H Ακαδημία «γράφει» και ψυχολογικά – Ανύπαρκτη η weak side του ΑΟΝΑ

H Ακαδημία Ελευσίνας πέτυχε μια νίκη γοήτρου παρά βαθμολογική εναντίον του ΑΟΝΑ για το πρωτάθλημα της Α΄Ανδρών στην Εσκανά. Οι φιλοξενούμενοι είναι αρκετά βελτιωμένοι σε σύγκριση με την μέτρια εκκίνησή τους στο πρωτάθλημα. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι συνεχίζουν τις χαμηλές αγωνιστικές τους επιδόσεις.

Πάμε να δούμε τεχνικά τα του αγώνος!

Η Ακαδημία προσπαθεί να χτυπήσει είτε σε αιφνιδιασμό είτε στην αδύνατη πλευρά, όταν παίζει σε σετ παιχνίδι. Ο ΑΟΝΑ απαντά με ντουμπλαρίσματα στην base line και στέλνει τον αμυντικό του high post ως close out defender στην αδύνατη πλευρά. Ο ΑΟΝΑ προσπαθεί να βρει κάποια iso post ups σε early καταστάσεις και παίζει picks ψηλά. Η Ακαδημία αμύνεται σε under στο αριστερό χέρι του screener και σε hedge out στα όρια του trapping στο δεξί χέρι, ενώ φέρνει αμυντικό από τον επιθετικό της γωνίας, για να “απορροφήσει” το dive του ψηλού. Τα recovers ωστόσο δεν είναι και πολύ καλά.

Η Ακαδημία παίζει εξαιρετικά μια read n’ react επίθεση. Διαβάζει σωστά τα double teams στο post και κρατά έναν περιφερειακό απέναντι ως “καθρέφτη”, πασάροντας έγκαιρα και βάζοντας τρίποντο. Διαβάζει επίσης ωραία την παγίδα στα side picks και περνάει την μπάλα μέσα, ανοίγοντας την άμυνα του αντιπάλου είτε για πάσα απέναντι είτε για επίθεση. Επίσης η Ακαδημία αμύνεται εξαιρετικά στο ζωγραφιστό, αφού κόβει τα drives με παίκτες από την αδύνατη πλευρά, έχοντας πάντα σε zone up έτοιμο έναν αμυντικό κάποιου παίκτη, που προφανώς δεν φοβάται στο σουτ.

Ο ΑΟΝΑ στο τέλος της 1ης περιόδου παίζει μια Floppy με τον screener της -εν τέλει- αδύνατης πλευράς να κάνει pop out για να υποδεχτεί την μπάλα. Η άμυνα της Ακαδημίας είναι με αλλαγή από τον τελευταίο αμυντικό των screeners. Ο ΑΟΝΑ δεν είναι εύστοχος και δεν κυκλοφορεί καλά την μπάλα, είναι αρκετά ατομικός στην επίθεσή του.

Στο Β’ η Ακαδημία απειλεί περισσότερο με mid range εκτελέσεις. Την ωθεί σε αυτό το drop του ψηλού του ΑΟΝΑ μετά τα picks. Τα πάει καλά. Αντίθετα ο ΑΟΝΑ με την “μονοκόμματη” επίθεσή του δεν κερδίζει πολλά και δεν σκοράρει. Στα picks αμύνεται κάτω από την μπάλα (Under) και με το drop του ψηλού, αφήνει άπλετο χώρο και χρόνο στον PG να δει και να αποφασίσει.

Ο ΑΟΝΑ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Είναι γεγονός, ότι δεν έχει βρει καθόλου καλάθια μέσα σε αυτή την περίοδο ενώ η Ακαδημία δίνει ρεσιτάλ. Είναι εξαιρετική η σύνδεση δυνατής και αδύνατης πλευράς. Ωραίος συγχρονισμός και συνεργασίες με παίκτη που είτε κόβει, είτε κινείται στην base line. Ο ψηλός τους σε αυτό το διάστημα έχει βάλει 3 ή 4 σουτ μέσης απόστασης και η transition επίθεση πάει καλά, με αρκετά τρίποντα.

Ο ΑΟΝΑ παρατάσσεται σε ζώνη στη συνέχεια και στα μέσα του Γ’ δεκαλέπτου. Η ζώνη είναι 2-3 και σπάει αρκετά εύκολα με απλή τοποθέτηση καλών σουτέρ στο 45άρι και συνεχείς πάσες, που μετακινούν τη ζώνη. Η καλή skip pass από τη μια πλευρά στην άλλη είναι το κλειδί. Αντίθετα ο ΑΟΝΑ βρίσκει πόντους κυρίως από ατομικές φάσεις του Σίνη σε αυτό το διάστημα. Έχει μπλοκάρει και αδυνατεί να βγάλει από το συρτάρι κάτι που θα εκπλήξει τους φιλοξενούμενους.

Ο ΑΟΝΑ επιστρέφει σκοράροντας κυρίως από βολές σε ένα “καουμπόικο” μπάσκετ. Ωστόσο η Ακαδημία έχει την ψυχραιμία να δώσει απαντήσεις. Ο Καπώνης είναι εξαιρετικός και βάζει μεγάλα σουτ. Η Ακαδημία χτυπάει με dribble push, αφού ο ΑΟΝΑ πιέζει πολύ σε απόσταση μιας πάσας. Επίσης η Ακαδημία όταν στη δυνατή πλευρά υπάρχει τρίτος παίκτης, τον στέλνει με cut και fill in στην απέναντι γωνία. Στη δυνατή πλευρά θέλει κυρίως να απομονώσει κάποιο ζευγάρι για PnR συνεργασία. Το παίζουν καλά όσοι το εκτελούν. Ωστόσο υπάρχει το αντίδοτο σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό είναι να παίξεις deny, ώστε ο PG να μείνει στην πλευρά ή ICE όταν ο αντίπαλος ψηλός δεν έχει το σουτ.

Ο ΑΟΝΑ βλέπει ότι ο Σίνης δεν μπορεί στο ποστ και του έχει ακουμπήσει πάνω από δέκα επιθέσεις εκεί, με τον ίδιο να βάζει ένα ή δυο καλάθια. Η άμυνα της Ακαδημίας σφίγγει όλο και περισσότερο.

Και στη συνέχεια ο ίδιος παίκτης  κολλάει τρίποντο και fade away jumper από το δεξί όμως post αυτή τη φορά. KAI side pick με pop out και δίποντο από μακριά, κάνοντας το 61-61.

Η αδύνατη πλευρά

Εκεί που ο ΑΟΝΑ έχει γυρίσει στο ματς, δέχεται καλάθια, στα οποία φταίει ξεκάθαρα η αδύνατη πλευρά. Ο παίκτης της Ακαδημίας δημιουργεί ρήγμα από την base line είτε από drive είτε από post και δεν έρχεται καμία βοήθεια. Είτε υπάρχει οδηγία για μονή άμυνα, φοβούμενος ο κόουτς το σουτ (και την εν γένει απειλή της weak side της Ακαδημίας) είτε η αδύνατη πλευρά αδρανεί. Να πούμε βέβαια ότι τα διαιτητικά σφυρίγματα ευνοούν περισσότερο Ακαδημία.

Ενώ στην επόμενη φάση έρχεται βοήθεια και ο ΑΟΝΑ μειώνει στους 4, ξανά η αδύνατη πλευρά αδρανεί.

Και στο καλάθι που σφραγίζει το ματς, είναι του Καπώνη, με γκολ φάουλ, αφού ΚΑΙ ΠΑΛΙ δεν υπάρχει κάλυψη από την άμυνα του ΑΟΝΑ, που πριν μιλήσει για διαιτησία πρέπει να φροντίσει να διορθώσει τη weak side άμυνά του που είναι φαιδρή και να τα ρίξει και λίγο στην τύχη για κάποια καλάθια που η μπασκέτα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Η Ακαδημία είναι σε καλό δρόμο. Είναι μακράν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και αυτό “γράφει” και ψυχολογικά πλέον.

Έχει αθλητικότητα, έχει σουτ, έχει δημιουργία, τρέχει το γήπεδο, έχει πολλές εναλλακτικές και απαντάει σχεδόν σε οτιδήποτε.

ΥΓ: 880 λέξεις για τεχνική ανάλυση αγώνα της Εσκανά, δεν έχει ούτε η Euroleague. Εκτιμείστε το!

Επιμέλεια: Outsider

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάγνωση ολόκληρης της αγωνιστικής

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ