Αφήνουμε οριστικά πίσω μας το EuroBasket της Γερμανίας, παρουσιάζοντας τις πέντε σπουδαιότερες ατομικές εμφανίσεις, που είδαμε στο τουρνουά και φυλάσσοντας ως… Bonus κάτι έξτρα για το τέλος…
5) Dee Bost vs Georgia (Group Phase): 33 PTS (9/14 3P), 12 AST, 4 REB, 38 PIR
O Dee Bost ολοκλήρωσε την 6ετή του πορεία με την εθνική Βουλγαρίας, ντεμπουτάροντας στο EuroBasket και αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Κρατούσε τον καλύτερο εαυτό του για το ματς με τους οικοδεσπότες του Α’ ομίλου, Γεωργιανούς, απέναντι στους οποίους οργίασε, κάνοντας τα πάντα στο παρκέ (33 PTS (9/14 3P), 12 AST, 4 REB, 1STL, 1 BLK, μόλις 1 λάθος 38 PIR). Έπαιξε 38 λεπτά, δίνοντας τη νίκη με 80-92 στη Βουλγαρία και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα της ομάδας του Ηλία Ζούρου για πρόκριση. Έβαλε φωτιά στην τελευταία αγωνιστική, όπου η ομάδα του πάλεψε για την πρόκριση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει το Βέλγιο.
4) Lorenzo Brown vs Lithuania (Round of 16): 28 PTS, 8 AST, 2 STL, 28 PIR
Ο νατουραλιζέ της εθνικής Ισπανίας πραγματοποίησε σπουδαίο τουρνουά, όντας μάλλον ο πιο κομβικός παίκτης στη νέα τεράστια επιτυχία των “Furias Rojas”. Κρατούσε το πιο δυνατό του χαρτί στο μάλλον πιο σημαντικό ματς της ομάδας του στο τουρνουά, αυτό της φάσης των ’16’, όπου διασταυρώθηκε με την 4η από τον όμιλο του θανάτου, “Lietuva”. O νέος παίκτης της Maccabi έπιασε φωτιά κυρίως στην 4η περίοδο και στην παράταση (102-94 τελικό σκορ), τελειώνοντας με 28 πόντους, 8 τελικές, 2 κλεψίματα και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 33:33 συμμετοχής με την ομάδα του να βγαίνει ατσαλωμένη από το συγκεκριμένο παιχνίδι, για να φτάσει μέχρι το τέλος!
3) Luka Doncic vs France (Group Phase): 47 PTS (15/23 FG, 11/12 FT), 7 REB, 5 AST, 47 PIR
O “Luka Magic” κρατούσε μπασκετικό μίσος στους “τρικολόρ” για τον χαμένο ημιτελικό της Ολυμπιάδας έναν χρόνο πριν και κρατούσε στο πίσω μέρος του μυαλού του το συγκεκριμένο γεγονός, για εκδίκηση σε πρώτη ζήτηση. Αυτό συνέβη στο ματς του ομίλου, που έκρινε και την τελική κατάταξη στο ίσως πιο ανταγωνιστικό γκρουπ στην ιστορία του EuroBasket. Ο Doncic λοιπόν κόντρα στους Γάλλους, και μάλιστα χωρίς τον Tobey έκανε σαματά με 47 πόντους, 7 rebounds και 5 assists, αστοχώντας με πολύ μικρή συχνότητα και βγαίνοντας αλλαγή για μόλις 1 λεπτό και 16 δευτερόλεπτα! Το τελικό 82-88 έδωσε την πρώτη θέση στη Σλοβενία, με τη συνέχεια ωστόσο να τους επιφυλάσσει ένα μεγάλο σοκ, για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω.
2) Lauri Markkanen vs Croatia (Round of 16): 43 PTS, 9 REB, 3 AST, 3 STL, 47 PIR
O Finnish Goat έκανε απίστευτα πράγματα στη φάση των ’16’ απέναντι στην Κροατία, την άμυνα της οποίας εξέθετε συνεχώς επί 32 λεπτά συμμετοχής. Ο νέος παίκτης της Utah σταμάτησε στους 43 πόντους με 19/29 εντός παιδιάς, ενώ έχασε το Double-double για 1 rebound και έφτασε το 47 στο Ranking.
Οδήγησε σε νίκη τους “Βίκινγκς” με 94-86 και έτσι η εθνική ομάδα της Φινλανδίας κατέκτησε την 7η θέση στο τουρνουά, τη 2η μεγαλύτερη στην ιστορία της μετά την 6η το μακρινό 1967, όταν και φιλοξενούσε το τουρνουά…
1) Mateusz Ponitka vs Slovenia (Round of ‘8’): 26 PTS, 16 REB, 10 AST, 4 STL, 41 PIR
Ο νεοαποκτηθείς G/F του Παναθηναϊκού παρατήρησε την υποτίμηση προς το πρόσωπο του ίδιου και των συμπαικτών του από πλευράς Σλοβενίας και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, πετώντας εκτός τουρνουά το μεγάλο φαβορί σε ένα από τα μεγαλύτερα upsets στην ιστορία του θεσμού.
Γράφοντας το 3ο Triple-Double στην ιστορία του EuroBasket, ο Ponitka με 26 πόντους, 16 rebounds, 10 assists συν 4 κλεψίματα σε 35:29 συμμετοχής, οδήγησε την Πολωνία στη μεγαλύτερη διάκριση της σύγχρονης ιστορίας της, μην καταφέρνοντας ωστόσο στην τελική 4άδα να την οδηγήσει και σε ένα μετάλλιο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ωστόσο θα μνημονεύεται για χρόνια και θα αποτελεί παράδειγμα στις πιο αδύναμες ομάδες στα χαρτιά, πως με μεγάλη προσπάθεια και πίστη στο σύνολο και στη δουλειά του, τα πάντα μπορούν να συμβούν!
Bonus: Βαθμολογία της εθνικής Ελλάδος στο τουρνουά:
Tyler Dorsey: 5/10
Ξεκίνησε καυτός στα πιο δυνατά ματς του ομίλου με Κροατία και Ιταλία (11/19 τρίποντα αθροιστικά με 50 πόντους!!!), ωστόσο στη δύσκολη κι απαιτητική συνέχεια έγραψε μόλις 6/23 τρίποντα με 45 πόντους στο σύνολο, όντας απελπιστικός στα μετόπισθεν.
Μιχάλης Λούντζης: 4/10
Έπαιξε ελάχιστα (9.2 λεπτά ανά αγώνα), με highlight τους 10 πόντους και τις 5 assists κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία.
Γιαννούλης Λαρεντζάκης: 8.5/10
Ο Λαρεντζάκης μπήκε στην αποστολή, για να δώσει ακριβώς αυτά που έδωσε. Ενέργεια, θράσος και σουτ από τον πάγκο. Έπαιζε 10 λεπτά ανά παιχνίδι και είχε 42.1% από το τρίποντο, όντας ο Game Changer στο ματς με τους Τσέχους στους ’16’ και συγκινητικός στους ‘8’ με τη Γερμανία. Μπράβο του.
Δημήτρης Αγραβάνης: 7.5/10
Ισχύει ό,τι και πιο πάνω για τον Λαρεντζάκη. Έδωσε τα περισσότερα από αυτά που περιμέναμε από αυτόν. Σουτ, rebound, ενέργεια no fear attitude. Έπαιζε 18.8′ ανά αναμέτρηση και είχε 50% στο τρίποντο με 6.3 πόντους και 9.3 PIR.
Νικ Καλάθης: 6.5/10
Ο Νικ ήταν λογικό να πέσει πολλά επίπεδα δίπλα στον Γιάννη, διότι έχει μάθει πάντα να έχει το κουμάντο και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ήταν δυνατόν. Θα είχε ακόμα πιο χαμηλή βαθμολογία, ωστόσο ήταν εξαιρετικός στο ματς πρωτιάς του ομίλου με τους Ουκρανούς, ενώ στο τραγικό πρώτο ημίχρονο με τους Τσέχους, ήταν αυτός που κράτησε το τρένο στις ράγες και την εθνική μας κοντά στο σκορ απέναντι στον κακό μας δαίμονα.
Κώστας Σλούκας: 6/10
Μπορεί να είχε 10 πόντους ανά αγώνα και 3 τελικές, σουτάροντας με 47.6% από το τρίποντο, ωστόσο οι εμφανίσεις που σήκωσαν τη στατιστική του ήρθαν στο ματς με τη Βρετανία και την Εσθονία, όντας στην καλύτερη μέτριος στα νοκ-άουτ παιχνίδια.
Γιώργος Παπαγιάννης: 5/10
Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και δεν μπόρεσε να είναι ο εαυτός του. Μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα, ενώ φάνηκε, ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τον Γιάννη.
Κώστας Παπανικολάου: 7.5/10
Σούταρε αξιόπιστα, έπαιζε άμυνα με λύσσα, έδινε τα πάντα και ήταν ο γνωστός Κώστας Παπανικολάου, βάζοντας πάνω από όλους και από όλα το εθνόσημο. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο βαθμό αν δεν έγραφε το κάκιστο -21 στο +/- με τη Γερμανία (ο χειρότερος αριθμός σε όλο το τουρνουά για παίκτη της εθνικής μας μαζί με τον Dorsey στο ίδιο ματς).
Ιωάννης Παπαπέτρου: 5/10
Εικόνα μέτριου παίκτη. Δεν συνέβαλε πουθενά και θα είχε ακόμα μικρότερο βαθμό, αν δεν τον έσωζε ένα πολύ καλό 3ο δεκάλεπτο με την Τσεχία. Έπαιζε 18.6′ ανά αγώνα και είχε 4.7 βαθμούς στο Ranking.
Γιάννης Αντετοκούνμπο: 8/10
Πρώτος σκόρερ στο τουρνουά, ασταμάτητος, αλλά δεν συμπεριφέρθηκε σαν πραγματικός ηγέτης, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει τους συμπαίκτες του να φανούν καλύτεροι δίπλα του. Αντίθετα, Σλούκας, Καλάθης, Παπαγιάννης και Παπαπέτρου φάνηκαν πολύ χειρότεροι από την πραγματική τους εικόνα παίζοντας δίπλα του. Πιστεύω ειλικρινά, ότι ακόμα και χωρίς τον Γιάννη, στους ‘8’ θα φτάναμε, οπότε ένας παίκτης της τεράστιας παγκόσμιας κλάσης του “Greek Freak” δεν μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο βαθμό μόνο και μόνο για τους πόντους που έβαλε.
Κώστας Αντετοκούνμπο: –
Δεν μπόρεσε να συμμετέχει στο τουρνουά (12 λεπτά με Εσθονία και 1 με Γερμανία λογίζονται ως μη γινόμενα). Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να δώσει πάρα πολλά. Μακάρι να είναι υγιής για τα επόμενα τουρνούα!
Θανάσης Αντετοκούνμπο: 5.5/10
Δεν ήταν κακός όσο έπαιξε. Αδικήθηκε, καθώς έπρεπε να παίξει τουλάχιστον 5 λεπτά παραπάνω κατά μέσο όρο από τα μόλις 11′ που αγωνιζόταν στο τουρνουά…
Δημήτρης Ιτούδης: 4.5/10
Απομακρύνθηκε αρκετά από το παραδοσιακό μας παιχνίδι και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του τουρνουά να παρουσιάσει ένα ορθόδοξο μπάσκετ, συνδέοντας αρμονικά το πολύ καλό υλικό που είχε στα χέρια του. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παραμείνει στον πάγκο μας και να δουλέψει με χρόνο και ησυχία…
Το EuroBasket 2022 κλείνει οριστικά λοιπόν και με το παρόν άρθρο κάνουμε… πάσα στη νέα σεζόν και στη συναρπαστική EuroLeague 2022-’23 που αναμένεται εντός των επόμενων 10 ημερών!
Επιμέλεια: Outsider