Ολυμπιακός: Πώς θα διαχειριστεί το «πράσινο» προβάδισμα

Πάντα οι αγώνες μεταξύ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί με το νικητή συνήθως να εισπράττει την υπεραξία των παράπλευρων κερδών χρόνου &  ψυχολογίας, εκτός των βαθμολογικών.

Τη δεδομένη στιγμή τα «κέρδη» πολλαπλασιάζει η άμεση ανάγκη και των 2 μεγάλων συλλογών μας για σταθερότητα, βελτίωση για να παραμείνουν στα κορυφαία διαχρονικά Club της Ευρώπης. Και όμως κοινός στόχος και των 2 η πρόκριση στην 8αδα (και όχι η κορυφή…) κάτι που φαινόταν ουτοπικό μέχρι τις σημαντικές αλλαγές (προπονητών αλλά και παικτών στον Ολυμπιακό).

Ίσως ο πρόλογος μου φαίνεται περιττός αλλά για μένα καθοριστικός, αφού η ψυχοπνευματικη προσέγγιση σε αυτά τα ντέρμπι δίνει προβάδισμα σε αυτόν που θα τη διαχειριστεί καλυτέρα (πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα). Ενδιαφέρουσα παράμετρος στην όλη διαχείριση (κάτι σπάνιο για τα δεδομένα αυτών των ντέρμπι) είναι η συμμετοχή λιγότερων παικτών στην ιστορία  αυτών των μαχών με εμπειρία και εικόνες από αυτές.

Το προβάδισμα του Παναθηναϊκού, ελέω Πιτίνο

Στο συγκεκριμένο κομμάτι(ψυχολογίας) δίνω ένα σημαντικό προβάδισμα στο Παναθηναϊκό λόγω της εκρηκτικής έδρας(ποτισμένης με ικανοποίηση & υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω αποτελεσμάτων αλλά κυρίως λόγω Πιτινο).  Όμως μπορεί να γυρίσει σε πίεση & άγχος εάν δε καταφέρει να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό ή ένα κλειστό ματς. Καταλυτικός σε αυτή τη περίπτωση ο Coach Πιτινο που ξέρει το τρόπο και έχει το ειδικό βάρος να εμπνεύσει και να πείσει…άπαντες!

Το ειδικό βάρος ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού

Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός θα μπει συγκρατημένος για να πάρει – αρπάξει την οποία ευκαιρία του παρουσιάσει το παιχνίδι. Σε αντίθεση με το ΠΑΟ (που είναι η ομάδα του προπονητή)ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα «πληγωμένων» παικτών αλλά με ικανότητα ,εμπειρία ,ειδικό βάρος που έχουν τη δυνατότητα να σε κερδίσουν ή να σου κλέψουν το παιχνίδι. Μιλάω ξεκάθαρα για τους Πρίντεζη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Μιλουντίνοφ και τηρουμένων αναλογίων Ροτσεστι, Πολ. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο Ολυμπιακό, εάν καταφέρνουν να παραμένουν στο γήπεδο(από φάουλ, κόπωση, απόδοση)για 25-30 λεπτά οι Μιλουντίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου και 20 λεπτά Σπανούλης αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ανταγωνιστικός. Κάτι πολύ δύσκολο συνδυαστικά. Εάν το καταφέρει τότε θα είναι χρήσιμοι και οι υπόλοιποι, αφού θα στηρίζονται ιδανικά από τους βασικούς.

Τα πράσινα και κόκκινα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα

Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικό πλεονέκτημα στους ψηλούς (με Πρίντεζη ,Μιλουντίνοφ) αλλά όχι αριθμητικό, αφού οι περισσότερες λύσεις του ΠΑΟ ίσως τους φθείρουν. Σημαντικότερη θεωρώ την υπεροπλία του ΠΑΟ στις περιφερειακές θέσεις με πολλούς & ικανούς παίκτες. Με αυτά τα δεδομένα ο ΠΑΟ πρέπει να πιέσει αδιάκοπα στην άμυνα κυρίως για να κουράσει τους αντιπάλους στη συνέχεια να μη τροφοδοτούνται καταλληλά Πρίντεζης-Μιλουντίνοφ ενώ παράλληλα να δημιουργεί συνθήκες fast break, secondary, early offense που σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα – εκρηκτική έδρα να κερδίσει πλεονέκτημα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ελέγξει οπωσδήποτε  το ρυθμό του αγώνα να ¨κατεβάσει¨ τον αριθμό των επιθέσεων του ΠΑΟ και να τρέξει ¨κατ’ εξαίρεση¨ Να παραμείνει συγκεντρωμένος στις απαιτήσεις του αγώνα διαβάζοντας…τις καλύτερες επιλογές. Να ενισχύσει την ¨εμπροσθοφυλακή¨ στην άμυνα με ποδιά(θα έβαζα αρκετά Κόνιαρη, Τσερυ, Μπολτγουιν για να στηρίξω Σπανούλη, Ροτσεστι) για να ανταπεξέλθουν σε πιέσεις ΠΑΟ αλλά και να αντιμετωπίσουν τα χαρισματικά guard του.

Τελευταία άφησα τα Isolation και τα Picks που είναι τα προπύργια των επίλογων όλων των ομάδων στο σύγχρονο Scouting και μπάσκετ. O Ολυμπιακός θα ακολουθήσει λογικά τη πεπατημένη των απομονώσεων του Πριντεζη και των Picks Σπανούλη σημαδεύοντας δυνατόν αργά πόδια.

Αντίστοιχα και ο ΠΑΟ κυρίως με τα υπερόπλα Καλάθη-Φριντέτ-Ραις. Ο τρόπος που θα επιλέξουν οι δυο Coach (κυρίως στην αμυντική αντιμετώπιση των screens στη μπάλα)θα δώσει άλλο ένα προβάδισμα στο νικητή….

Τζαννής Γιάννης Αδάμ
Head Coach Basketball

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here