Γ.Ρουστέμης: Στον Δίωνα βρήκα ανθρώπους που «τρέχουν» την ομάδα με μεράκι και υπευθυνότητα

Αν και ακόμα δεν έχει επιτραπεί η είσοδος των ερασιτεχνικών ομάδων μπάσκετ στα κλειστά γυμναστήρια για προπονήσεις, αυτό δεν σημαίνει πως ο σχεδιασμός και οι προγραμματισμοί δεν υφίστανται.

Το «The Momentum» κάνει ένα ταξίδι στην όμορφη Κυπαρισσία, με τον νέο προπονητή του τοπικού Δίωνα, Γιώργο Ρουστέμη να αναλαμβάνει καθήκοντα μπασκετικού ξεναγού, αναλύοντας τους στόχους της ομάδας για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Τα πρώτα λόγια του coach:

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι, που αγαπάνε το μπάσκετ και βλέπουν πέρα από τη “βιτρίνα” της BasketLeague, ενδιαφέρονται να μάθουν και να μεταφέρουν νέα των μικρότερων κατηγοριών.

Όπως ήδη γνωρίζεις, έχω συμφωνήσει για τη νέα σεζόν με την ομάδα του ΔΙΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑΣ. Θα λάβουμε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και θα ξεκινήσει το παρθενικό ταξίδι στις εθνικές κατηγορίες για το σύλλογο, αφού έμεινε με τη γλυκόπικρη γεύση της εκκίνησης αλλά και της οριστικής διακοπής του περσινού πρωταθλήματος.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι, να υπάρξει μια ομαλότητα και μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά την αγωνιστική δράση, αν και απ’ ότι φαίνεται για να ζήσουμε πάλι κανονικό παλμό αγώνα με φιλάθλους, φωνές, ένταση και πάθος θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα.

1. Coach, δύσκολη χρονιά η φετινή. Πώς αξιοποίησες τον χρόνο σου μπασκετικά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές. Πολύ μπάσκετ μέσω εικόνας είτε αυτό λέγεται Ευρωλίγκα, NBA και ότι άλλο κυκλοφορούσε μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου, κάποια σεμινάρια διαδικτυακά και κάποια ενδιαφέροντα μπασκετικά βιβλία.

2.Ποιο είναι το φετινό project του Δίωνα;

Δύσκολο το φετινό εγχείρημα για όλες τις ομάδες, όπως και για το ΔΙΩΝΑ. Θα “ταξιδέψουμε” για μια ακόμα μπασκετική χρονιά σε “θολά νερά”, μη γνωρίζοντας τι συνθήκες θα προκύψουν από Οκτώβριο και με την ελπίδα ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων.

Το project πάντως, στις ομάδες που συνεργάζομαι τουλάχιστον, προσπαθώ να είναι όσο πιο κοντά γίνεται και με τις δικές μου απόψεις και φιλοσοφία. Και αυτό ακριβώς βρήκα και στην Κυπαρισσία. Ανθρώπους που έχουν μεράκι, που “τρέχουν” τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις της ομάδας με αρμονία και υπευθυνότητα, που θέλουν να φτιάξουν μια νεανική ομάδα αξιοποιώντας παιδιά της ομάδας και με τις κατάλληλες προσθήκες να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

3. Έχεις εντοπίσει τους μεταγραφικούς σου στόχους;

Αν και ακόμα είναι σχετικά νωρίς, με κλειστά τα γήπεδα και με την Α2 και τα αναπτυξιακά εν εξελίξει, προσπαθούμε και έχουμε εντοπίσει σε συνεργασία με τη διοίκηση, καταρχήν τις θέσεις που υπάρχει κενό και θα χρειαστούμε ενίσχυση. Έχουμε ολοκληρώσει δε, τις συζητήσεις με τους αθλητές από το περσινό ρόστερ, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες “επαφές” με τους πρώτους υποψηφίους μεταγραφικούς στόχους.

4. Αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής παικτών λόγω της μακράς αποχής από την δράση;

Αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής παιχτών γενικώς! Καταρχήν η μακρά αποχή, δε νομίζω να επηρεάσει τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, αφού σχεδόν όλοι οι αθλητές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα ξεκινήσουν πάλι από μηδενική βάση.

Όμως το βασικό ερώτημα είναι ποια παιδιά παραμένουν με τη “φλόγα” να καίει και είναι έτοιμοι να ξανά δουλέψουν σε φουλ ρυθμούς, πόσο διατεθειμένοι είναι να προσφέρουν κάτι παραπάνω και να απαιτήσουν κάτι λιγότερο, γιατί ενδεχομένως οι αλλαγές στα ρόστερ πολλών ομάδων να είναι μεγάλες και η προσαρμογή δύσκολη. Με δεδομένο αυτούς τους βασικούς άξονες, θα κινηθούμε και εμείς στη μεταγραφική αγορά.

5. Άντρες ή γυναίκες είναι πιο διαχειρίσιμοι;

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση! Οι γυναίκες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες, ποτέ και σε κανέναν τομέα! (Ελπίζω να μην το διαβάσει αυτό η γυναίκα μου!). Πρέπει να συνδυάσεις μια σειρά από πράγματα και να είσαι πολύ τυχερός για να έχεις μια γυναικεία ομάδα και να είναι όλες οι αθλήτριες ευχαριστημένες και να μην εξωτερικεύσουν την τάση να πιαστούν μαλλί με μαλλί!

Είναι βέβαια πιο πειθαρχημένες στο αγωνιστικό σκέλος και ακολουθούν πιο καλά στο τακτικό κομμάτι αλλά λείπει ο προγραμματισμός και ο επαγγελματισμός που θα υπάρξει σε μια αντρική ομάδα. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τις απολαβές και το οικονομικό, αφού αν δεν υπάρχει μια τέτοια σχέση, είναι πολύ δύσκολο να υποχρεώσεις έναν αθλητή σε εβδομαδιαίο τυπικό πρόγραμμα προπονήσεων.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ