Πρόταση Λιόλιου για επανέναρξη των ακαδημιών

Ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η πρόταση για επανέναρξη της λειτουργίας ακαδημιών, εξέδωσε  ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ και ισχυρός άντρας του Προμηθέα Πατρών, Βαγγέλης Λιόλιος στο περιθώριο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος επισημαίνει την «επαναλειτουργία των αθλητικών ακαδημιών» ως το πρώτο βήμα της επιστροφής στην αθλητική κανονικότητα, ενώ θετικά σε αυτή την εξέλιξη είναι και «όλα τα σωματεία, τα οποία θα κάνουν το οτιδήποτε για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον άθλησης στους νεαρούς αθλητές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά, πληροφορηθήκαμε το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την επιστροφή από 1η Φεβρουαρίου των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στον φυσικό τους χώρο, αυτόν του σχολείου.

Μας γεμίζει όλους δύναμη, ότι σιγά σιγά, με μικρές νίκες σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας, επιστρέφουμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, στη ζωή όπως την γνωρίζαμε. Πάντοτε με προσοχή, πάντοτε σε επιφυλακή, με πλήρη γνώση του τι διακυβεύεται.

Όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, έτσι και τώρα, κάθε αλλαγή που εφαρμόζεται, συνεπάγεται συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ένα εξ αυτών των μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι αθλητικές και άλλες δραστηριότητες των μαθητών που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον, να γίνονται σε σταθερές ομάδες.

Η συνθήκη αυτή όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι ο ορισμός λειτουργίας των αναπτυξιακών τμημάτων, καθώς πάντοτε οι νεαροί αθλητές εντάσσονται σε ένα τμήμα, που παραμένει σταθερό για όλη τη χρονιά, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού μεταξύ των αθλητών.

Σε πλήρη αντιστοιχία με το προφανές επιχείρημα του Υπουργείου ότι η πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει την εκπαίδευση των παιδιών, το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό.

Εκπαίδευση και αθλητισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες για την ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπου.

Όπως αποδείχθηκε και τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή των νεαρών αθλητών αρχικά σε ανοικτούς χώρους προπόνησης και εν συνεχεία κάτω από ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και στους κλειστούς χώρους, τα παιδιά και οι προπονητές τους ακολούθησαν κατά γράμμα αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε κανένα κρούσμα που να έχει ως σημείο αναφοράς κάποιον αθλητικό σύλλογο.

Με την ίδια προσήλωση και την κατά γράμμα εφαρμογή των πρωτοκόλλων, πιστεύω πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για να επιστρέψουν τα παιδιά στα γήπεδα και λίαν συντόμως όλα τα αγωνιστικά τμήματα. Αυτή θα είναι η αρχή για επιστροφή όλου του αθλητικού οικοδομήματος στην κανονικότητα.

Μετά από αυτήν την έντονη εμπειρία εγκλεισμού που έζησαν όλα τα παιδιά τους τελευταίους μήνες, είναι απαραίτητη η επιστροφή στους χώρους άθλησης για να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τόσο τη σωματική τους όσο και την ψυχική τους υγεία. Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στον τρόπο ζωής ενός νέου παιδιού η έλλειψη άθλησης.

Η καλή ποιότητα ζωής είναι συνυφασμένη με την άθληση, για αυτό λοιπόν το «ζούμε αθλητικά» πρέπει να το κάνουμε πράξη με στόχο να πάμε από το «ζην» στο «ευ ζην».

Ακολουθώντας το πετυχημένο πρωτόκολλο του Μαΐου και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές βάσει των επιπλέον πληροφοριών που έχουμε αποκτήσει όλο αυτό τον καιρό που μαχόμαστε κόντρα στην πανδημία, ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τον «οδικό χάρτη επαναλειτουργίας των αθλητικών ακαδημιών» και εν συνεχεία και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν  όλων των υπόλοιπων αθλητικών δραστηριοτήτων ( αγώνες εντός νομού, αγώνες εκτός νομού κ.ο.κ.).

Μετά από προσωπική επικοινωνία που είχα με την πλειονότητα των ερασιτεχνικών σωματείων ανά την Ελλάδα, μπορώ με σιγουριά να πω ότι όλα τα σωματεία σε κάθε άκρη της χώρας, έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν τους νεαρούς αθλητές, κάνοντας οτιδήποτε απαιτείται για να εξασφαλίσουν σε αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον άθλησης για αυτούς και βοηθώντας τους να επανέλθουν σε σωματική και ψυχική ισορροπία που τόσο το έχουν ανάγκη.

Απαιτείται άμεσα ο θεσμικός εκπρόσωπος όλων των ερασιτεχνικών σωματείων καλαθοσφαίρισης, η ΕΟΚ, να προτείνει αναλυτικά προς το Υπουργείο Αθλητισμού τον οδικό χάρτη επαναλειτουργίας των ακαδημιών, σύμφωνα με τη πετυχημένη διαδικασία του μοντέλου του Μαΐου και παράλληλα σε συνεργασία με ΟΛΑ τα Σωματεία, τους εκπροσώπους των αθλητών και των προπονητών, να συμφωνήσουν και να προτείνουν το τρόπο επανέναρξης και των υπολοίπων δραστηριοτήτων στο χώρο του μπάσκετ εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Οι συνθήκες απαιτούν ανάληψη πρωτοβουλιών και κατάθεση προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς κι όχι αναβλητικότητα και διστακτικότητα, που κρατούν δέσμιο το άθλημα που αγαπάμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ