εκτελούνταν οι επιθέσεις στους αγώνες.

Όταν γίνεται μια αλλαγή, καλό είναι να ξεκινάμε από κάτι γενικό πριν πάμε σε λεπτομέρειες, πρέπει να αφομοιώνεται καλά από τους παίκτες, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση.Έτσι περιορίζεται το ενδεχόμενο να μπερδευτούν οι αθλητές, γιατί δέχονται συγκεκριμένο όγκο πληροφοριών, τις οποίες φιλτράρει το τεχνικό επιτελείο. Πάμε πρώτα σε κάτι πιο γενικό, μια μεγάλη εικόνα, κι εν συνεχεία εμβαθύνουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Για τα συστήματα της εκάστοτε ομάδος ανέφερε ο Σφαιρόπουλος τόνισε:

«Υπάρχει πρώτα πλήρης ενημέρωση για το playbook του προηγούμενου προπονητή, εστιάζουμε σε αυτά που θέλουμε να παίξουμε περισσότερο, κι εν συνεχεία προχωρούμε στην είσοδο νέων πραγμάτων.

Για να γίνει αυτό, προηγείται μάλιστα μια στατιστική καταγραφή των plays που παίχτηκαν σε ένα εύρος αγώνων (δέκα για παράδειγμα), προκειμένου να υπάρξει αποτύπωση της αποτελεσματικότητάς τους εν ώρα αγώνα».

Σε ερώτηση νεαρού συναδέλφου του για το θέμα αναπόφευκτης αλλαγής παίκτη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το πρώτο που κάνουμε είναι πάλι ατομικό meeting, γίνεται αναφορά μέσα στην ομάδα. Στο πρώτο meeting εξηγείς τι θέλεις από αυτόν, τον ρόλο του, τον αφήνεις να μιλήσει για τον εαυτό του και από εκεί και πέρα, αυτό που κάνουμε είναι να του δώσουμε ένα βασικό playbook. Οι συνεργάτες μου ετοιμάζουν ένα playbook, του το δίνουν. Επικεντρωνόμαστε να μάθει κάποια βασικά plays. Φέρνουμε κάποιους παίκτες πριν από την προπόνηση δίχως άμυνα, για να βοηθηθεί στην αφομοίωση.

Ένας συνεργάτης εξηγεί τη βασική φιλοσοφία σε άμυνα και επίθεση. Στη διάρκεια της προπόνησης κάνει λάθη, είναι φυσιολογικό. Πολύ σημαντικό κομμάτι το video».

Κλείνοντας ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε:

«Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε την εμπειρία και την γνώση μας. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να μάθουν πράγματα, είναι σημαντικό για τον ΣΕΠΚ να έχουμε νέες καλές φουρνιές προπονητών. Εύχομαι να βοήθησα κάποιους συναδέλφους με αυτά που είπα».

Πηγή: sepk.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ