Μήνυμα προπονητή στους μικρούς «υπηρέτες» του αθλητισμού

Οι διαφορές του αθλητισμού με τον πρωταθλητισμό πάντα θα έχουν επίκαιρη θέση στην καθημερινή πραγματικότητα των άμεσα ενδιαφερομένων.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γονείς, σωματεία και τα ίδια τα παιδιά. Η μετάβαση από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για πρωταθλητισμος στις νεαρες ηλικιες

Πρόσφατη αντίστοιχη αφορμή με τρομερή απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα, η περίπτωση του 19χρονου Δημήτρη Μελιόπουλου που αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λίγο μετά τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ.

Και επειδή σε αυτές τις ιστορίες, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνουν οι ίδιοι οι προπονητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η φιλοσοφία ενός νεαρού προπονητή μπάσκετ και ο τρόπος που ο ίδιος «βλέπει» τα πράγματα.

«Δεν θα γίνετε ποτέ Ρονάλντο ή Λεμπρόν, αφού το ταλέντο τους και το πλαίσιο της αθλητικής τους σταδιοδρομίας είναι μοναδικό ( ένας στα 7 δισ. πληθυσμού ανά 30 χρόνια).

Θα γίνετε όμως ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Μπάμπης… ξεχωριστοί για σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τις ομαδες σας. Ίσως παίξετε σε υψηλό επίπεδο, ίσως σε ερασιτεχνικό, μπορεί και πουθενά.

Μπορεί να σας φταίει ο προπονητής, ο συμπαίκτης σας, οι συγκυρίες, ο ανάδρομος Ερμής. Άλλοι θα νιώθετε τυχεροί, άλλοι αδικημένοι. Άλλοι θα χει ο μπαμπάς γνωριμίες, άλλοι θα παλέψετε μόνοι σας. Άλλοι θα κάνετε ατομικές, άλλοι θα βγαίνετε στην παραλιακή. Κάνεις δεν θα σας λυπηθεί. Θα σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γιατί κάτι θα ‘χουν να κερδίσουν από σας. Στην πρώτη στραβή όμως θα σας παρατήσουν για κάποιο άλλο επίδοξο πρότζεκτ. Πολλές φορές θα παίζουν κάποιοι που δεν θα καταλαβαίνετε γιατί παίζουν. Ο αθλητισμός και η ζωή δυστυχώς δεν είναι δίκαια συστήματα. Κάποια πράγματα μας ξεπερνάνε και απλά είμαστε παρατηρητές.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να ονειρεύεστε και να χτίζετε τα όνειρά σας με πολλή δουλειά, υπομονή και στέρηση. Μην ξεχνάτε ότι ζείτε μια όμορφη παράσταση. Κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε και να πάτε όπου είναι να πάτε με όλη σας την καρδιά. Στην τελική, αν δεν πετύχετε μικρή σημασία εχει. Αφού προσπαθήσατε και κάνατε το άλμα, να δημιουργήσετε. Φυτέψατε ένα σπόρο και στο άμεσο μέλλον θα θερίσετε. Το σίγουρο κέρδος σας είναι όλο το ταξίδι της “σποράς” ανεξαρτήτως αποτελεσματος, οι στιγμές και τα συναισθήματα!»

Φώτιος Φείδας

Προπονητής της εφηβικής ομάδας της Ηλεκτρούπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here