Οι προσδοκίες από ΠΑΟ και Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα

Μου ζητήθηκε να αναλύσω τις ομάδες του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού και να εκτιμήσω τη πιθανή πορεία τους στην Ευρωλίγκα.Θα ήθελα να μη μπω στη διαδικασία των ήδη υπεραναλυμένων ρόστερ αλλά να προσεγγίσω τις ομάδες μέσα από το σχεδιασμό, τη χημεία τους με κάποιες επιλεκτικές αναφορές σε κομβικούς αθλητές & επιλογές.

Στην Ελλάδα μας αναπόφευκτη η σύγκριση μεταξύ τους, κάτι που δε θα αποφύγω ούτε εγώ.Και για τις 2 ομάδες μας θα είναι μεγάλη επιτυχία να περάσουν στα play off των 8

Θεωρώ ότι φετινή Ευρωλίγκα θα είναι η δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά σε όλα τα επίπεδα(play off,final four, κατάκτησή της).Θα παλέψουν για τα play off 14-15 ομάδες (εκτός Ερυθρός Αστέρας-Άλμπα-Μπάγερν & ίσως ο τωρινός ΠΑΟ).

Ξέρω ότι θα δυσαρεστήσω τους διαχρονικά καλομαθημένους (στις επιτυχίες) φίλους του Ολυμπιακού &ΠΑΟ όμως θεωρώ πολύ δύσκολη τη πρόκριση αφού θα πρέπει να δώσουν μάχη τουλάχιστον 6-7 ομάδες για τις θέσεις 6η,7η,8η.

Παναθηναϊκός

Ο ΠΑΟ αυτή τη στιγμή δείχνει να μην έχει χημεία, να έχει σοβαρό πρόβλημα στο play maker ακόμα και στη front line παρά το ότι θεωρητικά φαινόταν γεμάτη.Έχει δείξει πολλά κενά, άρα έχει και περιθώρια να προσπαθήσει αφού το ρόστερ έχει αρκετούς παίκτες που θέλουν να αναδειχτούν και να καθιερωθούν στην Ευρωλίγκα.

Αν ο coach Βόβορας προλάβει ο ίδιος;  Αλλά και με τους παίκτες του να τα καλύψουν τότε θα έχει δικαίωμα στην ελπίδα. Εύχομαι η παρουσία των Διαμαντίδη- Αλβέρτη να εμπνεύσει την ομάδα αλλά δύσκολο αυτές τις εποχές και σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Πολυτίμη όμως η συμβολή τους στη δημιουργία ενός ορθολογικού ρόστερ τηρουμένων των αναλογιών του χαμηλού μπάτζετ. Επιπλέον άτυχος αφού η πανδημία δεν επιτρέπει τη βοήθεια του κόσμου του & της ισχυρής έδρας του.

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε πολύ καλύτερή κατάσταση και μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μπλατ δείχνει να έχει αποκτήσει πάλι τα πατήματα του.Έχει παρουσιάσει πολλά θετικά δείγματα με λίγες αδυναμίες που αν βελτιώσει θα μπορεί να κοιτάξει ψηλά.

Έχει χημεία, κανόνες, ξεκάθαρους ρόλους και κάτι πολύ σημαντικό: πλήρη αποδοχή του coach Μπαρτζώκα που του δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει απερίσπαστος κάτι που όλοι οι προπονητές έχουν ανάγκη.

Οι αδυναμίες

Ο οργανισμός του Ολυμπιακού μετρά από χρόνια αποπνέει υγειά και αυτοπεποίθηση. Θέλω όμως να σταθώ στις λίγες αλλά ίσως καθοριστικές αδυναμίες.Η πρώτη είναι γνωστή από το καλοκαίρι με την επιλογή να προχωρήσει η ομάδα χωρίς 7 footer και ιδιαίτερα μετά την απώλεια του καλυτέρου center στην Ευρώπη, Μιλουντίνοφ.

Η δεύτερη είναι η εξάρτηση της ομάδας από το υπερόπλο που λέγεται Σλούκας,  αφού δεν υπάρχει αξιόπιστο plan b σε περίπτωση κακής μέρας του, τραυματισμού, προσαρμογή αντίπαλων. Μάλιστα, έφθασε ακόμα και σε φιλικά να αγωνίζεται 32 λεπτά αφού ήταν αναγκαίος για τα σχήματα της ομάδας.

Η παρουσία όμως των Σπανούλη & Πρίντεζη αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία αλλά και την απόδοση της ομάδας.

Διαφωνώ με όσους τους κατατάσσουν σχεδόν στους παλαίμαχους. Αποτελούν πολυτέλεια για το σύλλογο και θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων συλλόγων που με σωστή διαχείριση ανέδειξαν τη πολυτιμότατα τέτοιων μεγάλων αθλητών μέχρι 38-40 ετών.

Κλείνοντας να επαναλάβω τη πολύ δύσκολη αποστολή και των 2 ομάδων μας και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία.

Τζαννής Γιάννης Αδάμ
Head Coach Basketball

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ