Γιατί είναι καλύτερο να χάσεις ένα παιχνίδι παρά να το κερδίσεις

Για τους παίκτες, τις ομάδες και τους προπονητές η νίκη είναι το παν. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο να χάνεις παρά να κερδίζεις. Εδώ, θα συζητήσουμε γιατί είναι προτιμότερο να χάνεις έναν αγώνα μπάσκετ παρά να κερδίζεις και ποια μπορεί να είναι μερικά από τα οφέλη της ήττας.

Δίνοντας προτεραιότητα στους μακροπρόθεσμους στόχους έναντι των βραχυπρόθεσμων νικηφόρων αποτελεσμάτων, οι επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές επιλέγουν να εστιάζουν στους μακροπρόθεσμους στόχους έναντι των βραχυπρόθεσμων νικών. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη επιτυχία έναντι των βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως η νίκη σε ένα ή δύο παιχνίδια. Ενώ η νίκη σε μεμονωμένα παιχνίδια μπορεί να προσφέρει άμεση ικανοποίηση. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση συνήθως ξεθωριάζει γρήγορα αν δεν υπάρχουν απτά μακροπρόθεσμα επιτεύγματα που συνδέονται με αυτήν.

Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα χάνει ένα παιχνίδι, μπορεί να της δώσει την ευκαιρία να εξετάσει τι πήγε στραβά και να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές, ώστε να μην έχει την ίδια τύχη σε μελλοντικά παιχνίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχασαν εξαιτίας ορισμένων στρατηγικών αδυναμιών ή λαθών που έκαναν συγκεκριμένοι παίκτες. Η ήττα μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνητρο για τους παίκτες και τις ομάδες να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην προπόνηση και την προετοιμασία τους.

Τα διδάγματα

Η ήττα δεν έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις- συχνά μπορεί να οδηγήσει και σε θετικές αλλαγές. Η ήττα παρέχει την ευκαιρία στους παίκτες και τους προπονητές να αναλογιστούν τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να βρουν πώς θα μπορούσαν να είχαν κάνει τα πράγματα διαφορετικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη. Η εστίαση σε αυτά τα λάθη τους επιτρέπει να μάθουν από τις εμπειρίες τους αντί να τα παραμερίζουν απλώς ως κακή τύχη ή σύμπτωση.

Προσπαθώντας να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους μετά από χαμένους αγώνες, οι αθλητές είναι σε θέση να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να γίνουν ακόμα καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά – γεγονός που μας οδηγεί κατευθείαν στο επόμενο σημείο μας

Ψυχική ανθεκτικότητα

Είναι αυτονόητο ότι η νίκη είναι σπουδαία- αλλά το να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία είναι εξίσου σημαντικό για κάθε αθλητή που επιδιώκει την επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο. Η αντιμετώπιση των απωλειών απαιτεί ανθεκτικότητα -την ικανότητα να ανακάμπτεις από δύσκολες καταστάσεις- καθώς και ψυχικό θάρρος, που συνεπάγεται την ικανότητα να παραμένεις ψύχραιμος σε καθεστώς πίεσης. Αυτά είναι και τα δύο ανεκτίμητα αγαθά που πρέπει να διαθέτει κάθε επιτυχημένος αθλητής προκειμένου να πετύχει με συνέπεια στα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού. 

Για αυτό λοιπόν, δεν είναι κυνικό να πανηγυρίζουμε στις ήττες, γιατί ήδη προετοιμάζεται η διαδοχή της χαράς, όταν η τελευταία είναι προϊόν δουλειάς, συγκέντρωσης, σοβαρότητας και πειθαρχίας.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ