«Κάθε μέρα και λίγο καλύτεροι»

Μια σπουδαία ημερίδα έλαβε χώρα στην Ελευσίνα χθες το πρωί (13/2) από τον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας, με κεντρικό θέμα την «Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία» και ειδικό θέμα την «Πρόληψη στις Αναπτυξιακές ηλικίες».

Όταν το Φεβρουάριο του 2015 έφυγε από τη ζωή ο 17χρονος Αναστάσης Νάσης, γεννήθηκε ένα άλλο παιδί, το ΠΡ.Ε.Π.Υ.  Η εν λόγω πρωτοβουλία του συλλόγου αφορά τον προαγωνιστικό προληπτικό έλεγχο υγείας των παιδιών – αθλητών και την πρόληψη τραγικών απωλειών κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης σε αγώνες ή σε προπονήσεις.

Στη χθεσινή λοιπόν ημερίδα, άνθρωποι του πολιτικού κόσμου, του αθλητικού χώρου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας έδωσαν το παρών, παρακολουθώντας τις άκρως ενδιαφέρουσες αναφορές στην εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας. 

Στην ουσία του θέματος, δόθηκε μεγάλη σημασία με επιχειρήματα, έρευνα και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία στο πενιχρό ποσοστό ενασχόλησης των νεαρών αθλητών με τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ. Αυτό δε που τονίστηκε ήταν η κακή νοοτροπία που επικρατεί στις τάξεις των συλλόγων σχετικά με την πρόληψη. Όπως πολύ σωστά και εύστοχα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Λιόλιος «Όλοι φωνάζουν για απινιδωτή, αλλά πόσοι ξέρουν να το χρησιμοποιούν;»

Το μήνυμα και η επόμενη μέρα

Το The Momentum.gr είχε την χαρά και την τιμή να παρευρεθεί στην ημερίδα και η αλήθεια είναι γεννήθηκε «μπόλικος» προβληματισμός. Άρα, αυτή η αντίδραση μπορεί να θεωρηθεί και επιτυχία της ημερίδας. Και για να μην θεωρηθούμε υπερφίαλοι και σχολαστικοί, το νόημα της ημερίδας πέρα από την σπουδαιότητα του προαγωνιστικού ελέγχου, «άσκησε» σοβαρό έλεγχο στους σκοπούς των σωματείων και τα «ταξίδια» τους στο μπάσκετ.

Σε μια εποχή, που η ανάγκη για επιτυχία και γρήγορα αποτελέσματα είναι η συνήθης πρακτική των ομάδων, η «μετατροπή τους σε συλλόγους ομαδικών δράσεων, με ροπή στον εθελοντισμό» ίσως θεωρείται ξένη γλώσσα. Η «δημιουργία των ανθρώπων της επόμενης γενιάς», η «παιδεία» και η «προπονητική χαρακτήρων» πρέπει να είναι τα αναγκαία επενδυτικά σχέδια όσων εκπροσωπούν τον αθλητισμό στα αναπτυξιακά προγράμματα και δυστυχώς ο αριθμός είναι ενικός…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ