Η … καμία διδαχή του «μη γενόμενου»

Ένα βήμα πριν από την «επόμενη μέρα» βρισκόμαστε όλοι εμείς που ζήσαμε -όπως όλος ο κόσμος φυσικά -το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Το τεστ κρίθηκε επιτυχές, με το στοίχημα που ξημερώνει σε λίγες ώρες να θεωρείται περισσότερο απαιτητικό.

Αυτό διότι, η πρώτη φάση ήταν σχετικά εύκολη, δεδομένου του διάχυτου φόβου προς το άγνωστο. Τώρα η ατομική ευθύνη παίρνει διαφορετική διάσταση, με το μήνυμα «μένουμε ασφαλείς» πιο σύνθετο και δύσκολο σε αντίληψη και πράξεις.

Στο μπάσκετ όμως δεν υφίσταται επόμενη μέρα. Κανένα ιδιαίτερο νέο και άξιο καταγραφής, με απώτερο στόχο την διαπίστωση του καινούργιου και του απρόβλεπτου. Η ιστορία της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοιού όσο σκληρή και αν είναι, προσφέρεται για καλύτερα συμπεράσματα. Το «καλύτερα» βέβαια συνίσταται στον χρόνο. Στον χρόνο που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να διαπιστώσουν τη δομή του αθλήματος αλλά και στους ιδρυτές τέτοιων νοοτροπιών να εκτεθούν ακόμη περισσότερο στους γύρω τους και εαυτούς.

Σε φρασεολογία επιδημιολογίας, το μπάσκετ επαγγελματικό και μη, μπορεί να παρομοιαστεί με τις ευπαθείς ομάδες. Οι οποίες όταν εκτεθούν στη νόσο του COVID-19, θα πεθάνουν. Ο κορωνοιός με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στα πρωταθλήματα και την σχεδόν βέβαιη διακοπή τους, μεταφέρει το κλίμα της απόλυτης σύγχυσης.

Η επιστράτευση επιχειρημάτων περί δημόσιας υγείας των αθλούμενων, θα είχε άλλη βαρύτητα όταν στην εποχή της κανονικότητας τηρείτο με αντίστοιχη «συμπόνια». Τώρα δυστυχώς, εκλαμβάνεται σαν τον απόλυτο εμπαιγμό σε ανθρώπινες συνειδήσεις. Τα παραδείγματα πολλά, γνωστά και δίπλα μας, ανεξαρτήτως γραμμάτων ( Α, Β, Δ και ούτω κάθε εξής!)

Την εποχή αυτή, ίσως είναι μια περίοδος να γίνουν πιο σοφοί και οι ίδιοι οι γονείς. Αναφερόμαστε σε αυτούς που θεωρούν πως ο γιος τους είναι ο Τζόρνταν και πρέπει να αφιερώνουν πολλές ώρες στα γήπεδα, για να φτάσουν στην κορυφή, παραμελώντας τα μαθήματά τους. Ας μιλήσουν λίγο περισσότερο αθλητές υψηλού επιπέδου δίνοντας τις κατάλληλες συμβουλές αλλά και μεταφέροντας την επικρατούσα αντίληψη στο παρασκήνιο. Τσαρτσαρής και Μαυροειδής είπαν σπουδαία πράγματα τις τελευταίες ημέρες.

Εν κατακλείδι, θα αλλάξει κάτι; Μονολεκτικά και ρεαλιστικά όχι. Η μόνη τροποποίηση θα αφορά ένα άλλο στόρι δικαιολογιών για την μελλοντική μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Α, και ίσως πολλαπλασιαστεί το σήμα της Άρσεναλ, στις πράξεις των «ιθυνόντων», δηλαδή το κανόνι…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here