MundoBasket2023 – Τι έγινε στην πρεμιέρα

Με επιμέρους 11-26 στην τέταρτη περίοδο, η εθνική μας κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Ιορδανίας και να κάνει ποδαρικό με το δεξί στη διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δεδομένα προβλήματα και μετά την απώλεια του Μήτογλου όλα μοιάζουν πιο δύσκολα, όμως οφείλουμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους.

Σίγουρα δεν είναι τιμητικό το ότι δυο παίκτες, ένας εκ των οποίων είχε από τις αρχές της τρίτης περιόδου 4 φάουλ, πάλεψαν μια ολόκληρη ομάδα μέχρι τα μέσα του 4ου δεκαλέπτου, όταν και εκτοξεύτηκε η διαφορά στο τελικό 71-92.

Οι παίκτες του πάγκου, Λαρεντζάκης (19 PTS), Παπαπέτρου (13) και Ρογκαβόπουλος (10 με 7 rebounds και 2 κλεψίματα) ήταν τα κλειδιά της νίκης για την “επίσημη αγαπημένη”, με τον Γούκαπ να κάνει καλό ματς με 13 και 7 τελικές πάσες.

Ντουβερίογλου με 14 και Χόλις Τζέφερσον με 24 και 9 “σκουπίδια” οι καλύτεροι των ηττημένων, που έδειξαν αρκετά καλό πρόσωπο εκτελεστικά (8/20 τρίποντα). Η εθνική μας παίζει μεθαύριο με τις ΗΠΑ σε ένα πολύ δύσκολο ματς, από το οποίο μπορούμε να βγούμε πιο σοφοί εν όψει της συνέχειας.

Επικό παιχνίδι ανάμεσα σε Σουδάν και Πουέρτο Ρίκο. Για τη δύναμη του Σουδάν διαβάσατε ΜΟΝΟ στα δικά μας Power Rankings, όμως η καρδιά μιας χώρας που λατρεύει και υπηρετεί το μπάσκετ, δεν γινόταν να την αφήσει αβοήθητη. Το Πουέρτο Ρίκο που σε όλο το ματς ακολουθούσε στο σκορ, στα τελευταία λεπτά έκανε τη μεγάλη του αντεπίθεση και σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας των Αφρικανών, βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 16” πριν το τέλος.

Ο κορυφαίος του γηπέδου, Carlik Jones (38 PTS, 11 AST, 4 STL) έφερε το παιχνίδι στα ίσια με τρίποντο και οι Πορτορικανοί κέρδισαν φάουλ στα 0.4” με τον αρχηγό τους, Ismael Romero που έκανε εξαιρετικό ματς (16 PTS, 12 REB, 3 STL) να αστοχεί και στις δυο βολές και το ματς να πηγαίνει στην παράταση, όπου το Πουέρτο Ρίκο, έχοντας περισσότερες λύσεις κι εμπειρία καθάρισε με 96-101. Εκτός του Romero, τρεις ακόμα παίκτες από το Πουέρτο Ρίκο τελείωσαν με double-double: O Conditt του Προμηθέα τελείωσε με 18 πόντους, 11 rebounds και 3 μπλοκ, ο Stephen Thompson είχε 21 με 13 “σκουπίδια” και 5 κλεψίματα, όντας ο κορυφαίος της ομάδας του, ενώ ο δικός μας Tremont Waters αν και είχε 8 λάθη, τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους, 10 τελικές και3 κλεψίματα.

Οι δυο ομάδες έπαιξαν σε γρήγορο ρυθμό και παρά τα 42 συνολικά λάθη τους (22-20) προσέφεραν ωραίο θέαμα. Το Πουέρτο Ρίκο αγκαλιάζει την πρόκριση, ενώ το Σουδάν βλέπει μια πολύ σημαντική νίκη να χάνεται μέσα από τα χέρια του.

Ματς που δεν αντέχει σε κριτική αυτό ανάμεσα στο Πράσινο Ακρωτήρι και τη Γεωργία. Σας είχαμε προϊδεάσει από τα Power Rankings ότι ο Ταβάρες δεν βρίσκεται τώρα στη Ρεάλ, για να έχει αρκετά πράγματα έτοιμα στο παιχνίδι του και πολλές από τις αδυναμίες του φάνηκαν (6 PTS, 12 REB, 2 BLK). Η Γεωργία με πολυφωνία και άνεση στο rotation για τον Ηλία Ζούρο, δεν κουράστηκε και με πρώτους σκόρερ τους Σενγκέλια και Μπιτάτζε (16 και 15 πόντοι αντίστοιχα) έφτασε εύκολα στο τελικό 60-85.

Ένα ακόμα ματς που δεν αντέχει σε κριτική: Η Βραζιλία υπέταξε με το καλησπέρα το Ιράν (12-33 η Α’ περίοδος) και το τελικό 59-100 δεν προξενεί εντύπωση. Οι Βραζιλιάνοι ήταν καθολικά ανώτεροι, μιας ομάδας που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στον γρήγορο ρυθμό των Λατίνων και έτσι πήραν απόλυτα δίκαια και άνετα μια άνετη νίκη. Κορυφαίος από τους Πέρσες ο Χαντάντι με 10 πόντους, 4 rebounds και 3 assists, ενώ το άλλοτε δίδυμο της Ulm, Caboclo και Yago Dos Santos, ξεχώρισε με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα από τη “Σελεσάο” που έχασε με τραυματισμό τον νεοαποκτηθέντα PG της Fener, Raul Neto, ο οποίος φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και για αυτό του ευχόμαστε τα καλύτερα.

Ωραίο παιχνίδι ανάμεσα σε Σλοβενία και Βενεζουέλα, όπου η “χώρα των δράκων” κέρδισε με 100-85 σε μια ραψωδία επιθέσεων. Οι Βενεζουελάνοι που στο πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετικοί από το τρίποντο (10/23) έμειναν σε επαφή με τους Σλοβένους, οι οποίοι στην επανάληψη παίρνοντας πράγματα από όλους τους παίκτες τους, κατάφεραν να χτίσουν διαφορές ασφαλείας. Κορυφαίος φυσικά ο Λούκα Ντόνσιτς με 37-7-6, ενώ από τους ηττημένους, ο Σόγιο με 16 πόντους ήταν ο πολυτιμότερος.

Κανένα πρόβλημα δεν συνάντησε η Σερβία απέναντι στην Κίνα και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, φτάνοντας στο τελικό 105-63 απόλυτα δίκαια και φυσιολογικά. Μπογκντάνοβιτς και Μαρίνκοβιτς με 14 έκαστος και Ρίστιτς με 13 οι πρώτοι σκόρερ των νικητών, που δυστυχώς είδαν τον Πετρούσεφ να αποχωρεί τραυματίας. Ζάο Ρόυι με 17 και Ζου Κι με 12 οι καλύτεροι από την πλευρά της Κίνας, η οποία είχε σε τραγικό απόγευμα τον αστέρα της, Κάιλ Άντερσον (0 πόντοι με 0/9 σουτ).

Η Αμερική ανεβάζοντας στροφές στο Β’ μέρος του αγώνα, έτρεξε ένα επιμέρους 54-36 και έτσι πήρε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση με 99-72. Πολυφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο από το σύνολο του Στιβ Κερ, με πρώτο σκόρερ τον Πάολο Μπαντσέρο που είχε 21 πόντους, ενώ πέντε ακόμα παίκτες ήταν διψήφιοι. Από τους “Μαορί” κορυφαίος του αγώνα ήταν ο αρχηγός, Ρούμπεν Τε Ράνγκι με 15.

Οι πρωταθλητές κόσμου κι Ευρώπης είχαν ένα εύκολο βράδυ στο τελευταίο ματς της ημέρας, παίρνοντας τη νίκη με 94-64 επί της αδύναμης Ακτής Ελεφαντοστού. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έδωσε διψήφια λεπτά συμμετοχής σε όλη την αποστολή του, με όλους τους παίκτες της “Φούρια Ρόχα” να γράφουν το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ. Κορυφαίοι για ακόμα μια φορά οι Αφοι Ερνανγκόμεζ, με τον Γκιγιέρμο-Ουίλι να γράφει 22 και τον Χουάντσο 11 με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Οι “ελέφαντες” είδαν τους Κονέ και Νταλί να έχουν11 και 10 αντίστοιχα, όντες οι μοναδικοί διψήφιοι για το συγκρότημα του Ντέγιαν Πρόκιτς.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ