Προπονητική φωνή στο lockdown των μικρότερων κατηγοριών

Τις δικές του σκέψεις ξεδιπλώνει στο The Momentum.gr ο βοηθός προπονητής της Δόξας Λευκάδας, Θεοδόσης Βαφιάς για την «πανδημία» του κορωνοϊού στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Μιλά για τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνει στο μπάσκετ και θίγει τις δυσκολίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι αθλητές, όταν με το καλό και εφόσον ανοίξουν τα γήπεδα.

Aναλυτικά:

Όλη αυτή η απραξία, λόγω lock-down, έχει δημιουργήσει πολύ χρόνο για σκέψη. Χρόνο που πριν δεν υπήρχε. Το αν είναι σωστή η εφαρμογή του lockdown στον αθλητισμό, το έχουν αναλύσει διάφοροι συνάδελφοι.

Στην τελική υπάρχουν πιο ειδικοί από μας, οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες τους ώστε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια στις 7/1/2021.

Το μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται τότε. Όλο αυτό τον καιρό εμείς οι προπονητές ξεσκονίζουμε τα βιβλία μας, βάζουμε σε σειρά τις σκέψεις και τις ασκήσεις μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για το μετά. Οι αθλητές όμως; Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι είναι αρκετή η άσκηση στο σαλόνι ή η αποστολή 6 στο 13033, ιδιαίτερα για τους αθλητές ομαδικών αθλημάτων που για χρόνια έχουν αναπτύξει μια ρουτίνα εντελώς διαφορετική.

Η επίπτωση του lock-down στις ικανότητες και την φυσική τους κατάσταση θα είναι απίστευτη. Με την επιστροφή στα γήπεδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια περίοδος προετοιμασίας, πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Φοβάμαι ότι θα δυσκολευτούμε χρονικά, να ολοκληρώσουμε περισσότερο από 1 αγωνιστικό γύρο. Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με το αθλητικό κομμάτι. Άλλα είναι τα δύσκολα.

Δυστυχώς η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια παθογένειες του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τις οποίες δεν θέλουν οι περισσότεροι να συζητούν. Συχνά βλέπων αναρτήσεις-διαμαρτυρίες αθλητών και προπονητών, που υποστηρίζουν ότι καταστρέφονται οικονομικά. Έτσι είναι!

Στις εθνικές (κυρίως) κατηγορίες οι τυπικά ερασιτέχνες προπονητές και αθλητές είναι στην πραγματικότητα επαγγελματίες. Με επαγγελματικές υποχρεώσεις προς τους συλλόγους και αμοιβές (που πολλές φορές αποτελούν το αποκλειστικό τους εισόδημα). Αυτές οι αμοιβές δεν είναι τόσο… επαγγελματικές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολύ καιρό. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε μεγαλύτερο ξεγύμνωμα της παρωχημένης και ανεφάρμοστης νομοθεσίας για την λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ σωματείων και αθλητών/προπονητών, και αυτές μεταξύ σωματείων και κράτους.

Επιμέλεια έρευνας: Δημήτρης Κατωπόδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ