«Η Τελευταία Ευκαιρία» στην μπασκετική μας αδρανοποίηση

Ο παρατεταμένος εγκλεισμός έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη σχέση όλων μας με την διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix. Η περιήγησή μας, έφερε στον δρόμο μας ένα αληθινό – μπασκετικό διαμάντι, καθώς το “The last chance“, μας κάνει να ξεσκουριάσουμε και να μεταφερθούμε νοητά ξανά στα παρκέ, αφυπνίζοντας συναισθήματα που είναι σε λήθαργο και κινητοποιώντας την αδρεναλίνη που μόνο ο παλμός του παιχνιδιού μπορεί να προκαλέσει.

Το ντοκιμαντέρ, ως μια παρεμφερής και πιο βελτιωμένη εκδοχή του “The last dance”, εκτυλίσσεται σε οκτώ (8) επεισόδια και έχει ως επίκεντρο την προσπάθεια της κολλεγιακής ομάδας του East L.A.να κατακτήσει το πολιτειακό πρωτάθλημα. Ωστόσο το ανυπέρβλητο εμπόδιο του κορωνοιού αποτέλεσε τον ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του ονείρου, ή μήπως όχι;

Η ομάδα του East L.A (Huskies), που αγωνίζεται με τις εμφανίσεις σε χρώματα στρατιωτικής παραλλαγής, απαρτίζεται από παίκτες πραγματικά κομάντο εντός παρκέ, καθοδηγούμενη από έναν εξαιρετικό προπονητή-στρατηγό, τον coach Mosley που διαθέτει οξεία προπονητική αντίληψη, ασίγαστο πάθος για την δουλειά του και απαράμιλλο επικοινωνιακό χάρισμα, χωρίς να διστάζει ποτέ να έρθει σε σύγκρουση με οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει το έργο του. 

Η κάθε προσωπικότητα της ομάδας είναι μοναδικά ξεχωριστή, χωρίς να υποσκελίζει το σύνολο, συνθέτοντας μια πραγματική οικογένεια. Το πάντρεμα της μπασκετικής καθημερινότητας, με την πάλη που δίνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή, μας κάνει να αγαπήσουμε τους χαρακτήρες, να δεθούμε μαζί τους και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους.

Ο προβολέας των φώτων εστιάζει κατά κύριο λόγο σε τρεις (3) χαρακτήρες: τον Deshaun Highler (guard), τον αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, μια καθόλα συγκροτημένη προσωπικότητα που ήρθε αντιμέτωπος με τον πρόωρο θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας, τον Joe Hampton (forward), τον χαρισματικό σκόρερ, που αναζητά ένα restart στην καριέρα του, καθώς προσπαθεί να βγει νικητής από την μάχη με τους προσωπικούς του “δαίμονες”, και φυσικά τον coach Mosley, μια προσωπικότητα εκκεντρική, που δεν μπορείς παρά να τον λατρέψεις.

Στο ντοκιμαντέρ αναλύονται και πολλά ακόμα στοιχεία, που συνήθως δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αναλογεί, όπως η ψυχοσύνθεση των αθλητών της ομάδας με λιγότερο χρόνο συμμετοχής και που αναζητούν την ευκαιρία που θα τους κάνει πρωταγωνιστές, η ανεκτίμητη συνεισφορά των βοηθών προπονητή που αδιάκοπα προσφέρουν τα πάντα χωρίς να εισπράττουν τα εύσημα κλπ.

Τα μηνύματα που περνάει το ντοκιμαντέρ είναι πολυποίκιλα και πολυσήμαντα, καθώς η μπακετική κοινότητα ως μικρογραφία της κοινωνίας, σφυρηλατεί προσωπικότητες και μεταλαμπαδεύει αξίες. Κοινός παρονομαστής ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με σκληρή και διαρκή δουλειά.

Συμβουλή μας στους απανταχού μπασκετόφιλους και μη, να μην χάσετε την  “Τελευταία Ευκαιρία”. Ίσως είναι η καλύτερη προθέρμανση και πνευματική αφύπνιση για την πολυπόθητη επιστροφή στα παρκέ και κανονικότητα όλων μας. 

Επιμέλεια: Δ.Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here