Μετά το προολυμπιακό και τις εκπλήξεις που μας επιφύλασσε, όλα τα φώτα συγκεντρώνονται στο Τόκιο, όπου τα ξημερώματα της 25ης του μηνός ξεκινά -με καθυστέρηση ενός έτους ελέω Covid- το Ολυμπιακό τουρνουά.
Ένα τουρνουά, το οποίο δεν έχει την αίγλη του MundoBasket ή του EuroBasket, αλλά αποτελεί ευκαιρία για πολλές ομάδες και παίκτες, καθεμία και καθένας ξεχωριστά για διαφορετικές περιπτώσεις. Θα γίνει μια αξιολόγηση των τριών ομίλων της διοργάνωσης αρχής γενομένης από σήμερα, που θα μιλήσουμε για τον 1ο όμιλο.Φύγαμε!
GROUP A: Iran, France, USA, Czech Republic.
Iran
Το Ιράν συμμετέχει για μόλις 3η φορά στη φτωχή ιστορία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα διεθνή καλοκαιρινά τουρνουά της FIBA, δείχνοντας πως σιγά σιγά κλείνει την ψαλίδα από τη μεγάλη δύναμη της Ασίας, την Κίνα, η οποία εκτός από πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό έχει και πολύ μεγαλύτερη δύναμη (υποδομές, μέσα, διασυνδέσεις, αγορά κλπ). Ένα μπράβο λοιπόν στους Πέρσες, που έχουν καταφέρει κάτι διόλου αμελητέο με συνέπεια και εργατικότητα.
Στο μπασκετικό κομμάτι, το Iran είναι μάλλον ο πιο αδύναμος κρίκος της διοργάνωσης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο σάκος του μποξ στον πολύ δυνατό όμιλο που βρίσκεται. Ο Hamed Haddadi θα είναι ξανά ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής ομάδος, όμως ο χρόνος δεν κάνει φυσικά έκπτωση σε κανέναν και έτσι ο άλλοτε παίκτης των Suns και Grizzlies, που πλέον διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, δεν αναμένεται το ίδιο συναρπαστικός. Το κάρο εκτός του ηγέτη του Ιράν, προβλέπεται να τραβήξουν οι Aaron Geramipoor και Arsalan Kamezi.
Συμπάσχουμε εκ των προτέρων στους σχολιαστές, οι οποίοι θα κλιθούν να καλύψουν τους αγώνες του και θα πρέπει να προφέρουν ονόματα όπως Mohammad Jamshidijafarabadi, Mohammadsamad Nik Khahbahrami και Behnam Yakhchalidehkordi. Ήδη κουράστηκα!
Czech Republic
Οι Τσέχοι βρίσκονται εδώ που βρίσκονται δικαιότατα και αντρίκεια. Αμέτρητα συγχαρητήρια στον Ronen Ginzburg, που βρίσκεται στο τιμόνι από το 2013 και έχει φτιάξει μια ομάδα με αρχή μέση και τέλος, βάζοντας την Τσεχία για πρώτη φορά στον χάρτη του παγκοσμίου στερεώματος. Ναι η Czech Republic θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως αυτόνομο κράτος σε μια Ολυμπιάδα και αυτό αποτελεί μεγάλο παράσημο για όλη αυτή την προσπάθεια.
Με μια νίκη με μεγάλη διαφορά μάλιστα επί του Ιράν θα έχουν αρκετές πιθανότητες για πρόκριση ως μια από τις δυο καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων, που θα συμπληρώσουν την επόμενη φάση (περνούν οι 2 πρώτες κάθε ομίλου και οι δυο καλύτερες 3ες ομάδες από τους τρεις ομίλους). Με αντίπαλο τη Γαλλία και την Αμερική δε, πιστεύω ακράδαντα, πως θα είναι ανταγωνιστική και θα τους βάλει δύσκολα.
Το γιατί οφείλεται εν πολλοίς στον υπερπαικταρά, Tomas Satoransky, τον καλύτερο κατ’ εμέ FIBA παίκτη όλου του κόσμου. Ο Satoransky είναι ένα μοντέρνο Guard με άπειρα skills, μέγεθος, leadership και χαρακτήρα, που παρακινεί όλη τον ομάδα να δίνει το 100% κάθε βράδυ. Δίπλα στον άλλοτε PG της Barca θα είναι ο Jan Vesely, που με τους Balvin και Auda συμπληρώνουν μια ικανότατη γραμμή ψηλών, ενώ στην περιφέρεια ο βετεράνος Schilb με τον Bohacik δίνουν “δηλητήριο” από την περίμετρο στο παιχνίδι των Τσέχων, το οποίο γενικά βασίζεται αρκετά στο σουτ από τα 6.75. Μεγάλη απουσία ο Hruban αλλά…
Θα είναι επικίνδυνη για οποιοδήποτε μετέπειτα ματσάρισμα.
France
Μεγάλος αντίπαλος της Γαλλίας είναι πάντα ο κακός της εαυτός. Σε όλα τα αθλήματα. Υπεργεμάτα ρόστερ, που ξεχειλίζουν από ποιότητα και αθλητικότητα, αλλά ταυτόχρονα μπλαζέ υφάκι, που δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση, όταν βρουν μπροστά τους σκληροτράχηλα σύνολα, που λειτουργούν σαν μια γροθιά.
Ο Vincent Collet βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής των “Τρικολόρ” από το 2009 και έχει καταγράψει πολλές ομαδάρες και πολλές επιτυχίες, όμως αρκετές φορές έπεσε θύμα έκπληξης. Το φετινό του συγκρότημα μου μυρίζει λίγο μπαγιατίλα. Δεν περίμενα με τίποτα να δω τους Albicy και Heurtel στο σχήμα, ευελπιστώντας σε κάτι πιο φρέσκο στα Guards (δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κλήθηκε έστω ένας εκ των Maledon, Hayes ή Cordinier).
Ο Collet θωράκισε τη ρακέτα του με τους Gobert (κάνει θραύση σε αυτά τα τουρνουά), Fall και Poirier. Έβαλε στο ‘4’ τον Yabusele και τον Batum, που πήρε χοντρά λεπτά και στο ‘5’ στα Playoffs του NBA, όπου έδειξε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. O Luwawu Cabarrot θα πάρει αρκετό χρόνο στο ‘3’, όπως και o Frank Dilikina στον άσο, όντες οι δυο παίκτες με τη μεγαλύτερη αθλητικότητα στην περιφέρεια, ενώ το βαρύ σασί της επίθεσης θα είναι οι De Colo και Fournier, δυο τρομερά Scoring Guards, που μπορούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι με χίλιους δυο τρόπους.
Η φετινή χρησιμοποίηση του De Colo ως PG αρκετά διαστήματα στη Fener από τον Kokoskov, μπορεί να βοηθήσει τα μάλα το συγκρότημα των Γάλλων, που θα πρέπει να δείξουν χαρακτήρα στο πρώτο νοκ-άουτ ματς.
Το ταλέντο το έχουν, την ψυχή όμως;
USA
Μια ομάδα γεμάτη με αστέρες και άπλετη ποιότητα, που μπορεί, ακόμα και αν δεν έχει δουλευτεί στο έπακρον, να την οδηγήσει από μόνη της στο χρυσό. Ο Gregg Popovich δεν έχει ρίξει το απαιτούμενο βάρος τα τελευταία χρόνια στην Team USA και οι μνήμες από τα όχι τόσο μακρινά χρόνια των 00’s, όταν και η Αμερική γνώρισε ουκ ολίγα στραπάτσα, επιστρέφουν.
Οι Αμερικάνοι έχασαν δυο από τα τρία παιχνίδια στα φιλικά προετοιμασίας που διοργάνωσαν, δείχνοντας μεγάλη ανετοιμότητα σε κομμάτια, που για το FIBA BasketBall θεωρούνται “ευαγγέλιο”. Κανένα ίχνος συνεργασίας, καμία συνοχή στην άμυνα και ατομική σκέψη, κάτι που σε αυτό το είδος μπάσκετ μπορεί εύκολα να σε τελματώσει. Βέβαια μιλάμε για παίκτες όπως ο Durant και ο Lillard, όμως όταν ο δεύτερος τα κοπανάει από τα 9 μέτρα σαν να μην τρέχει κάτι και ο πρώτος δεν βλέπει τίποτα πέρα από το καλάθι, όταν πιάσει μπάλα, το πράγμα κάπως βρωμάει.
Οι παίκτες του Popovich είναι πραγματικά δύσκολο να προσπεραστούν στην ατομική άμυνα, όμως όταν αυτό συμβεί (και θα συμβεί απέναντι σε καλές ομάδες) οι αλληλοκαλύψεις και οι περιστροφές θα δείξουν τη δουλειά που έχει ρίξει σε αυτό το σύνολο ο Popovich. Στα φιλικά τα συγκεκριμένα σημάδια ήταν υπέρ το δέον αρνητικά. Το ίδιο και η ρακέτα τους. Την ώρα που όλες οι ομάδες γεμίζουν τα ρόστερ τους με πολλούς και καλούς ψηλούς, στην Αμερική βρίσκεται μόνο ο Bam Adebayo και ο Draymond Green, που αν και PF, έχει παίξει και στο NBA μεγάλα διαστήματα ως Center.
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί απέναντι σε ομάδες με κιλά και μύες στο ζωγραφιστό. Η πρεμιέρα με τους Γάλλους θα δείξει πολλά. Beal και Love αποχώρησαν από την ομάδα με τους Keldon Johnson και JaVale McGee να τους αντικαθιστούν, ενώ ως εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, ο Zach LaVine, ένας παίκτης που προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μπαίνει στα πρωτόκολλα του Covid-19. Σε όλα αυτά βάλτε στην εξίσωση και τους Middleton, Holiday και Booker, που παίζουν ακόμα σε φουλ ένταση. Αλλά είπαμε, δεν γίνεται παίκτες όπως ο Durant και ο Lillard να μην είναι το νούμερο ένα φαβορί.
Πρόβλεψη κατάταξης ομίλου: 1) USA, 2) France, 3) Czech Republic, 4) Iran.
Μείνετε συντονισμένοι για το 2ο μέρος της… έρευνας σχετικά με τον 2ο όμιλο του τουρνουά, την οποία και θα σας παρουσιάσουμε αύριο!
Επιμέλεια: Outsider