Ναπολέων Βοναπάρτης: Η φήμη του πιο κοντού στρατηγού της Ευρώπης

Στις 15 Αυγούστου του 1769 γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτοκράτορας της Γαλλίας, στο Αιάκειο της Κορσικής.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αποτέλεσε τον ισχυρότερο άνδρα της Ευρώπης για είκοσι περίπου χρόνια. Στηριζόμενος στην ηθική υπεροχή και μαχητικότητα του γαλλικού στρατού, που εμπνεόταν από τα ιδεώδη της επαναστάσεως (ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη), και την στρατιωτική του ιδιοφυΐα καθιέρωσε τη Γαλλία σαν υπερδύναμη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως αναφέρει η mixanitouxronou.gr, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο στρατηγός που κατέκτησε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη τον 19ο αιώνα και έγινε «Αυτοκράτορας» της Γαλλίας, είναι ένας από τους πιο διάσημους κοντούς άντρες στην ιστορία.

Όμως, στην πραγματικότητα, δεν ήταν κοντός. Έφτανε σχεδόν το 1,70, ύψος διόλου ευκαταφρόνητο για εκείνη την εποχή που οι άνθρωποι ήταν πιο μικρόσωμοι, λόγω της κακής διατροφής και των κακουχιών. Η φήμη ότι ο Ναπολέοντας ήταν κοντός, διαδόθηκε από τους εχθρούς του για να τον ρεζιλέψουν. Τέτοια προπαγάνδα έκαναν κυρίως οι Βρετανοί, οι οποίοι κατατρόπωσαν τα στρατεύματά του, το 1815, στη Μάχη του Βατερλό. Η προσπάθεια υποβάθμισης της προσωπικότητάς του είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα…. 

Η γαλλική ίντσα, που χρησιμοποιούσαν τον 19ο αιώνα, αντιστοιχούσε σε 2,71 εκατοστά, ενώ η βρετανική ίντσα σε 2,54 εκατοστά…. 

Οι γιατροί που εξέτασαν το πτώμα του Ναπολέοντα μετά τον θάνατό του το 1821, υπολόγιζαν 5 πόδια και 2 ίντσες με τη γαλλική αντιστοιχία. Το ύψος του, δηλαδή, έφτανε σχεδόν το 1,70. Ο Ναπολέων λοιπόν, μάλλον είχε ένα κανονικό ύψος για την εποχή του. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν ότι τελικά έχασε και όπως πάντα, οι νικητές  έγραψαν την ιστορία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Ο μεγάλος ήρωας των Βρετανών, ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, που νίκησε τις γαλλικές δυνάμεις στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ το 1805, ήταν 8 εκατοστά κοντύτερος από τον Γάλλο στρατηγό…. 

Διάσημα γνωμικά του Ναπολέοντα που έμεινα στην ιστορία

Η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς την ευκαιρία.

Ο θάνατος δεν είναι τίποτα. Το να ζεις όμως νικημένος και άδοξα είναι σαν να πεθαίνεις κάθε μέρα.

Μια γυναίκα που γελάει είναι μια γυναίκα που ήδη έχει κατακτηθεί Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ