Μεταγραφές: Η πρόληψη της απογοήτευσης – Γιατί είναι επικίνδυνες και για τις δυο πλευρές

Στον κόσμο του μπάσκετ, οι μεταγραφές γίνονται όλο και πιο συχνές, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι του. Οι παίκτες εγκαταλείπουν τις ομάδες σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών, με αποτέλεσμα συχνά να απογοητεύονται τόσο ο παίκτης που παίρνει μεταγραφή όσο και η ομάδα που άφησε πίσω του. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που έχει πολλές πτυχές και επηρεάζει όλα τα επίπεδα του μπάσκετ. Ας δούμε γιατί οι μεταγραφές μπορεί να είναι τόσο απογοητευτικές και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να τις αποτρέψουμε.

Το background των μεταγραφών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι παίκτες επιλέγουν να μεταγραφούν. Ορισμένες φορές οφείλεται στην αδυναμία τους να βρουν το ρόλο τους σε μια ομάδα ή επειδή δεν παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής. Επιπλέον, ορισμένοι παίκτες επιλέγουν να μεταγραφούν επειδή αισθάνονται ότι έχουν δώσει τα πάντα και αναζητούν νέα λιμάνια για αποδείξεις. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό οι προπονητές και οι διοικήσεις να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα πριν οι παίκτες αποφασίσουν να φύγουν.

Ο αντίκτυπος των μεταγραφών

Οι μεταγραφές μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις τόσο στον παίκτη όσο και στην πρώην ομάδα του. Για τους παίκτες, υπάρχει συχνά ένα αίσθημα απογοήτευσης που συνδέεται με το γεγονός ότι πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, καθώς και αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα ταιριάξουν ή όχι με τη νέα τους ομάδα. Από την άλλη πλευρά, οι ομάδες βγαίνουν στην αγορά για την εύρεση του αντικαταστάτη,  γεγονός που μπορεί να σημαίνει διαταραχή της χημείας και της επιτυχίας στο γήπεδο.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις μεταγραφές

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τις μεταγραφές είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα νιώθει ότι εκτιμάται και νιώθει σημαντικός ανεξάρτητα από το ρόλο του στην ομάδα ή το επίπεδο εμπειρίας του. Οι προπονητές θα πρέπει να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται άνετα να μιλούν χωρίς το φόβο της τιμωρίας ή της κρίσης.

Είναι επίσης σημαντικό για τους προπονητές να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με κάθε παίκτη ξεχωριστά, ώστε αν προκύψουν ζητήματα, να αισθάνονται άνετα να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτά χωρίς να φοβούνται ότι θα επηρεάσουν τον χρόνο συμμετοχής τους ή τη θέση τους στην ομάδα.  Τέλος, είναι σημαντικό για τους αθλητές -ιδιαίτερα για τους νεότερους- να επικοινωνούν με σαφήνεια τους στόχους τους, ώστε οι προπονητές να τους βοηθήσουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και όχι να τους αναγκάσουν να πάρουν βιαστικές αποφάσεις για μεταγραφή σε άλλη ομάδα.

Οι μεταγραφές στο μπάσκετ μπορεί να φέρουν απογοήτευση και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, η πρόληψη προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας και η κατανόηση των αναγκών σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας άνετης και ειλικρινούς φιλόξενης ατμόσφαιρας, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για όλους. Αν και το εν λόγω εγχείρημα θα απαιτήσει χρόνο, αξίζει τον κόπο, αφού θα προάγει τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών, χτισμένες σε ποιοτικά θεμέλια, αποτρέποντας τις περιττές αναζητήσεις.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ