Ιτούδης: Ευνοημένος λόγω οικονομικής «πλάτης» ή πραγματικά ικανός;

Είναι από τους πιο πετυχημένους Έλληνες προπονητές, με τις διακρίσεις και τα πιστά ραντεβού των ομάδων, όπου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε τελικούς να αποτελούν ισχυρότατο τεκμήριο για τον εν λόγω ισχυρισμό.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ΤΣΣΚΑ ως το 2023 και συνεχίζει να γράφει ιστορία στα πρακτικά ενός συλλόγου, του οποίου η καρέκλα του προπονητή είναι πραγματικά ηλεκτρική.

Πέρα από τις προπονητικές επιτυχίες που έχει ο Έλληνας τεχνικός, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις του. Κάθε φορά που καλείται να δώσει συνεντεύξεις ή να αναλύσει την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του, προκύπτουν κρυμμένες πλευρές του αθλήματος, που ο ίδιος λόγω της τεχνογνωσίας του και της πλούσιας εμπειρίας του, φωτίζει με μοναδικό και τεκμηριωμένο λόγο.

Εξ’ αφορμής

Τους τελευταίους δύο μήνες, η ΤΣΣΚΑ μονοπώλησε το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον λόγω της απομάκρυνσης του πολυτάλαντου Mike James από τον ρωσικό σύλλογο. Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος, κατά την οποία αναζητούνταν οι αιτίες του διαζυγίου, με τον Δημήτρη Ιτούδη να αναλαμβάνει τον ρόλο του «μεταφραστή».

Στις 29/3 ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ, «Τζάμπολ» και μεταξύ άλλων ανέδειξε τη σημασία του «ανήκειν» σε μια ομάδα και πώς μια μονάδα (παίκτης) απορρίπτεται ή αποβάλλεται καλύτερα από το υπόλοιπο σύνολο.

««Το βασικό για μια ομάδα κι ιδιαίτερα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχα είναι ότι έχει σταθερή διοίκηση, αξίες και χορηγό. Εμείς είμαστε εδώ απλά για να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να υπερασπιστούμε αυτά που ορίζει η ιστορία του συλλόγου. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία και τις τοποθετήσεις του. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντική. Όλοι μαζί ορίζουμε τι σημαίνει ομάδα. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις, όσον αφορά σε κάποιους αθλητές. Το σύνολο είναι αυτό που απορρίπτει κάποια κακώς κείμενα, το σύνολο σε απορρίπτει όταν παρεκκλίνεις. Στις δουλειές όλων, οι αναμνήσεις που ανακαλούμε είναι αυτές που βοηθήσαμε τον άλλον, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Γι αυτό, όταν λένε ιστορίες οι αθλητές ή οι στρατιώτες, θα ακούσετε να λένε οι μέρες που αισθάνονται γεμάτοι είναι αυτές που βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους, τον συμπαίκτη τους, οποιονδήποτε. Δεν κερδίζει μόνο το ταλέντο σε μια χρονιά, αλλά η κουλτούρα και το πόσο σταθερά έχεις χτίσει τις βάσεις σου. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό έχει να κάνει με τις επιτυχίες» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο coach

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η παρατεταμένη παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν σκληρής δουλειάς, που ανταμείβεται με την ανανέωση της παρουσίας του σε έναν από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους συλλόγους της Ευρώπης. Φίλοι των σπορ και κριτές των πληκτρολογίων, ας αποφεύγουμε τους γενικούς αφορισμούς για τους πάντες και ας εστιάσουμε στα στοιχεία εκείνα που θα μας κάνουν καλύτερους και πιο παραγωγικούς στα πεδία των δικών μας ενδιαφερόντων, είτε στη ζωή, είτε στον τομέα εργασίας μας. Τότε, η επιβράβευση και η αναγνώριση θα μας επισκεφτούν…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ