Πήρε αυτό που του άξιζε

Μετά και τον μαθηματικό αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη διοργάνωση της Euroleague, ελέω της χθεσινής ήττας από τη Φενέρ, μπορούν να γραφούν δύο λόγια για την εικόνα της ομάδας.

Αν και απομένουν τρεις αγωνιστικές για την τυπική ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, η ουσία και η εντύπωση που μας άφησε ο φετινός Ολυμπιακός είναι αντίστοιχα του τελικού πρόσημου.

Οι προσδοκίες

Ας μην γελιόμαστε. Η χρονιά ξεκίνησε με όνειρα και φιλόδοξους στόχους. Η πρόκριση στα play offs θεωρείτο δεδομένη και η πρόκληση συνίστατο στο final 4. Σίγουρα, αυτές οι γραμμές φαντάζουν σαν ένα είδος ειρωνείας, αναλογιζόμενοι το φετινό πρόσωπο της ομάδας.

Ωστόσο, αυτή ήταν η θεωρητική βάση των προσδοκιών που είχε για την ομάδα, ο κάθε φίλος του αθλήματος. Το μπάσκετ όμως παίζεται στο παρκέ και όχι στα λόγια, όπως κάθε σπορ βέβαια.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Όταν μια ομάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει τίτλους και διακρίσεις, πρέπει να ζει με την πραγματικότητα. Οι αναποδιές και οι τραυματισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής ζωής των ομάδων. Αν αφιερωθεί χρόνος στην ανεύρεση δικαιολογιών, το παιχνίδι τελείωσε.

Δεν θα υπάρξει πρόοδος, παρά μια κουραστική ανακύκλωση επιχειρημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην όποια εξέλιξη θέλει να πετύχει σύλλογος και αθλητής.

Το ζητούμενο

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σαφής η οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα.  Ο Ολυμπιακός απέτυχε τη φετινή σεζόν. Είναι μια προσέγγιση που δεν επιδέχεται συζήτησης και ανάλυσης. Είναι μια και αυτή.

Η απαίτηση για ευρωπαϊκό τίτλο δεν είναι σε καμία περίπτωση ρεαλιστική για τα δεδομένα της ομάδας. Η πρόκριση όμως στα play offs και ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο είναι μερικά αντικειμενικά ζητούμενα. Σίγουρα, μιλάμε για μια άκρως απαιτητική διοργάνωση με ομάδες μεγαθήρια και μπάτζετ τρελά. Αλλά στην τελική, οι στόχοι του Ολυμπιακού είναι εξ’ ορισμού υψηλοί.

Πίστωση… πίεσης

Ο coach Γ. Μπαρτζώκας έδωσε το κλίμα της ομάδας για τη νέα σεζόν, με την παρουσία όσων μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο. Γίνεται αντιληπτό, ότι η επόμενη σεζόν θα είναι επιφορτισμένη με πίεση, άγχος και λιγότερη πίστωση χρόνου σε παρατεταμένες στροφές.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected]hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here