Ονειρευόμαστε… ξύπνιοι

Γράφει ο Δημήτρης Κατωπόδης

Ο εγκλεισμός και η αργή επιστροφή στη πραγματικότητα συνεχίζονται. Για όλους είναι σκληρό, επίπονο και βασανιστικό αλλά περισσότερο για τα παιδιά. Τα παιδιά στο σπίτι μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Με αλλόκοτες συμπεριφορές, επιθετικότητα, οκνηρία, και διάφορες «παράξενες» συμπεριφορές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες πολλές οικογένειες. Παιδιά και γονείς ψάχνουν να βρουν τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας τους μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Ως παιδαγωγός και προπονητής μπάσκετ μικρών ηλικιών αντιλαμβάνομαι ότι ο εγκλεισμός αυτός κοστίζει και θα κοστίσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα στη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Πέρα από τις επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή πορεία τους, οι συνθήκες αυτές βάζουν φρένο στα όνειρα και τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων παιδιών, όπως αυτά μπορούν να εκφραστούν μέσα από ασχολίες όπως ο αθλητισμός, οι τέχνες και οτιδήποτε άλλο ευχαριστεί και γεμίζει τη καρδιά ενός παιδιού.

Αντίθετα τα παιδιά μαθαίνουν πλέον σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Η εικονική πραγματικότητα έχει εισβάλει ακόμη περισσότερο στη ζωή τους κάνοντας τα να δυσκολεύονται να περάσουν στον πραγματικό κόσμο βγαίνοντας έξω. Παχυσαρκία και τάσεις επιθετικότητας είναι σίγουρο πως θα κάνουν την εμφάνιση τους και δύσκολα θα αναχαιτιστούν.

Γνωρίζω ότι για τους άρχοντες του τόπου προέχουν άλλα πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούν (υγεία, οικονομία) ,όμως το μέλλον του κόσμου είναι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Η εποχή που διανύουμε τα αφήνει ψυχικά και σωματικά απροστάτευτα, με μόνους υποστηρικτές τους γονείς οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους να αντιμετωπίσουν ποικίλα άλλα προβλήματα.

Καλό θα είναι και εφόσον ανοίξουν τα σχολεία μας να διευρυνθούν οι δραστηριότητες που παίρνουν μέρος τα παιδιά. Γήπεδα, μουσικές σχολές και όλες οι δραστηριότητες τους, οφείλει η πολιτεία και ο καθένας μας χωριστά, με προτεραιότητα την υγεία όλων, να μείνουν ανοιχτά. Κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί σωτήριο για την ψυχοσωματική κατάσταση των παιδιών, δίνοντας τους τη δυνατότητα που στερήθηκαν.. Τη δυνατότητα να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν πραγματικά!           

Διαβάστε ΕΔΩ μια ακόμη ενδιαφέρουσα «περιέργεια» του Δ. Κατωπόδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ